Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pytanie o skrzynie biegów!!!!!

Longerek2x
08-02-08, 11:36
Witam wszystkich jestem nowy wiec jeśli zrobiłem coś nie tak lub jestem w niewłaściwym miejscu wybaczcie:]]
a wiec do rzeczy mam hanie 92 vtec z silnikiem d16z6 i problem polega na tym ze jeśli jadę powiedzmy na pierwszym biegu bardzo spokojnie <1000rpm> i trzymam dłoń na lewarku to czasem zdarzy sie ze bieg wyskoczy :/ ale nie słychać przy tym żadnych zgrzytów i tego typu rzeczy podobnie jest na biegu 5 ale również przy niskich obrotach na innych biegach tego typu zachowania nie występują. Jeśli to możliwe to bardzo bym prosił o pomoc !!!!
Pozdrawaim

mirasek
08-02-08, 11:43
Nie wiem, nie znam sie ale obstawiam poduszki silnika/skrzyni

Longerek2x
08-02-08, 12:01
to znaczy to jest coś poważnego??? bo ja podobnie nie mam pojęcia o tym ;)

Motyl
08-02-08, 14:05
to znaczy to jest coś poważnego???

to znaczy, że najpierw trzeba sprawdzić w jakim stanie są poduszki i jeżeli to rzeczywiście to to będzie trzeba je wymienić. Jeżeli poduszki są do wymiany to tak czy siak warto je zmienić. A jeżeli wymiana zniszczonych poduszek nic nie pomoże to trzeba bedzie szukać dalej.

Longerek2x
08-02-08, 15:18
a mniej więcej jaki może być koszt wymiany tych poduszek??? a jeśli to nie te poduszki które zostały wymienione wyżej to jaka może być inna przyczyna??

mac22
08-02-08, 22:36
po pierwsze niepowinno się trzymać ręki na lewarku podczas jazdy. po drugie prawie w każdym aucie można wyrzucić bieg podczas jazdy robiąc to energicznie, a jak nic nie robisz i ci wypada to trzeba wymienić synchrony i przesuwkę :d

nurson
13-02-08, 09:52
Ja za poduchę płaciłem 100 zł, ale są chyba 2 sztuki.

lyski1981
15-02-08, 12:29
nie jestem mechanikiem ale to mogą być poduchy.A co do zmiany biegów to można czasem zmieniać biegi bez sprzęgła i to nie pic,mam takiego zioomka co tak umi zmieniać biegi,ale to trza robić na odpowiednich obrotach,wiec może przypadkiem tobie tak wyszło!!
dodam że nie znam się na tym ale zioomek robił tak pare razy przy mnie i nie ma starych repli tylko 2 -3 letnie auta w których skrzynie są si a jest mechanikiem.

kluczykpl
16-02-08, 00:51
Dobrze gadasz o tej zmianie bez sprzegla, sam tak umiem/umialem ale w hondzie jakos jeszcze nie probowalem, w poprzednim aucie sie dalo, kwestia wyrownania obrotow walka sprzeglowego z glownym, i myk i bieg siedzi bez zgrzytu.

Longerek2x
16-02-08, 08:40
no właśnie ja też tak miałem ale to też kilka razy nie żeby cały czas się działo tylko na bardzo niskich obrotach :/ czyli co mogę rozumieć że to nic poważnego??
pzr

Motyl
16-02-08, 08:49
w jakim stanie są poduszki możesz sprawdzić sam, to nic nie kosztuje, a będziesz wiedział na czym stoisz