Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uszczelka pod głowicą : remont czy wymiana silnika ?

Booster07
19-08-13, 00:37
Witam wszystkich

Mam taki problem, niecały tydzien temu kupiłem swoje wymarzone jajo, niestety za bardzo się napaliłem i bez większych oględzin wziąłem w ciemno auto z jednostką d15b2 z wywaloną uszczelką pod głowicą. Objawy to syf w zbiorniczku wyrównawczym (tj; tłusty osad i czarny kolor płynu), masło pod korkiem na chłodnicy i przy mocniejszym przycisnieciu pedału gazu biały dym, nie jest to chmura ale da się to zauważyć . Dzisiaj będąc pod narodowym( kolega z forum niestety nie zapamiętałem nicku ) potwierdził moje obawy i polecił mi przekładkę na tą samą jednostkę . Dostałem namiary na kolege o nicku Czosnek i Saren którzy mogli by to wykonać . Moje pytanie brzmi jaki mógł by być tego koszt i co jest bardziej opłacalne ?

kaczka208D
19-08-13, 11:11
Jeśli to tylko uszczelka pod głowicą i silnik nie spala oleju to po co go wymieniać. Sama wymiana UPG wystarczy .

Wlodek
19-08-13, 12:08
Jeśli potrafisz zrobić to sam to niewyniesie więcej niż 200-300zł.

Booster07
19-08-13, 13:24
myślę że też troche łyka oleju bo jak ją kupiłem to co jakis czas przy ostrzejszym hamowaniu bądz zakrętach mrugała mi kontrolka, później dolałem litr przejechałem jakies 400 km i znowu zaczyna się pojawiać kontrolka ale rzadziej niż to było na początku

qureku.
19-08-13, 13:32
Jak mrygała kontrolka poziomu oleju, to nie wróżę długiego żywota dla tego silnika...

Stan oleju trzeba na bieżąco kontrolować, a nie czekać jak się zapali lampka..

Booster07
19-08-13, 13:47
tak jak mówiłem świeżo co ją kupiłem ,kiedy ją oglądałem nie pojawiała się kontrolka dopiero pozniej po odbiorze przy jakichś ostrzejszych manewrach zaczęła świecić (myślę że były właściciel postanowił ją dobrze pożegnać i jej nie oszczędzał...) kiedy tylko to zauważyłem odrazu wlałem bańke oleju i trzymała pewien poziom , a teraz znowu zaczyna przebłyskiwać ale nie tak często jak na początku. Już jestem takich myśli że kotłuje jak dwusuw i przekładka jest bardziej realnym scenariuszem niż remont .

kaczka208D
19-08-13, 18:44
No to chyba rzeczywiście trzeba poszukać innego silnika, bo remont d15b2 jak dla mnie jest nieopłacalny :(

FaziRBK
19-08-13, 23:20
Kup zdrowy słupek, nie opłaca się bawić w remontowanie tej jednostki. Jeżeli chodzi o przekładkę to bez płynów etc, średnia cena to ok 500zł(bynajmniej w moim regionie) + oczywiście silnik, płyny etc.