Zobacz pełną wersję : 1.6 sprzed i po lifcie, różnice
Witam, mam poważny zamiar kupna civica 3d 1.6 sport z 04-05r. czekam juz 4 miesiące i jeszcze nic nie znalazłem wartego kupna.
Zacząłem się zastanawiać nad 1.4 a tu już jest większy wybór, pooglądałem trochę filmików i mam kilka pytań :)
Osiągi (wszystkie wersje 3d hatchback)
1.4 sprzed liftu osiąga setkę w niecałe 10s, a 160km/h w niecałe 28s,
1.6 sprzed liftu odpowiednio 9s-100km/h, 22s-160km/h,
1.6 sport po lifcie 10s-100km/h, 28s-160km/h.
Rozmiary opon:
1.4 - 185/70 R14
1.6 - 195/60 R15,
1.6 sport - 205/55 R16.
Czy różnica w przyspieszeniu pomiędzy sportem a wersja sprzed liftu bierze się z rozmiaru opon?
W sumie 1.4 idzie tak samo jak sport i nie wiem czy warto ją kupić.
Czy zmiana felg na 15-stki i mniejsze opony w sporcie sporo zmieni?
Wiem że na 15-stkach wygląda gorzej ale bardziej patrzę na wygodę i przyspieszenie.
Z góry dzięki za odp ;)
Linki do filmików
/watch?v=-aFAwqIpOjI
/watch?v=cS4hZMkyefg
/watch?v=Ilt_XHrzTLg
Spróbuj porównać sobie odpowiednie wersje w http://www.automobile-catalog.com
Po jeździe 1,4 i 1,6 ten drugi zbiera się zdecydowanie lepiej, szczególnie przy prędkościach autostradowych.
1.6 stanowczo. Pali tyle samo a fajniej jedzie. Wiadomo mniej jest na rynku i ceny wyzsze przez to, wiec musisz sobie sam odpowiedziec czy dla Ciebie warto. Wiele osob szuka 1.6 ale kupuje 1.4 bo znalazlo bardzo zadbana sztuke ( bo jak sam zauwazyles jest o to latwiej )
Głównie chodziło mi o różnicę między zwykłym 1.6 sprzed liftu a 1.6 sport po lifcie, bo na filmikach jest spora różnica,
ale z tego co piszecie wynika że te filmiki to trochę ściema :D
Na razie jeszcze mi się tak mocno nie śpieszy to poczekam jeszcze na 1.6,
zastanawiałem się też poważnie nad mazdą 3 ale po obejrzeniu kilku sztuk w których całe podwozie było w burchlach z rdzy, szybko mi przeszło...
A o focusie już nie chcę wspominać :cool:
Jeszcze jedno pytanie, czy rozmiar otworu centrującego w feldze ma duże znaczenie, można założyć felgę z trochę większym otworem niż w oryginale?
Z góry dzięki za odp
Starstruck
14-08-13, 11:59
Sport miał tylko pakiet stylistyczny. Możliwe, że na filmiku jest 1.4 vs. 1.6 Sport. Choć szczerze powiem, koleżanka ma EP1, czyli 1.4 i niezwykle pozytywnie mnie zaskakuje to auto, jak Ona jedzie przede mną :).
Co do Mazdy 3, to kolega z pracy ma, bodajże 2003 albo 2004 rok i wygląda gorzej niż niektóre V gen w kwestii blacharki ;).
Na filmikach 1.6 sport wypada sporo gorzej od zwykłego 1.6, myślałem że to przez większe opony, ale aż takiej różnicy raczej by nie było :)
A ta koleżanka z EP1 tez zrobiła na mnie spore wrażenie, głównie przez ten filmik zacząłem interesować się 1.4 :cool:
Ja z wrażeń w momencie kupna powiem wam że Civic Civicowi nie równy. Zanim kupiłem swoją poliftową 1.4 testowałem pewien egzemplarz właśnie z pakietem Sport... Był tak zamulony, że nie dało się tym ani przyspieszać ani rozwijać niezłych prędkości. Godzinę później oglądałem drugi egzemplarz (nie Sport) i szedł jak burza, co oczywiście sprawiło, że go kupiłem. :) Sporo moim zdaniem zależy od "przepalania" silnika i jego kondycji. Jak wiadomo Hondy lubią wysokie obroty, a jeżdżąc na niskich sprawiamy że silnik nie pracuje idealnie. A no i dodam, że obie sprawdzone przeze mnie Hondy stały na 15".
bunkerites
15-08-13, 09:18
ostry-90 dobrze napisales! polac mu :)
pio098 kolezanka zapewne jezdzi zadbanym ep1,dal bym ci sie moim ep2 przejechac to bys zobaczyl jak sie zbiera zadbana dopieszczona seria:),opony robia roznice,zalozone mialem 17stki i powiem ze mulilo.Teraz mam fabryczne i jest duzo lepiej.
