Zobacz pełną wersję : Rezonator B18C4
jacekd13b2
18-08-13, 11:19
Witam mam pytanie czy wie ktos jak zdemontowac rezonator przy dolocie? Chce poprowadzic zimne powietrze ze zderzaka bezposrednio do puszki. Rezonator składa sie chyba z dwóch czesci tą pierwsza bez problemu idzie zdjac a tę zagiętą juz gorzej bo dojscia niema i wydaje mi się ze cos ją trzyma..Moze ktos podpowie jak ją wyciągnąć.. :-)
Bez zdejmowania zderzaka nie polecam zabierać się za demontaż oryginalnego dolotu bo będą to trochę syzyfowe prace :D
JA wyjmowałem bez zdejmowania zderzaka :). Najlepiej jak masz kogoś do pomocy i pójdzie ;).
jacekd13b2
18-08-13, 12:33
Bez zdejmowania jak kolega Michał pisze moze byc trudniej :-) ale nie wiecie czy on jest tam jajos przykrecony?? czy na jakis zaczepach i czy wyjmowac go z gory czy od dołu np z kanału?? On sie rusza ale cos go trzyma ze ani w lewo ani w prawo :-(
Tak trzyma się bo jest przykręcony :D Ja osobiście polecam zdjęcie zderzaka, tym bardziej że jego zdjęcie trwa dosłownie 15minut.
Jak chcesz to mogę Ci przesłać później fotki mojego rezonatora po wyjęciu i obadasz w których miejscach są śrubki, zdejmowałeś plastikowe nadkola by ułatwić dostęp?
Jak wyjmujesz to lepiej z dołu od góry będzie to niemożliwe dlatego że pod zderzakiem jest naprawdę kawał plastiku. Może fotka z aukcji Ci ułatwi sprawę http://allegro.pl/honda-civic-vi-95-00-5d-rezonator-tlumik-szmerow-i3410872361.html
Ze zdjęciem zderzaka jest owiele łatwiej, ale bez ściągania też się da, jeśli jednak niechcesz mieć głośnego auta to niepolecam bo moje D14 na puszce bez rezonatora chodziło taksamo głośno jak teraz na dolocie :) A co do rezonatorka to ja miałem ciśnienie żeby to wyjąć i nieodkręcałem tylko go wyrwałem z mięsem ]:->
jacekd13b2
22-08-13, 11:59
Na dniach bede ogarniał ten dolot bo czekam na spirorure i chyba dam jednak otwór w zderzaku i taj=ka fajna maskownice czarna prawie nie weidoczna :-) zderzak tez raczej zdejme aby latwiejszy byl dostep i nie rwac z mięsem ;-)
jacekd13b2
23-08-13, 08:51
Dolot juz ogarniety :-) wywaliłem rezonator:-) Zdjelem jednak zderzak cztery sruby i kilka spinek i wszystko na wieszchu mozna działac. Poszła rura elastyczna ze sklepu auto-moto 53zł i rura basreflex 9.50zł otwór w zderzaku i wyszło ładnie :-) Zobaczymy jak teraz auto bedzie chodzic. Wczoraj troche pojezdziłem pare km i wydaje sie jakby byla zwawsza :-):-)
Zobaczysz efekt w chłodniejsze dni :)
jacekd13b2
25-08-13, 12:36
He he ;-) w chłodniejsze dni pewnie jeszcze bardziej da sie odczuć :-). zastanawiam sie czy ta ktatke włożyć w otwór żeby nic nie wpadało np liście ?? czy dać sobie spokój...???
Daj sobie spokój. Ja mam ponad rok i praktycznie nic nie wlatuję :). Raz na pół roku otwieram puche i wywalam drobne kawałki syfu/owady
jacekd13b2
26-08-13, 19:01
Aha no to skoro tak to dam se spokój z kratka:-) no przeciez zawsze mozna zajzec co jakis czas i luknąć do puszki :-)
Ja tam wole mieć kratkę, kosztuje nie wiele a nie zasysasz liści i dużych owadów ;) jak wiadome z tym dolotem trzeba uważać i omijać jakieś ogromne kałuże w okresie jesiennym, boje się by przypadkiem moja Hania nie napiła się wody jak będzie plucha, ale jak to się mówi nie ma co się przejmować na zapas. Wczoraj nawet Pani Osa wraz ze swoją koleżanką latała i szukała czy sobie dziupli nie zrobić w moim dolociku :D
widocznie wygląda im na przyjemną miejscówkę do budowy gniazda :D