PDA

Zobacz pełną wersję : Auto nie pali -po wlaniu paliwa

szogunwawa
08-02-08, 11:34
Witam mam problem postaram sie go szczegółowo opisać. Pożyczyłem ojcu samochód w którym było mało paliwa. Pojechał na stacje i wzioł 20 litrów 95 z Orlena w karnister. Auto po wlaniu tych 20L zapaliło. Następnego dnia zapaliło ale po przejechaniu 1 km zgasło dusiło się kasłało itp itd. W końcu zgasło na amen. I nie wiem co jest nie tak. Byłem dzis u kierownika stacji benzynowej i mówił że paliwo ok że niebyło reklamacji.
Jakie są moje przypuszczenia:
-Ojciec sztukował lejek do wlewu paliwa jak wlewał z karnistra możeliwe ze cos w baku przesunoł zerwał itp ???????
-Możliwe że jak wlewał to jakiś paproch sie dostał do filtru lub do pompy ????

Jakie mogą być jeszcze tezy???

Mam też pytania
Jak spuścić paliwo z baku??
Jak samemu oczyścic filtr paliwa
Jak sprawidzić czy pompa podaje paliwo ??

I teraz najlepsze . Ojciec przed chwilą dzwonił i mówił że autko pali jak z nut. Za pierwszym razem kilka razy pod rząd. Czy to jest jakaś magia ?? Dodam że wcześniej nie miałem takich problemów

Teraz się okazuje że z rury wydechowej (tłumika) kapie paliwo czyżby dobrze nie spalał ???

fazer1985
08-02-08, 11:58
Pierw sprawdz czy podaje paliwo wlacz stacyjke ale nie odpalaj i posluchaj czy slychac takie uuuuu jesli slychac to znaczy ze pompka dziala , mozesz jeszcze zdjac węzyk podajacy paliwo przed filtrem paliwa tam jest chyba taki metalowy pret i za tym filtrem jesli bena leci przed filtrem a nie leci za nim to znaczy ze filtr sie zapchal jest to w sumie mozliwe mimo tego ze na tej pompce w baku jest taka siatka niby filtrujaca. Jesli okaze sie ze filtr sie zapchal to najlepeij kup nowy nie jest drogi a bedziesz mial spokuj na dluzszy czas :) Bene w aucie kolegi spuszczalismy twardym gumowym wężem ale nie bylo to proste. Mozesz tez w razie czego wyjac pompke z baku ale jest to ostatecznos, jest ona pod fotelami z tylu musisz je tylko wyjac i odkrecic taki metalowe wieczko potem odkrecic pompke i ja wyjac jesli jej nie odlaczysz i przekrecisz kluczyk w stacyjce to jesli jes dobra to bedzie sie cos dzialo :)

civicmag2
08-02-08, 12:21
kup nowy nie jest drogi a bedziesz mial spokuj na dluzszy czas
tak jak napisal fazer 1985 , filtra paliwa sie sie nie czysci [ sa ludzie ktorzy to robia ] tylko wymienia na nowy. nie dobrze jest jezdzic z mala iloscia paliwa bo ;
1-o tej porze roku zbiera sie wiecej wilgoci miedzy innymi w zbiorniku paliwa
2- pompa zaciaga syf z dna zbiornika
a z rury to pewnie kapie woda. :aloha: