PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobić shift lighta... ?

ziolo
09-02-08, 13:31
Witam.

Ostatnio przyszlo mi do glowy ze przydalby sie w moim Civicu shift light. Tyle tylko ze chcialbym zrobic to sam, chociaz wydaje mi sie to troche trudne :)

Wiec tak. W IVgen obrotomierz jest elektroniczny (czy tam elektryczny, nie znam sie ;) ).
Zmierzyłem sobie dzisiaj ze jak mam 1 500 obrotow to elektryka daje na obrotomierz ok. 3V, a jak mam 7 000 to kolo 16V (troche to dla mnie dziwne bo w samochodzie jest 12V). Niestety nie pomyslalem o tym zeby zmierzyc ampery :(

Poczatkowo zakladalem ze wystarczy kupic jakis sprytny potencjometr (musialby w zaleznosci od polozenia albo dawac prad albo nie), z jednej strony podlaczyc go do obrotomierza a z drugiej do jakiejs diody. Tylko pojawia sie problem... jak kupie diode 3V to sie spali z reszta 12V przy wyzszych obrotach tez. Czy jest jakies magiczne cos przez co na diode padaloby caly czas 3V??

I czy wedlog was wogole da sie cos takiego zrobic w ten sposob, ale cos czuje ze pewnie powiecie ze nie bo ja to zawsze potrafie wynalezc sobie jakies dziwne pomysly na zrobienie czegos :)

Pozdrawiam...

Barry
17-02-08, 12:40
Wystarczy trochę chęci ale jeżeli nie masz podstawowej wiedzy elektronicznej nie kombinuj sam.
Poniżej masz link, tam jest wszystko.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic110758.html

vtec
17-02-08, 19:26
Markos robił u siebie, zaglądnij w jego temat.

marc-l
18-02-08, 21:13
Swoją drogą mógłby jakiś uzdolniony elektronik na forum zrobić jakiegoś manuala do zrobienia shift lighta :d. Lampkę to każdy chyba potrafi zrobić ale jaki układ polutować z jakich elementów to już niewielu i jak to wszystko podłączyć do obrotomierza z naszych hond. Na elektrodzie jest kilka tematów jednak trzeba się znać aby zrozumieć wszytsko co tam piszą. Lutować elementy według dokładnie opisanego schematu to czynność względnie łatwa. Myślę, że dla siedzącego w temacie elektroniki, zrobienie żeby diody się swieciły w zależności od wcześnie wybranego i ustawionego napięcia nie jest jakimś wielkim wyczynem. Przeglądałem już kilka tematów o shift light'cie jedank w żadnym nie było opisu dla takiego laika jak ja, a jest to urządzenie które z pewnością cieszy oko i jest przydatne. Tak więc pozostaje czekać aż ktoś się pofatyguje i wykorzysta swoją wiedzę, a zarazem pomoże innym :)