Dzięki chłopaki, teraz już wszystko jasne :)
Mam teraz okazję kupna sprowadzonej z Niemiec EP2 z 2005 ale koleś chce równe 20k i jeszcze wszystkie opłaty na mojej głowie...
Coś czuję że będę musiał zwiększyć budżet o jeszcze jedną wypłatę
Szkoda że honda nie ma konkurencji... :cool:
bunkerites
17-08-13, 10:31
A nie lepiej samemu pojechac do niemiec i kupic? przydatna stronka www.mobile.de
bunkerites przejrzałem już mobile i autoscout kilka razy głównie w celu sprawdzenia ile zarabiają nasi handlarze :)
generalnie w Niemczech można wyrwać ep2 za 15 500, w pewnym momencie już nawet chciałem jechać ale dałem sobie spokój.
A co sądzicie o tym, po gradobicu, na zdjeciach mało widać http://otomoto.pl/honda-civic-C30288291.html
bunkerites
17-08-13, 12:58
Po fotach nic konkretnego nie widac.Moge przyczepic sie do przebiegu bo jest smiesznie maly jak na 2004r.
Przebieg podobno jest ciężko zmienić w hondach, ale w naszym kraju nie mam rzeczy niemożliwych.
Przejade się, obejrzę, jak zejdzie do 16 500 to bedzie trzeba kupić :)
bunkerites
17-08-13, 17:42
Przebieg za 70zl ustawia jaki chcesz.Nazyws sie to ladnieb"korekta licznika".Lub kupuje sie licznik z malym przebiegiem."handlarz potrafi".Dobrze obczaj fure.Ja kupilem na szybkiego i pozniej sie w****.... Duzo pieniazkow wsadzilem zeby byla pelna seria
Zrezygnowałem z tego civica, cały dach do szpachlowania. Niby nie przeszkadza ale moja psychika by przez to cierpiała :)
Czekam na następną sztukę.
Witam,
Jezdziłem 1.4 przed faceliftem (2003r) - było fajnie, auto mało paliło bardzo dobrze trzymało sie drogi. Kilka dni temu kupilem 1.6 sport po facelift (2005r) i powiem tak - jeżeli nie możesz znalezć zadbanego 1.6 sport przed czy po facelift to warto poczekać aż sie taki trafi. Spalanie? Komputer mi pokazuje 37mpg to jakies 6.3l/100km (czyli z 7l bedzie :D)
bunkerites
20-08-13, 17:25
Ciezko bedzie trafic auto bez szpachli...U mnie tez jest szpachla na tylnim blotniku :(
Może do zimy coś mi się trafi porządnego, ale wymarzony czerwony ep2 sport w pełni seria, raczej nie będzie osiągalny :(
Zastanawiałem się nad 1.4 ale można go kupić w każdej chwili, i dlatego jeszcze trochę poczekam.
Nie wiem Panowie co doradzić, ale mnie też już bania boli od poszukiwań. Też szukam 1.6 ... Z bratem jego 1.7 przywieźliśmy od tego gościa z Czech, tak z Czech : http://www.dovozy.cz/web/?kod=vypis&znacka=Honda
I nawet teraz jak widzę u niego na placu Civic'a z przebiegiem 220 tysi w takim wyczesanym stanie, to zastanawiam się ile mogą mieć te ściągane do nas ...bo to chyba jakieś jaja są :)
bunkerites
21-08-13, 19:35
wejdz na epklub pl. Czesto ktos sprzedaje zadbane ep2 lub ep3;-)
Dzięki bunkerites napisałem tam temat może ktoś się odezwie.
Wiedziałem że ciężko jest kupić 1.6 i nawet na początku mnie to śmieszyło ale teraz to już w ogóle nie jest śmieszne.
Wczoraj nie wiem dlaczego ale oglądałem golfiki w dieselku :) (szybko mi przeszło).
Poczekam jeszcze z miesiąc na wymarzoną a jak nie będzie to kupię to co mi się trafi.
Spokojnie kupisz i bedziesz zadowolony, tylko uzbroic sie musisz w cierpliwosc :) Ja tez jak swoje kupowalem to nikt nie wierzyl ze jechalem 300 km po auto bo nic innego blizej nie ma, ze jak to mozliwe :)
bunkerites
25-08-13, 09:23
http://allegro.pl/honda-civic-1-6-sport-unlimited-z-niemiec-idealna-i3448397955.html masz:D
bunkerites porządnie mnie zmotywowałeś, widziałem ją już wcześniej ale zrezygnowałem bo mam 300km do niej, ale z tego co piszecie pewnie bliżej mi się nie trafi.
Pogadam ze szwagrem jak będzie miał czas to lecimy. :)
bunkerites porządnie mnie zmotywowałeś, widziałem ją już wcześniej ale zrezygnowałem bo mam 300km do niej, ale z tego co piszecie pewnie bliżej mi się nie trafi.
Pogadam ze szwagrem jak będzie miał czas to lecimy. :)
Ja bym podchodził do tego na spokojnie. 2200 wyświetlen i jeszcze stoi na allegro. Pamietam ze facet sprzedawał jeszcze Coupe, może jeszcze nie sprzedał. Tez długo widniało ogłoszenie. Do tego chyba skopiował cały początkowy opis z tymi kolorami :D
1.Spójrz na śruby od mocowania relfektorów
2. Nie wiem, ale wydaje mi sie ze brakuje zaślepek na 3 śruby które są widoczne po otwarciu drzwi
Ale fakt. Dawno nie widziałem tak zadbanego Sporta.
auto napewno ma ukryte kuku bo nie stalo by w tej cenie ( chociazby nawet tak dlugo ) , pytanie tylko jak powazne to kuku :)
do tego wezcie pod uwage najbardziej soczyste politury + wosk, ponadto zdjecia przez fotoszopa przeszly zapewne. Czernidla do opon cuda nie dziwy i pewno 3 kg plaka w srodku.
Auto trzeba na zywo ogladnac i technicznie sprawdzic. Nikt idealnego auta wizualnei i technicznie za 14 tys w niemcowni by nie oddal
Już nie przesadzajcie, nie każdy kocha hanie tak jak my(wy) aby płacić więcej za miłość do marki i vtec'a. 18k to dużo, i to nie jest niska cena, ktoś kto szuka auta ogląda także inne marki i w tej cenie może znaleźć naprawdę ciekawe auta, często młodsze, lepiej wyposażone i (tu na mnie pójdą bury) bardziej niezawodne.
Oferta na zdjęciach wygląda salonowo, trzeba pojechać zobaczyć na własne oczy czy tak jest. Czemu nie schodzi, to może być podejrzane, ale trzeba doliczyć jeszcze 1200-1500 na rejestracje, nie każdy chce się w to bawić, bo się nie zna, bo ryzyko, że auto kradzione lub ma przeszłość kryminalną, a wszystko może (nie musi) wyjść w urzędzie komunikacji. 19500 zł to dużo i dlatego nie zeszło, a facet nie chce spuścić bo chce zarobić , a ludzie mu nie wierzą ( może i dobrze, wiadomo handlarz).
300km to pół baku hondą civic 1,6, ok 25l, tam i z powrotem na jednym baku przejedziesz, 250zł przy kwocie auta warto poświęcić aby je sprawdzić. Dla mnie za drogie.
Za 20000 mogę kupić BMW 3 E46 po lifcie z 3.0l benzyną 4x4 (z instalacją gazową). Komfort, Klasa i moc. Na pewno bym nie kupił Civic'a.
bunkerites
26-08-13, 19:16
Co do BMW jezdzilem e46 coupe 2.8 benzyna..by szatan:D
Już nie przesadzajcie, nie każdy kocha hanie tak jak my(wy) aby płacić więcej za miłość do marki i vtec'a. 18k to dużo, i to nie jest niska cena, ktoś kto szuka auta ogląda także inne marki i w tej cenie może znaleźć naprawdę ciekawe auta, często młodsze, lepiej wyposażone i (tu na mnie pójdą bury) bardziej niezawodne.
Civici tak stoją na rynku wtórnym. Ostatnio kolega kupił Civica 2001 prod, rejestr 2002 d16v1 z klimatyzacją automatyczną za 13600zł (+tłumaczenie dokumentów i rejestracja). Pewny stan!
Nie każdy chce jeździć BMW. Wsiądź do Civica, a potem do tej Beemki i ciekawe który ma wiecej miejsca z tyłu? Co do bagażnika, to jest chyba niewiele wiekszy w BMW. Wiec zauważ ze Honda Civic w tej budzie to super praktyczny samochód, z dość żwawym silnikiem.
Potem zobacz ile kosztują tarcze do BMW, a ile do Hondy lub też inne częsci. Klasa kosztuje, a może być jeszcze gorzej jak kupisz jakiegos ulepa za 20 tys. W Hondzie jedyna wieksza usterka to łozyska w skrzyni biegów. Mysle ze nie jest zle, ale tez mogłoby być gorzej
Civiczki sporty 1.6 po lifcie tak trzymaja ceny. Tutaj nikt nie rozpatruje ze jest inny wybor w tej cenie, bo pewno jest
. One kosztuje proporcjonalnie duzo jak i EP3 ( choc tutaj dopiero jest zabawa jak auto 8-13 letnie ) moze kosztowac 25-35 tys , ale ludzie kupuja i placa tyle za te auta.
Ep3 kupisz za 20 tys owszem i takie ep2 w sporcie kupisz za 14 tys , tylko oba te auta z reguly to wraki wymagajace sporych napraw lub po sporych przygodach :)
EDIT: mojej mamy auto , poczciwy "autobus" 5 drzwiowy , przedlift , bez zadnych pakietow sport , tyle co oryginalny lakier i automatyczna klima. Przebieg nie pamietam jakies 170 tys ? Poszedl za 14 cos tysiecy, moze i byly nowe opony razem z autem, ale mimo wszystko cena niemala, ale auto zadbane ladne i poszlo w tydzien.
Type-R to inna bajka, mniejszej ilości sztuk, a w szczególności nie bitych, tu cena będzie większa, auta te orginalne powoli bedą miały wartość kolekcjonerską.
Osoba prywatna jest 100x bardziej wiarygodna niż handlarz. 14000 za autobus to przyzwoita cena jeśli przeszłość auta jest wiarygodna, stan tak jak mówisz zadbany. Ja mam taki autobus i jestem zadowolony. Dałem dużo więcej 3 lata temu.
Auto używane które jest w stanie idealnym to moim zdaniem mission imposible.
Wersja Sport, to pakiet stylistyczny, fotele, tapicerka i kiera... można to łatwo podrobić i mieć to samo z normalnego 1,6.
Moje sugestia: kierując się emocjami przepłacisz i to sporo...
Nie każdy chce jeździć BMW. Wsiądź do Civica, a potem do tej Beemki i ciekawe który ma wiecej miejsca z tyłu? Co do bagażnika, to jest chyba niewiele wiekszy w BMW. Wiec zauważ ze Honda Civic w tej budzie to super praktyczny samochód, z dość żwawym silnikiem.
Potem zobacz ile kosztują tarcze do BMW, a ile do Hondy lub też inne częsci. Klasa kosztuje, a może być jeszcze gorzej jak kupisz jakiegos ulepa za 20 tys. W Hondzie jedyna wieksza usterka to łozyska w skrzyni biegów. Mysle ze nie jest zle, ale tez mogłoby być gorzejNie kwestionuje praktyczności civica ani kosztów eksplatacji, dałem przykład, że za 20k można kupić dużo lepsze auto niż civica sporta.
Jam mam civica 5d i jestem pod wrażeniem ilości miejsca w środku, ale daleko mu do komfortu, bo tym BMW też jeździłem, i AUDI A4, nie ma co porównywać.
Jeżdżę Civic'em i lubię to auto, tylko wyraziłem, że 20k to dużo jak za civica.
bunkerites
27-08-13, 20:56
Wersja Sport, to pakiet stylistyczny, fotele, tapicerka i kiera... można to łatwo podrobić i mieć to samo z normalnego 1,6
Oczywiscie ze mozna ale to kosztuje i to nawet sporo.Liczac komplet foteli i boczkow drzwi:5stow (przy dobrych wiatrach) kiera z poduszka bywa 6stow ! boze swiety co to za cena kosmiczna ale tyle kosztuja! progi 350zl plus lakiernik.Nakladki na zderzaki 5 stow plus lakiernik.Galka biegow ? nie znam ceny.Laczna cena ponad 2 tys zl
Dzwoniłem do gościa, przez telefon wydaje się w porządku :) samochód ma dwie małe wgniotki na drzwiach.
Jak nic się nie zmieni to w czwartek jadę ogladać.
