Zobacz pełną wersję : Sama dodaje gazu? O co chodzi
Witam
W mojej hani d15z6 htb jak jadę na 5 biegu to zauważyłem, że auto tak choćby samo dodaje gazu a potem samo go ujmuje. Np. wczoraj na autostradzie jadę sobie 100 nagle auto dodaje gazu i jedzie 115 i tak utrzymuje jakieś parę minut a potem znowu tego gazu ujmuje i jadę 100. Czego to moze być problem. A i mam jeszcze jedno pytanie na jakich elementach w nie bitym samochodzie utrzymuje się zderzak przedni? Bo u mnie on za bardzo wisi. Dziury między światłami sięgają aż 5mm i czy maska z przodu ma jakąś uszczelkę?
Mam nadzieję że pomożecie
ajro
może linka ci się blokuje gdzieś?
Raczej nie bo linka by się tylko na 5 biegu blokowała dziwne
skolopendra
10-02-08, 16:31
wyczyść przepustnice, sprawdź linkę
Raczej nie bo linka by się tylko na 5 biegu blokowała dziwne
a jechales dluzej na 4 biegu przy podobnych obrotach ?
no przy 4 to też mi się raz zdarzyło ale częściej się włącza 5
Ja bym obstawiał przepustnicę. Właśnie miałem podobny problem i wystarczyło prysnąć płynem penetrującym na sprężynkę.
Ile masz przechulane?, może warto by było porządnie przeczyścić przepustnicę.
A i mam jeszcze jedno pytanie na jakich elementach w nie bitym samochodzie utrzymuje się zderzak przedni? Bo u mnie on za bardzo wisi. Dziury między światłami sięgają aż 5mm i czy maska z przodu ma jakąś uszczelkę?
Z przodu są stalowe mocowania i po śrubie mocującej do nadkola (w zasadzie to do błotnika) i to by było na tyle. Z przodu między maską a zderzakiem jest uszczelka (moja EJ2 jest rozbebeszona więc specjalnie dla ciebie sprawdziłem :hinczyk:
5śrub od góry na wkrętak krzyżakowy, 2 wkręty od dołu przy błotnikach, 2 sześciokątne 10 od spodu zderzaka, jeśli wisi to pewnie ich brakuje.
wszystko posprawdzałem i okazuje się że uszczelki to wogóle nie mam, sruby są i to dobrze dokręcone i wydaje mi się że wina leży po stronie reflektorów, może to dlatego że są spawane (regenerowane). Żle spasowane do reszty.
Podepne się do tematu.. dzisiaj zdarzyła mi się też taka sytuacja że auto samo dodało gazu.Auto nagrzane chodziło jakieś 2min na wolnych obrotach i nagle wskoczyło na ok 1700 rpm i po chwili wróciło do normy.Mam jeszcze taki problem że przy prawie każdej zmianie biegu podczas jazdy,gdy wciskam sprzęgło podnoszą się obroty.Co może być przyczyną?
wczoraj na autostradzie jadę sobie 100 nagle auto dodaje gazu i jedzie 115 i tak utrzymuje jakieś parę minut a potem znowu tego gazu ujmuje i jadę 100
a nie masz czasem silnika z vtec-e ?? np d15z1 - wtedy takie lekkie dodawanie gazu to norma
skolopendra
12-02-08, 09:48
W mojej hani d15z6 htb
nie da się ukryć ze to ekonomik :)
a nie masz czasem silnika z vtec-e
a nie masz czasem silnika z vtec-e
Wydaje mi się że mam 115 kucy tak jak podaje specyfikacja tego silnika. A w nie jednym źródle pisze, że ma on 115 lub 114 kucy różnie różne źródła podają.
Jednak trafniejsze wydaje mi się twierdzenie że gaźnik jest do wyczyszczegnia.
czekam na więcej sugestii
A gdzieś ty w niej gaźnik znalazł?? :aloha:
wyczyść przepustnice, sprawdź linkę
Fakt trochę się nie znam kolega skolopendra napisał coś innego, i jakoś tak palnąłem.
Czyli wszystko sprowadza się do przeczyszczenia przepustnicy tak?
[ Dodano: Wto 12 Lut, 2008 ]
Ile masz przechulane?
Nie zauważyłem tego posta. Autko ma 95kkm. Nie wiem na ile to realny przebieg. A czy przeczyszczenie tej przepustnicy to jestem sobie w stanie sam przeprowadzić, jestem laikiem w temacie na czym to polega i gdzie się ta przepustnica znajduje, to się rozkręca czy nie? może jakieś foto.
Mojego posta chyba też nikt nie zauważył ;p nie no żartuje, a tak na serio to ponawiam moje pytanie,może ktoś spotkał się z czymś takim jak ja,czekam na pomoc ! Pozdro
Mam jeszcze taki problem że przy prawie każdej zmianie biegu podczas jazdy,gdy wciskam sprzęgło podnoszą się obroty.Co może być przyczyną?
takie rzeczy dzieja sie z powodu nie umiejetnej zmiany biegow(nie umniejszajac twoich zdolnosci ;) ) jak sie przesiadlem do hani ze skody to tez tak mialem, musisz wczesniej puszczac gaz niz sprzeglo, to jest kwestia przyzwyczajenia.
Podepne się do tematu.. dzisiaj zdarzyła mi się też taka sytuacja że auto samo dodało gazu.Auto nagrzane chodziło jakieś 2min na wolnych obrotach i nagle wskoczyło na ok 1700 rpm i po chwili wróciło do normyrozumiem ze dzialo sie to na postoju? moze nalezy wyczyscic silniczek krokowy...
takie rzeczy dzieja sie z powodu nie umiejetnej zmiany biegow(nie umniejszajac twoich zdolnosci ;) ) jak sie przesiadlem do hani ze skody to tez tak mialem, musisz wczesniej puszczac gaz niz sprzeglo, to jest kwestia przyzwyczajenia.
O to na pewno nie chodzi przedtem nie działo mi się to i nie miałem z tym problemu :)
rozumiem ze dzialo sie to na postoju? moze nalezy wyczyscic silniczek krokowy...
Tak na postoju,jutro wyczyszczę go. Tylko nadal nie wiem co jest grane w zwiazku z pierwszym pytaniem.Czekam na dalsza pomoc,z góry dzieki:)
Niedawno miałem podobny problem i nawet założyłem tu temacik
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=43311
....dostałem kilka rad i olśniony pobiegłem do garażu ..... i sie okazało że wystarczyło poruszać sprężynką przy przepustnicy....potem przesmarować i biega jak marzenie.... najprostsze rozwiązania są najlepsze.
Wielkie dzięki za podpowiedź! Jutro lecę i przesmaruje wszystko dokładnie i dam znać czy coś pomogło. Pozdrawiam