Zobacz pełną wersję : Dziwne dzwieki i zachowanie silnika
Wiatm mam problem ze swoja honda auto z lpg (1.3 75km gaźnik) mechanik powiedział mi zeby narazie jezdzic bo nie bedzie rozbierał silnika przedstawie problem podczas jazdy z nawiewu wydobywa sie dzwiek jak by w aucie była turbina lekki gwizd w raz z podnoszeniem sie lub spadkiem obrotów silnika zaznacze ze auto jest po wymianie uszczelki pod głowica i planowaniu głowicy jakies 2 mc temu. Dzisiaj podczas podrózy w aucie zaczeły rosnac i spadac obroty na jałowym biegu jak by ktos dawał delikatnie gazu. Tydzien temu pojechałem autem autostrada trasa (60km) przy wyprzedzani tirów (jakies 120km/h) auto zaczeło sie grzac temperatura rosła szybko jaka tylko dochodziło do 120 a przy 100km/h ciagłej jazdy bardzo powoli sie podnosiło do góry w miescie moge stac w korkach normalna jazda i nic sie nie grzeje. NIgdy wczesniej przed tym planowaniem podczas jazdy przy 140km\h wskazówka od temp nawet nie drgneła zaznacze ze to juz 3 planowanie i wymiana głowicy w tym aucie. Wiem ze to juz stare auto i nie wymagam cudów chciałem zeby ktos doswiadczony mi powiedział czy to juz poprostu koniec tego silnika, czy moze ktos cos zle zrobił i skad tak dziwne jego działanie prosze o pomoc
zaznacze ze to juz 3 planowanie i wymiana głowicy w tym aucie
Opcje masz 3:
- zakładasz marnej jakości uszczelki
- masz krzywą płaszczyznę bloku
- Twój mechanik to druciarz i popełnia jakieś błędy w montażu.
1 panowanie robił poprzedni własciciel w 2008 i ja 2 razy u tego samego mechanika w 2011 w styczniu i teraz jakos kwiecien maj
ja na Twoim miejscu już bym się nie bawił w naprawę tylko kupił nowy silnik
Słupek d13b2 to koszt 300zł za zdrowy + jakaś kasa za włożenie go i będziesz miał prawdopodobnie spokój. Do silników d13 i d14 nie opłaca się dokładać kasy(wiem z doświadczenia).
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/s720x720/62355_425919124143549_1804092934_n.jpg
Takie tam D13..
Miałem podobnie w d16 jak przed montażem upadła mi pompa wody.
Symptomy sie prawie zgadzają.
niewiem czy to prawda ale d13 ma najlepszy dol na minime, to jesli to prawda silnik rozwojowy mozna sie bawic
Zabawa kosztuje i byle kto też tego porządnie nie poskłada. Kolega raczej chce tanio i bezawaryjnie. Może ktoś z forum dłubiący hondy z Twojej okolicy mógłby obejrzeć auto i ocenić faktyczny stan. Wiesz chociaż czy mechanik na 100% oddaje glowicę do planowania i dokręca ją odpowiednim momentem? Jakiej firmy uszczelka?
witam długo nic nie odpisywałem bo byłem zjaety praca ;/ naprawiłem sam auto problem z dzwiekami turbiny i tymi skokami obrotów.Mój problem sie poszerzył o tyle ze w elektronice zaczeło wszystko odłaczac podczas słuchania muzyki gasły na chwile swiatła czy tez radio okazało sie ze zeszła osłona z kabli w radiu i 4 kable stykały sie ze soba po ich rozdzieleniu wszystkie problemy znikneły ;)