Zobacz pełną wersję : olej d13b2 oraz sprzęgło problem POMOCY !
milewski16
11-02-08, 09:45
Witam!!
Chce wymienić olej w silniku, ale nie wiem ile go mam kupić ??
Oraz jaki ten olej ( przy 94 r to chyba mineralny)??
Poza tym może ktoś się orientuje ile kosztuje sprzęgło do tego samochodu ( bo chyba niedługo czeka mnie wymiana ) oraz łozysko do tylnego koła ( bo huczy )??
Mam jeszcze jeden problem jak wcisnę sprzegło w samochodzie robi sie ciszej , jak jest wysprzęglony to tak jakby ze sprzęgła coś szumiało, huczało?? Co to jest ?? Czy to koniec sprzęgła??
Aha i nigdy jeszcze nie miałem samochodu na gaźniku i mam pytanie czy to normalne że samochód po nocy na dworzu odpala 'dopiero' po około 3s jak jest ciepły troszkę szybciej załapuje?? Czy tak ma być? do tej pory miałem samochód na wtrysku i palił szybciej.
Dzięki za odp
pozdro
Witam!!
Chce wymienić olej w silniku, ale nie wiem ile go mam kupić ??
Oraz jaki ten olej ( przy 94 r to chyba mineralny)??
Poza tym może ktoś się orientuje ile kosztuje sprzęgło do tego samochodu ( bo chyba niedługo czeka mnie wymiana ) oraz łozysko do tylnego koła ( bo huczy )??
Proszę o odp
pozdrawiam
Postaram się w najbliższym czasie uzupełnić mój opis Przepraszam
olej ->4 litry polecam Mobil a jaki to zalezy jaki jest przebieg i jaki wcześniej był lany...jeśli nie wiesz, to zalej 10W40
łożysko -> 150-160zł
Sprzęgło, typu VALEO-lepsza firma to 300zł, a zwykłe w granicach 150 zł
Witam!!
jak wcisnę sprzegło w samochodzie robi sie ciszej , jak jest wysprzęglony to tak jakby ze sprzęgła coś szumiało, huczało?? Co to jest ?? Czy to koniec sprzęgła??
Łożysko sprzęgła. Ja na takim jeżdżę już rok i nic sie nie dzieje jak na razie ;)... Gdy bedziesz chciał wymieniać wymieniaj całe sprzęgło nie samo łożysko.
Aha i nigdy jeszcze nie miałem samochodu na gaźniku i mam pytanie czy to normalne że samochód po nocy na dworzu odpala 'dopiero' po około 3s jak jest ciepły troszkę szybciej załapuje??
Może warto by wymienić przewody i świecę?
Witam!!
Aha i nigdy jeszcze nie miałem samochodu na gaźniku i mam pytanie czy to normalne że samochód po nocy na dworzu odpala 'dopiero' po około 3s jak jest ciepły troszkę szybciej załapuje?? Czy tak ma być? do tej pory miałem samochód na wtrysku i palił szybciej.
Dzięki za odp
pozdro
1. opcja szukaj nie boli ;)
2. zawsze przed odpaleniem wcisnij dwa razy pedal gazu, nastepnie odpa... odpali od kopa ;)
pzdr
sprawdź czy to na pewno sprzęgło wrzuć dwójkę zaciągnij ręczny i powoli puszczaj sprzęgło niedodając gazu samochód powinien spadać z obrotów jedno miernie aż do zgaśnięcia jeśli szarpie to lipa do wymiany a jeśli huczy to sprężynki są poluzowane :afro:
[shadow=yellow:8a154a3087]Mam jeszcze jeden problem jak wcisnę sprzegło w samochodzie robi sie ciszej , jak jest wysprzęglony to tak jakby ze sprzęgła coś szumiało, huczało?? Co to jest ?? Czy to koniec sprzęgła?? [/shadow:8a154a3087]
Sorry ale ten temat przerabiałem u siebie, to raczej nie jest łożysko dociskowe, tylko któreś z łożysk w skrzyni biegów, po wymianie kompletu sprzęgłowego( za 450 zł-tarcza,łożysko,docisk) było dokładnie tak samo.