Zobacz pełną wersję : Gleba w EJ9
Witam mam pytanie co można dodatkowo zrobić żeby zejść tak na 7 lub 8 cm (zderzak - asfalt). Mam gwint ap niestety jeszcze nie założony ale jak pomierzylem to teraz jest ok 21 cm (przód -seria) a z tyłu 29. Obniżyć wiem że na ap można dużo tylko niestety w gwarancji jest że można tylko do -75 mm więc po takim obniżeniu zostanie mi pod zderzakiem ok 13.5 cm a powiedzmy ze bedzie jeszcze dokladka ala type r będzie 2 cm niżej nawet nie wiem czy tyle więc zostanie ok 12 cm pod dokladka. Jak dla mnie to będzie to za wysoko siedzieć i głupio wyglądać i teraz jeszcze jedno pytanie przy takim problemie z obniżeniem jakie felgi ładować 15 czy 16 (pewnie 15 ale nie jestem pewpewny dlatego pytam)proszę o pomoc i doradzenie co można zrobić dodatkowo tak aby było wszystko ok i możliwie zachować gwarancje na gwinta. Niechcialbym jej tracić od razu dlatego pisze że nie chce obniżać więcej niż 7.5 cm. Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki za każdą pomoc. Krzysiek
Wsadź 16'', a gwint skręć na to 7.5cm i zobaczysz jak to siądzie, moim zdanie bedzie ok. Nic wiecej nie wymodzisz sensownego.
Załóż najpierw gwint:) musi sie ułozyć, wtedy pomyslisz czy za nisko czy za wysoko.
Spoko dzięki wielkie guma12 za pomoc lecz czy przy 15 nie będzie niżej z opona 195/50/15 bądź 195/45/15 ? Jak zrobię glebę na te -7 cm - -7.5 cm i będzie za dużo to będę miał możliwość regulacji wysokości jeszcze do góry a nie wiem czy przy 16 będę miał taką możliwość. Chodzi mi o to że obawiam się że przy 16 na takim obniżeniu będę miał prześwit miedzy rantem a kołem a chce uzyskać (nie wiem czy przy obniżeniu -7,5 cm uda mi się to uzyskać) efekt że opona jest trochę w nadkolu. Proszę więc jeszcze o pomoc w wyborze rozmiaru felg (15 czy 16"). Pozdrawiam i dzięki za każdą pomoc. :)
16 i gleba ladnie wyglada
Zanim zaczniesz pytać to najpierw wrzuć gwint, felga 15 jest zdecydowanie za mała(przerabiałem kiedyś u siebie 2 modele) do 6 gena, wrzuć 16 ok 7 - 7'5 na profilu 195/45 lub 195/40 i będziesz zadowolony.
Swoją drogą, skąd wiesz, że będzie dla Ciebie za mało gleby, skoro jeszcze tego nawet nie założyłeś ?:) Domniemam, że nie miałeś wcześniej do czynienia z gwintem bo tak mało interesowałaby Cię gwarancja i dałbyś na dół tyle ile uważałbyś za słuszne :)
Masz rację nie miałem doczynienia nigdy z gwintem jest to mój pierwszy samochód i pierwszy gwint więc pytam a że pytania są takie a nie inne to sory na p przyszłość będę już pamiętał :P. Dzięki Wam za pomoc :).
Zobacz u mnie w temacie, mam na 15' i balonowej oponie 195.50.15 :) gwint mts, z tylu obciete 3 zwoje progresywne z przodu sprezyna od AP :)
jest mega nisko, bo przy dokladce mugena mam ok 3 cm pod dokladka :)
Spoko masz glebę o taka mi chodzi mogłoby być nawet do 2 cm wyżej ale tylko tyle a powiedz bo zauważyłem że obnizyles na mts- e na maxa przód i tył powiedz ile to może być na samym gwincie ok 10cm ? Auto masz zaj....te :P. Powiedz jeszcze czy te sprężyny od ap masz od którego gena 6 czy 5 które ma inne ułożenie zwojów i dlatego tak udało ci się zejść ? Pozdrawiam i dzięki wielkie :).
Na seryjnych i niecietych sprezynach przy gwincie mtsa jest wysoko nawet jak skrecisz na sam dol. jest tak, ze widac cale kolo jak patrzysz z boku, nie chowa sie nic w nadkole, a sprezyny mam z ap do 4g, ale nie wiem czy roznia sie czyms od tych z ap do 6g.