Zobacz pełną wersję : + dla świateł do jazdy dziennej
Cześć, wszystkim zamontowałem dziś światła do jazdy dziennej w miejsca halogenów,
podłączyłem:
+ nie wiem pod co podłączyć, aby po przekręceniu stacyjki na I lub po odpaleniu włączały się dzienne?
- dałem pod masę
+ do wyłączania świateł dziennych dałem pod pozycyjne
jakby dało radę to poprosiłbym o zdjęcie kabla pod maską, żebym go bez problemu odnalazł :)
Otwórz skrzynkę bezpieczników, weź żarówkę na kabelku, przyłóż masę i popróbuj dotknąć gdzieś, gdzie po przekręceniu kluczyka żarówka się zapali. Tym sposobem znajdziesz sobie napięcie.
czyli nie ma to znaczenia pod jaki bezpiecznik będą podłączone światła?
Troszkę pogrzebałem w necie i w archiwalnym temacie z naszego forum znalazłem odpowiedź :) napięcie po zapłonie znajduje się w podgrzewaniu tylnej szyby :)
http://dl.dropboxusercontent.com/u/4953104/skrzynka.jpg
jest również duża szansa, że napięcie będzie w kablach od sterowania wysokością świateł :)
mam jeszcze jedno pytanie, jak zdejmuje się z zaczepów skrzynkę bezpieczników? aby dostać się do kabli od spodu :) dziś próbowałem wypiąć, lekko szarpałem, ale nic nie szło i wolę się spytać zanim coś pęknie :D czy może w ogóle się tego nie wypina tylko odkręca? bo widziałem też dwie śruby mocujące :)
picasso2000
17-08-13, 22:27
Masz może foto jak te światła wyglądają?
Ale w skrzynce w kabinie chyba łatwiej byłoby Ci znaleźć wolne gniazdo :)
takie mam:
http://images7.fotosik.pl/7615/eec71ae08d166b9d.jpg
wiem, że łatwiej by było podłączyć się w kabinie, ale wiąże się to z przeciąganiem przewodów :)
bunkerites
18-08-13, 09:08
Sorry za offtow :) Widze ze tabliczka znamionowa jest u mnie po drugiej stronie pojazdu.Kur...mam anglika?
nie masz anglika, ja tez mam po drugiej stronie :) to jest znalezione foto w necie :) es7 w dieslu może miało skrzynkę z bezpiecznikami po prawej :)
bunkerites
18-08-13, 10:05
aha :) uspokoiles mnie :)
Dzienne podłączone :) + po rozruchu mamy na kablach od sterowania wysokością świateł :)
można zamknąć :)
Krzysztof1969
19-08-13, 17:25
Ja podłączyłem pod przekaznik ogrzewania tylnej szyby. Dwa styki bliżej szyby sa pod napięciem po przekręceniu kluczyka. To ten najwyższy przekaźnik. Musisz ustalić za pomoca miernika no nie żarówki!!? Gdzie jest plus a gdzie minus.