Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Materiały do pracy inżynierskiej N/A --> turbo

sapek
18-08-13, 12:56
Witam

Jako, że przymierzam się do pisania pracy inżynierskiej o tematyce modyfikacji silników wolnossących na turbodoładowane będę potrzebował trochę materiałów. Sam również będę uturbiał civic'a kumpla, ale niestety jedno auto na pracę inżynierką to trochę za mało. I tu prośba do osób które przeprowadzały takie modyfikacje. Konkretnie potrzebowałbym dokumentację z przeprowadzonych prac, tj. wykresy z hamowni, zastosowane części, przeprowadzone przeróbki itp. Mile widziane również zdjęcia. Jako, że jest to praca inżynierska odpadają opisy własnych odczuć z "dupohamowni" ;) Potrzebuję udokumentowanych wyników. Jeśli ktoś wcześniej przeprowadzał również inne modyfikacje (bez turbo) i ma je przyzwoicie udokumentowane to również zachęcam do podzielenia się nimi ze mną :D Mile widziane też historie z kompresorami. Im więcej materiału tym lepiej.

Chętni do pomocy niech piszą na maila dawidsap89@gmail.com lub na PW (na forum nie bywam często ze względu na brak czasu)

Maskunt
18-08-13, 13:44
Masz cały dział "Nasze Hondy", który spełnia Twoje kryteria. Są wykresy z hamowni, są auta NA, z kompresorem, turbo. Wystarczy poszukać.

sapek
18-08-13, 14:08
Wiem. Widziałem. Niestety większość jest nie do końca opisana. W szczególności jest problem z wykresami gdyż większość osób hamuje auto finalnie po modyfikacjach i mi potrzeba również przed a tu już jest gorzej. Nie mniej kiedyś widziałem kilka ładnie opisanych, ale wtedy jeszcze nie potrzeba mi było tych materiałów. Więc jeśli ktoś wie gdzie była dobrze opisana historia to niech chociaż wstawi link, gdyż wcale nie jest tak łatwo znaleźć to czego szukam wśród kilkuset opisywanych aut.

ma1ster
18-08-13, 19:54
Piszesz pracę inżynierską... i posługujesz się na pół bzdurnymi informacjami z forum... Tu Ci nikt nic konkretnego nie powie... Połowa ludzi nawet nie wie do końca co ma zrobione, nie wspominając już o sterowaniu...

Moim zdaniem jak piszesz pracę w takim temacie, to wypadało by zamontować samemu, i opisać po kolei, doktorzy egzaminujący na pewno by wzięli ten trud pod uwagę...

No chyba, że jedziesz całkiem opisówkę, to wtedy lepiej zasięgnąć literatury fachowej w postaci książki, o doładowaniu silników jest wiele...

sapek
18-08-13, 22:05
Piszesz pracę inżynierską... i posługujesz się na pół bzdurnymi informacjami z forum... Tu Ci nikt nic konkretnego nie powie... Połowa ludzi nawet nie wie do końca co ma zrobione, nie wspominając już o sterowaniu...

Moim zdaniem jak piszesz pracę w takim temacie, to wypadało by zamontować samemu, i opisać po kolei, doktorzy egzaminujący na pewno by wzięli ten trud pod uwagę...

No chyba, że jedziesz całkiem opisówkę, to wtedy lepiej zasięgnąć literatury fachowej w postaci książki, o doładowaniu silników jest wiele...

Sam również będę uturbiał civic'a kumpla, ale niestety jedno auto na pracę inżynierką to trochę za mało.

Ale jest też garstka która wie co ma zrobione i potrzeba mi dosłownie jeszcze chociaż 1-2 konkretne historie modyfikacji. Jeśli nie znajdzie się nawet tyle pozostanę tylko przy tym co sam zrobię.

Nie piszę też o samym doładowaniu silników bo o modyfikacji z wolnossącego na doładowanego a tu z literaturą słabo.