Oczywiscie ze mozna ale to kosztuje i to nawet sporo.Liczac komplet foteli i boczkow drzwi:5stow (przy dobrych wiatrach) kiera z poduszka bywa 6stow ! boze swiety co to za cena kosmiczna ale tyle kosztuja! progi 350zl plus lakiernik.Nakladki na zderzaki 5 stow plus lakiernik.Galka biegow ? nie znam ceny.Laczna cena ponad 2 tys zl
Ludzie którzy takie rzeczy robią pod handel, mają na tyle dobre zaplecze i kontakty, że nawet 1000 nie przekroczą. I podam Ci inny przykład który na pewno tez jest stosowany, jeśli między 1,6 a 1,4 jest często prawie 5000 zł różnicy. Silnik 1,6 kupić można na allegro za nie całe 1000zł, przekładaja i zostawiają stara skrzynie od 1,4, bo działa. Jeśli robią to w swoim zakładzie to są do przodu 4000 zł.
Powiem tak, trochę miłość do Hondy i vtec'a podnosi jego cene, bo chętnych jest dużo. Powtórzę się, za 20k można kupić lepsze auto(albo młodsze, albo bardziej komfortowe itp).
Bandzers83
28-08-13, 09:29
Ja polowałem na sporta 1.6 8 miesiecy,przez pierwsze trzy miesiace chciałem jechac i ogladac kazdego...Kumpel mechanik mi doradził zeby wyluzowac bo napewno cos sie trafi bez podjarki!W sumie doradzały mi 3 osoby nie kupuj sam,nie podpalaj sie i napewno jedz ogladnac auto z zaufanym mechanikiem,trzeba siedziec na allegro rano,popołudniu i wieczorem.Raz wieczorem goscu wystawił sporta ogladam,mysle idealny ale juz pozno zeby dzwonic,rano dzwonie,a gosciu mowi ze własnie ja zabieraja...Trzeba wytrwałosci zeby kupic sporta 1.6 ale sie uda i nie ma uzywanego auta idealnego chyba ze jakis forumowicz bedzie chciał sie autka pozbyc ale to wtedy ze 20tysi albo i lepiej.Siedziec na nacie ,szukac sprawdzac,a napewno sie trafija kupiłem swoja w styczniu i czasem zerkne na allegro z ciekawosci i niektore sztuki sa wystawiane chyba od roku zmieniaja zdjecia,felgi,opisy po jakims czasie bedziesz znał hondy z allegro itp. Na pamiec i cos sie trafi:-)Powodzenia:-)
A tak wracając do różnić przed i po lifcie... to oprócz migaczy w lusterkach i średniego spalania, są jeszcze jakieś plusy?? Po lifcie Civici maja te same wady i usterki, do tego dochodzi rdza na tylnej klapie... 2001-2005 dla mnie bez znaczenia czy przed czy po... pakiet stylistyczny może całkiem auto odmienić, różnice w przyśpieszeniu, to może być przypadek, inne warunki, inne przebiegi itp. Poza tym to ma 110kM, to i tak się nie pościgasz. Civic to frajda z jazdy, silnik lubiący sie kręcić i vtec który się załącza. to czy ma 12 czy 13 do setki... co to ma zaznaczenie, Grzegorz Lato ma 3s na 100.
Po kolei kolumnami:
1.2003 Honda Civic 1.6i ES 3-Door
2.2003 Honda Civic 1.6i ES 5-Door
3.2001 Honda Civic 1.6i ES 5-Door
4.2001 Honda Civic 1.6i ES 3-Door
http://imageshack.us/photo/my-images/194/f9jl.png
http://imageshack.us/photo/my-images/833/q4xx.png
Wychodzi na to ze Civic 3D 1.6 VTEC przedliftowy do 100km/h jest najszybszy w sprincie
bunkerites
01-09-13, 10:45
jesli nie kupiles to masz nowe ogloszenie od typa z epklub
http://otomoto.pl/honda-civic-1-6-vtec-swietny-stan-C30404111.html
Ta trochę przekracza mój budżet, mimo że to honda i na pewno w dobrym stanie to jednak szkoda mi wydać 22tyś za 9-cio letni samochód. Na razie szwagier z ojcem w delegacji to nie mam z kim jechać :) jak zwiększyłem promień na allegro do 350km to praktycznie cały czas mogę coś kupić. We wrześniu już na stopro coś znajdę.
bunkerites ta czerwona co wcześniej mi podesłałeś jeszcze nie sprzedana, tylko aukcja się skończyła, jak będę miał z kim jechać to w tym tygodniu po nią skocze.
