PDA

Zobacz pełną wersję : Nie działa klima...

motorzysta95
13-08-13, 01:13
Witam!

Mam taki problem: Klima została nabita (ok rok temu) chłodziła jakis czas, ja sporadycznie używam klimy tak że ostatni 1-2 miesiącach wogóle klima nie chłodzi w upalny dzien leci ciepłe powietrze. Zauważyłem też ze 2 wiatraczki przy chłodnicy nie chodzą (niewiem czy to jest od klimy szczerze powiem :P ), a ostatnio jak ściągałem zderzak to zauważyłem ze te "żeberka" z klimy sie sypią i wypadają. Czy chłodnica do wymiany ? Czy może to coś innego ? Sprżężarka, pasek od sprzężarki albo coś ?? :) Ep2 2001r

lajsta
13-08-13, 09:23
To, że została nabita to nie znaczy, że była szczelna. Jeśli czynnik się ulotnił to i klima się nie włączy ponieważ jest zabezpieczenie sprężarki. Pozstaje dobry (nie tani - dobry) warsztat, który zdiagnozuje i usunie usterkę. Niestety klima to nie jest tani szpas

MotoAutko_pl
13-08-13, 22:09
Raz problem ze szczelnością,a dwa sprawdziłbym same przewody ponieważ właśnie tutaj może leżeć problem. Spokojnie jako zamiennik wystarczą używane,koszty nie będą wtedy wysokie.

kedud
14-08-13, 10:31
We Wrocławiu mogę polecić zakład zajmujący się klimą. Masz coś zje..ane i nic Ci nie powiemy więcej, najpierw sprawdz czy masz czynnik, czy układ jest szczelny, potem sprawdź elmenty typu kompresor itp... sam tego nie zrobisz, potrzebna jest maszynka. Powodzenia.

Jasiu
14-08-13, 17:57
Skraplacz zgnił. Czynnik cały się ulotnił, dlatego wcale pewnie nie włącza się sprężarka jak i wentylatory.
Jeśli jest szczelna i pełna, a sprężarka się nie włącza, to najprawdopodobniej strzelił bezpiecznik przeciążeniowy na samej sprężarce - można zrobić mostek, bo generalnie jest on niewymienny.

bunkerites
15-08-13, 09:30
Nabilem klime zima.Podczas cieplych dni nie chciala dmuchac zimnym na wolnych obrotach.Klima dziala podczas jazdy powyzej 3tys obr.Pierwsza diagnoza speca od klim "chlodnica klimy do wymiany".Przed zakupem chlodnicy stwierdzilem ze czas wymienic pasek klinowy bo od nowosci nie byl wymieniany (przebieg 175...tkm).I stal sie cud:) Klima dziala jak szalona.