PDA

Zobacz pełną wersję : Spalanie d15b3

qtrix
13-08-13, 23:01
Witam, jako że ten silnik jest dość rzadki bynajmniej dla mnie. Ciekawi mnei jego spalanie. Praktycznie przez tydzień przejeździłem beny za 100zł :D a nie cisnę jakoś specjalnei czasami wręcz powiedziałbym ze jadę dośc ekonomicznie. Czy to normalne ? bo tak mnie to powoli zastanawia, co prawda jeżdzę do pracy codziennie 10km w dwie strony + jakieś tam wypady czasami wiec dodatkowo 10-15km ale no zdaje mi się ze za 100zł powinno mi tej lemoniady starczyć na dłuższy czas :D niż na tydzień. Jakie są waże rady co do tego bo powoli mnie to zaczyna denerwować jak muszę popylać pod stację :P.

esel
13-08-13, 23:47
Liczenie spalania na złotówki to chybiony pomysł. Najlepszy sposób: zatankować auto do pełna, pojeździć trochę normalnym, standardowym dla siebie stylem jakieś 200-300 km. Potem znowu dotankować do pełna i obliczyć ile silnik spalił paliwa.
Przykładowo. Zalałeś do pełna, przejechałeś 250 km. Dotankowałeś i weszło 23 litry benzyny. Przy takich założeniach auto spala 9,2 l benzyny na 100 km.

Zalewanie do pełna jest kosztowne, ale i tak co kilka dni musisz przecież tankować. Na jedno wyjdzie. Tak samo jak kupowanie papierosów. Żal kupić na raz całą ramę, ale jedna paczka przez 10 dni to już co innego? ;)

Dibeisi
14-08-13, 00:18
Bo to gaźnik to będzie palić więcej ...

piotreek23
14-08-13, 08:43
Dokładnie liczenie beny za złotówki to jak ważenie się za pomocą rozmiaru ubrań :D Zatankuj do pełna po korek przejedź 100km i jedź na stację i znów pod korek. Wyjdzie szydło z worka.

kaczka208D
14-08-13, 10:31
Dokładnie liczenie beny za złotówki to jak ważenie się za pomocą rozmiaru ubrań :D Zatankuj do pełna po korek przejedź 100km i jedź na stację i znów pod korek. Wyjdzie szydło z worka.

x2 Najlepszy sposób !

Bo to gaźnik to będzie palić więcej ...

to nie jest taki gaźnik jak w polonezie, także nie przesadzajcie

Dibeisi
14-08-13, 13:00
to nie jest taki gaźnik jak w polonezie
Masz racje nawet w polonezie był lepszy

Wlodek
14-08-13, 23:33
Za 50 to ja w dzień przejeżdżam ;/ 100 na tydzień to chyba do sklepu po bułki :l

qtrix
15-08-13, 12:46
No dobra trzeba będzie jakoś to sprawdzić aczkolwiek no nie mam tej chorej rezerwy(nie rozumiem czemu nie robili w każdym jaju) i to mnie dręczy aczkolwiek macie rację zaleję dzisiaj pod korek i zobaczę jak to bd mam nadzieję że serce mi nie pęknie jak po obliczeniu wyjdzie mi haha z 11l/100km mam nadzieję że chociaż ok 8-9pali sobie na spokojnej jeździe :P

cybereq
15-08-13, 22:01
No dobra trzeba będzie jakoś to sprawdzić aczkolwiek no nie mam tej chorej rezerwy(nie rozumiem czemu nie robili w każdym jaju) i to mnie dręczy aczkolwiek macie rację zaleję dzisiaj pod korek i zobaczę jak to bd mam nadzieję że serce mi nie pęknie jak po obliczeniu wyjdzie mi haha z 11l/100km mam nadzieję że chociaż ok 8-9pali sobie na spokojnej jeździe :P

To jest piękne jak moje b16a2 spala tyle samo co jednostka dwa razy słabsza :) 11 litrów to ja spalam przy agresywnej jeździe po mieście :) Najlepszy silnik wg. mnie to D15z3 i jego pochodne tj. D15z1 , D15z6 ,Z8. Spalanie w granicach 5-7,5l\100km.