Dzięki za zainteresowanie :)
picasso2000
02-09-13, 00:37
Nie jestem jakimś pasjonatem Hondy. Chciałem kupić hatchbacka 5d z 2004 roku wersję po lifcie, benzynowego i o ile jest cała sterta ogłoszeń z silnikiem 1.4 tak kupno z 1.6 to po prostu nie lada wyczyn. A chciałem właśnie 1.6. Auto miało być hatchbackiem i mieć ekonomiczny silnik benzynowy. Założenie udało się zrealizować. Rekord średniej jaką uzyskałem na dystansie około 280km to 4.6l/100 :), a przy dystansie 489km średnia wynosiła 5.1l/100km, zweryfikowane podczas tankowania do pełna, co o dziwo pokrywało się ze wskazaniami komputera. Natomiast jazda do Krakowa autostradą plus drogi miejskie średnia 6.1l (4 osoby w aucie).
Ceny tych Hond mnie zszokowały, niejednokrotnie trafiałem na ogłoszenia gdzie ktoś za ubogą wersję z silnikiem 1.4, manualną klimą i dwoma poduchami, liczy sobie 26tyś. Do dzisiaj można znaleźć takie ogłoszenia na przykład na tablicy. Ale to kompletne oderwanie od rzeczywistości, dlatego kilka razy ironizowałem, że niektórym się wydaje, że ich auta nabierają wartości z biegiem czasu i kilometrów. Sporo też takich ogłoszeń znalazłem na mobile.de A dodam, że długo szukałem auta więc rozeznałem się mocno w cenach. Tyle, że na mobile.de są zazwyczaj wersje mocno wypasione z szyberdachami itd. Ale i to nie uzasadnia ceny 27tyś.
Jeśli auto jest importowane i ma jeszcze atrakcyjną cenę na naszych aukcjach, to nie uwierzę, że nie ma jakiejś bolesnej przyczyny tej ceny bo handlarz dostosowuje się do cen rynkowych.
Ja kupiłem auto krajowe bo import mi się nie opłacał. Komplet dokumentacji, faktur, dokładnie wiem jaka była kultura serwisowania, kto jest właścicielem, realny przebieg, co było zrobione itd.
Dodatkowo przestrzegam przed jednym, nie oszczędzajcie na weryfikacji auta w jakimś serwisie, 150-200zł ma się nijak do 19tyś. A możecie uniknąć kłopotów, jak również może to być argument do obniżenia ceny gdy coś wyjdzie podczas takiej weryfikacji.
Ale taka oferta jak moja idzie w przeciągu 2-5 dni. Miałem fuksa, że udało mi się to auto kupić.
Hondy z przebiegiem w okolicach 110-130tyś km to cena w zakresie 22-24tyś zł, mówię tutaj o wersji 5 drzwiowej 1.6. Pomijam kwestię szaleństwa cenowego bo oprócz przebiegu są jeszcze lata samochodu, korozja itd.
Moją kupiłem z przebiegiem 170tyś znacznie poniżej 20 tyś. zł, ale nadal cena była wysoka na tle innych marek. Auto garażowane co dla Hond jest ważne z racji jakości powłoki lakierniczej i korozji. Ma nawet konserwację podwozia zrobioną przez poprzednika.
Oczywiście włącza się wówczas rozsądek bo przecież to jest już 9 letnie auto. Auto, które nie jest dobrze wyciszone, które ma wadę w postaci łożysk skrzyni, problemy z korozją klapy i wiele wiele innych (oczywiście każda marka i model mają swoje wady). Więc czy tylko samo logo powoduje takie trzymanie wartości tych Hond?
Zwłaszcza, że krajowe wersje ES są rzadkością bo sporo kosztowały w Polsce i niewielu je kupowało.
Założyłem sobie też jedno, nie jadę po samochód dalej niż do 120km. Bo z doświadczeń innych wiem, że to co sprzedający mówi przez telefon i to co widać na zdjęciach ma się nijak do realiów. Akurat trafił się dwie oferty do 40 km obie. Jedna mi uciekła, ale cena była dość wysoka 24tyś, 106tyś km przebiegu, osoba prywatna. Paskudny błękitno-blady kolor. I druga w komisie, ale handlującym tylko autami krajowymi. Pierwsza mi uciekła, kobieta sprzedała auto godzinę po moim umówieniu się z nią na oględziny.
Zdjęcia tej czerwonej Hondy z linka powyżej mnie odrzucają, bo nie znoszę jak ktoś w tak tandetny sposób podbija kontrast fotografii uzyskując wręcz nienaturalne kolory. Plakowane koła i plastiki.
