Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ustawienie zapłonu a przestawiony rozrząd

prestoneg3
16-08-13, 23:15
ostatnio po wymianie kopułki i kabli wn chciałem ustawić zapłon .
klin na kole jest ale znaki się nie pokazują (czy jakoś tak)
wymieniałem dopiero co rozrząd i obawiam się że może być przestawiony o 180* .
coraz więcej na to wskazuje bo nawet jakoś słabiej to jeździ max 170 (ej6 d16y7)
to już d13 pod 180 podchodziło .
jakie są główne objawy przestawionego rozrządu ?
bo spalanie np.to z 15l chyba jest .
może też przez takie przestawienie(180*) pobierać olej ?
jeśli jest spieprzone to czy dać nowy pasek i rolkę (z 5tyś od wymiany jest) ?

widziałem kupę tematów o rozrządach ale mi chodzi o potwierdzenie konkretnego przypadku i
chyba nieprzypadkowej zbieżności "usterek"

York22
16-08-13, 23:38
rozrząd przestawiony o 180* ? Jak ?:confused:

prestoneg3
16-08-13, 23:51
pisał ktoś o kole pasowym ze znakami po przeciwnej stronie
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?105734-Przestawiony-o-180-stopni-rozrz%B1d-!-!&highlight=przestawiony+rozrz%B1d

CRX1
17-08-13, 00:19
Pisał ,bo żle ustawił,potem się ocknął.Pierwszy tłok ma być w punkcie zwrotnym(na samej górze).U Ciebie może być przestawiony nie o 180 st ,a np o dwa zęby i już będzie efekt taki jak opisałeś.Koło pasowe ,musisz ustawić na punkcie ,koło rozrządu UP do góry i sprawdzić położenie punktu .

prestoneg3
17-08-13, 15:32
kur.... tak to jest jak się do jakiegoś czeska mechanika odda ........ rozrząd niby prosta sprawa :/

Enigmatiqu
19-08-13, 11:15
rozbierz rozrząd, ustaw wał w pozycji jak kolega wyżej napisał (na bloku jest strzałeczka która pokazuje gdzie dokładnie ma się zatrzymać, oczywiście biorąc pod uwagę położenie 1 tłoka ), ustaw głowice w odpowiedniej pozycji patrzac na znaki koła wałka rozrządu takze biorąc pod uwagę ustawienie głowicy pod katem 1 tłoka, ustaw ja znaczkiem up do góry lecz lekko kopniętą do przodu (2 boczne paski równolegle względem głowicy) ustaw aparat zapłonowy na zero czyli jak fabrycznie na srodku.
Gdy rozrząd jest przestawiony nawet do 4 zębów to nic sie nie stanie ale bedzie miał opor muła + spalanie.

Po zrobieniu rorzadu mozesz isc do mechanika zeby ustawił Ci zapłon lampą stroboskopową, aczkolwiek uwazam ze na zero bedzie dobrze

ewentualnie zapraszam do siebie Groszek Garage stoi otworem tylko deski od kanału sie zwichrowały i nie moge go zamknąć :P