Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zawijanie się wewnętrznej uszczelki szyby przy otwieraniu.

m_joker
09-02-08, 16:34
Witam, Kiedys byl juz ten problem w moim autku gdy jeszcze bylo wlasnoscia rodzicow i bylo na gwarancji wiec zrobili to ale nie wiem jak :)

Otoz... Przy otwieraniu szyby zawija mi sie wewnetrzna uszczelka i szyba ja wciaga w dol (do wewnatrz drzwi).
Co zrobic by temu zaradzic?
Z tego co sobie przypominam to po odebraniu autka z serwisu (gdy robili juz taka usterke) gdy otwieralo sie szybe to pozostawaly na niej tluste slady, tak jakby te uszczelke wysmarowali czyms tlustym.... Ale co to moglo byc?

Spotkal sie ktos z tym problemem i umie temu zaradzic?

Pozdrawiam
Marcin

sharky
09-02-08, 18:04
pewnie jakiś silikon do uszczelek...

Cairo
09-02-08, 19:10
Smarem silikonowym smarujesz całą prowadnice od dołu do góry i po problemie. Szyba zacznie Ci zauważalnie szybicej chodzić.

takibartek
12-02-08, 11:05
Pewnie ukruszył się meszek przylegający do szyby od tej uszczelki. Ja wymieniłem uszczelkę w ASO. Koszt z robocizną ok. 100 zł.

Cairo
18-02-08, 10:18
Gwiżdze mi niemiłosiernie powyżej 80km/h własnie na tej uszczelce (prowadnicy), czy tez ją musze wymienić, czy jest jakaś inna opcja (regulacja szyby?)

michalk
18-02-08, 16:40
Mi też gwizdało ale była to wina listwy poziomej do której dociskana jest szyba

Gruszka
18-02-08, 18:07
Gwiżdze mi niemiłosiernie powyżej 80km/h własnie na tej uszczelce (prowadnicy), czy tez ją musze wymienić, czy jest jakaś inna opcja (regulacja szyby?)

Mi też gwizdało ale była to wina listwy poziomej do której dociskana jest szyba

Dokladnie tak. Jakis czas temu o tym byla dyskusja o ile dobrze pamietam :)

Mnie ten gwizd tez doprowadzal do szalu, juz chcialem kupowac uzywana listwe, ale okazalo sie, ze wystarczy wetknac kawalek papieru/gabki/plastiku (co kto woli) miedzy trojkat lusterka a ta listwe (zewnetrzna, pozioma) wlasnie, tak aby docisnac ja "w dol" i gwizd momentalnie ustaje :)

AdaSu
18-02-08, 19:04
Gruszka, zamiesc prosze szybkie foto tej konstrukcji uszczelniajaco-gąbkowej.

Gruszka
18-02-08, 19:18
Adam, no wlasnie nie mam pod reka zadnego zdjecia, ale chyba po opisie mozna sie kapnac gdzie wetknac ten papierek? ;)

michalk
18-02-08, 20:34
chodzi chyba o to żeby szpara pomiędzy listwą a szybę na całej długości była tak samo szeroka. Jeśli przy lusterku jest wąska a dalej szersza to będzie świszczeć mi udało się dopasować listwę tak żeby szpara była mniej więcej na całej długości taka sama i tym samym nastała Cisza :aloha:

kamil.michalski
27-09-09, 13:25
Witam,

ja problem rozwiazałem inaczej. Trzeba zdjąć trójkącik od lusterka i odkręcić lusterko i tam jest taka śruba do regulacji prowadnicy od strony lusterka. Odkręcić przy opuszczonej szybie, przsunąć jakieś 5mm, przykręcić i gotowe.