Co do BMW, ja osobiście miałbym opory by wybrać takie samochody jak BMW czy Audi gdyż wiem ile kosztuje ewentualne serwisowanie, koszta paliwa itd. Dlatego też wybrałem Hondę bo na tyle dużo o niej czytałem, ze znam 95% jej wad :) Ale następna Honda już nie będzie, bo nie lubię tego w jakim kierunku poszła Honda w zakresie designu. Po prostu ich auta z wersji na wersję są coraz paskudniejsze.
Na cenę składa się tez to jak auto było serwisowane. Bo co z tego, że kupisz tanio, jak będziesz musiał robić hamulce, rozrząd, układ wydechowy, łożyska kół, zawieszenie, i wówczas się okazuje, że owszem, zakup był tani, ale doprowadzenie auto do normalności wygenerowało spore wydatki.
W moim wypadku miałem fuksa, bo rozrządu nie robiłem, mam pewność, że był robiony, hamulce przód były robione, wkrótce ja zrobię tył. Płyny oleje wymieniane na czas, zawieszenie ma sprawność jak nowe, do wymiany za jakiś czas będzie łącznik stabilizatora tył i sworzeń wahacza bo pęknięty jest uszczelniacz, i to tyle. Ale tym autem jeździł ktoś kto miał firmę, był jej właścicielem i stąd zrobił przebieg na poziomie 170tyś. Ale za to serwisował stale w ASO oprócz ostatniego przeglądu serwisowego bo wrzucał to sobie w koszta. Więc jeśli ktoś kiedyś będzie ode mnie kupował to auto to dostanie fajny egzemplarz bo i ja mam pedantyczne podejście :)
Dodam jeszcze, że gdyby nie korozja to wybrałbym Mazdę 3.
Civic VII nie jest jakoś cudownie wyposażony, nie jest też jakoś wybitnie wygodny na nasze drogi, zawsze zaciskam zęby jak przejeżdżam przez przejazd kolejowy :).
No i na autostradzie jest dość głośny powyżej 120km/h, łatwo brudzące się plastiki i tapicerka w drzwiach.
Za to bardzo lubię silnik w tym samochodzie, pracę skrzyni i przestronność, ekonomiczność, niskie koszta części.
Wybaczcie dość długi post :)
Piszesz prawdę, trochę od tematu odbiegliśmy, na temat czy warto czy nie warto kupić Hanie, nie zgadzam się tylko z jedną rzeczą (moderator może przenieść posty do innego tematu), utarło się, że ceny części Audi BMW Mercedesa są drogie (droższe od innych modeli), na pewno ta jest ale w ASO, bo na wolnym rynku zamienniki są w tych samych lub podobnych cenach. A paliwo... VW TDI spala po 5-6 l średnio. BMW nie jest tanie ani oszczędne to fakt... ale Honda też do oszczędnych i tanich nie należy. Teraz kupuje EJ9 1.4 i tu są normalne ceny za prawdziwą japońską Hondę.
bunkerites
04-09-13, 17:22
Nastepna Epka z epklubu : http://otomoto.pl/honda-civic-C30480313.html
Jeśli tylko mieści się w Twoim budżecie obejrzyj tą:
http://trade-lux.otomoto.pl/honda-civic-1-6-benz-sport-sparco-C29327100.html
Fakt ze od handlarza ale jest to osoba która nie kombinuje, nie oszukuje. Wystarczy wpisac TRADELUX w google i zobaczysz jakie są opinie o gosciu.
bunkerites
26-09-13, 17:53
Ladna reklama kolego:) nie wazne... mam pytanie bo nie wiem o co chodzi w pierwszym akapicie ogloszenia a mianowicie: "Honda Civic 1.6 benz 110KM w wersji sport z dodatkowym wyposażeniem Sparco" coz to za wyposazenie Sparco ?
Spory czas nic nie oglądałem bo kampania wrześniowa na studiach itp. ale tą czarną honde Sparco pamiętam od czasów kiedy zacząłem szukać sporta :)
Ladna reklama kolego:) nie wazne... mam pytanie bo nie wiem o co chodzi w pierwszym akapicie ogloszenia a mianowicie: "Honda Civic 1.6 benz 110KM w wersji sport z dodatkowym wyposażeniem Sparco" coz to za wyposazenie Sparco ?
Zadna reklama, nie znam tradeluxa osobiscie nie czerpie korzyści ze sprzedanych przez niego samochodów. Wpisz sobie kolego "tradelux" w googla albo zajrzyj na http://bez-wypadkowe.net/ to zrozumiesz dlaczego podałem ten link na forum. Ciężko jest pojąć że ktos chce drugiemu pomóc bezinteresownie?
P.S. Też mnie ciekawi dlaczego honda sie jeszcze nie sprzedała. Albo przez wysoką cenę 19 tyś zł. Albo przez fotki bo na tej feldze samochód wyglada tragicznie.
bunkerites
28-09-13, 12:08
Nie neguje faktu ze chcesz pomoc.Myslalem ze to Ty sprzedajesz hanke,a zainteresowalo mnie wyposazenie SPARCO.Szukam szukam nie wiem
Zadna reklama, nie znam tradeluxa osobiscie nie czerpie korzyści ze sprzedanych przez niego samochodów. Wpisz sobie kolego "tradelux" w googla albo zajrzyj na http://bez-wypadkowe.net/ to zrozumiesz dlaczego podałem ten link na forum. Ciężko jest pojąć że ktos chce drugiemu pomóc bezinteresownie?
P.S. Też mnie ciekawi dlaczego honda sie jeszcze nie sprzedała. Albo przez wysoką cenę 19 tyś zł. Albo przez fotki bo na tej feldze samochód wyglada tragicznie.
Ja tez nie wiem dlaczego nie moze znalezc kupca od pol roku. Pamietam jak dzwonilem tam w kwietniu. Wlasciciel zachwalal, chcial sie nawet zamienic na cos innego. Cos mi tu smierdzi i tyle. Samochod byl nieobecny na otomoto przez kawalek czasu, a tu nagle znowu jest do sprzedania
bo pewno jest jakies kuku :) Dobre auto sprzedaje sie od razu, jesli stoi dluzej to albo jest niespodziewanka na miejscu , albo cena jest poprostu konkretna - cudow nie ma :)
Nie wiem moze ludzie boją się tego że cena + 1500zł. Wiadomo jaki jest Polak... Wszędzie szuka oszczedności więc woli kupić gorsze taniej niż lepsze drożej. Ciężko powiedzieć, generalnie nie znam tradeluxa ale na kiepski stan bym nie stawial. Zważywszy że daje pisemną gwarancję na przebieg i bezwypadkowość. Generalnie sam nie kupowałem u niego auta ale na bezwypadkowe.net jest pare osób które to zrobiło i wszyscy jednogłośnie twierdzą że gość jest uczciwy. Dlatego też zapodałem właśnie link bo może ktoś ma niedaleko do libiąża i mógłby podjechać obejrzeć.
Kupiłem :) 1.6 5d 2004r. cena 18k. Koleś wstawił na allegro i od razu pojechaliśmy bez zastanawiania się.
Jak na razie stan bdb ale wolę nie chwalić żeby nie zapeszyć.
bunkerites
08-10-13, 11:56
zrobil sie autobus z sporta:).....Ostatnio obczajalem na cpn-ie 2.0 typeS... *****iaszczy autobus.Szkoda ze sa praktycznie nie dostepne na Polskim rynku.....
Da się jakoś bez zmieniarki podłaczyc AUX w oryginalnym radiu hondy?
Czytałem jeden temat ale była w nim zmieniarka, koszt 250zł to chyba lepiej nowe radio kupć :)
Dokładnie chodzi mi o to czy nie da się podpiąć z tyłu radia jakiejś małej przejściówki?
Z góry dzięki za odp
widze ze z tematu przedlift/polift zrobił się poradnik kupujacego.. a wracając do tematu z tematu..
znajomy chce kupic ep i pomagam mu szukac. zauważyłem ze bardzo duzo jest aut przedliftowych ale ze zderzakiem przednim po lifcie. pomyslalem w pierwszej chwili że bite i zderzaki zmieniane na poliftowe ale tych aut jest tak duzo (również na mobile.de) że pomyslalem ze moze byla jakas zmiana - mini lifting pomiedzy. najpierw zmieniono sam zderzak, przez jakis czas tak produkowano a pózniej był pełny lift? ma ktos jakies info na ten temat?
Pewnie sa to tzw. przejściówki. Wychodziły w 2003r. np w sedanie przedliftowym srodek był z polifta.
no teraz zauwazylem tez ze wszystkie są 2003. jedną tylko 2004 znalazlem na mobile.de ale tam jest podawany rok pierwsej rejestracji a nie produkcji. to by wskazywało na to ze rzeczywiscie byly takie przejsciówki. moze to ktos potwierdzic jescze? ew kiedy dokladnie byl lift przeprowadzony?
bunkerites
21-11-13, 19:51
Mam przedlifta a zderzak wsadzilem poliftowy.Bo mialem okazje kupic bardzo tanio razem w grillem.Wiec nie kazdy kto ma zderzak poliftowy w przedlifcie musi miec przygode :)