Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D16Y2 Zawór VTEC konserwacja, czyszczenie?

MichałCK
11-08-13, 01:11
Witam!
Napomknąłem na kilka tematów odnośnie zaworu VTEC na necie odnośnie jego konserwacji/czyszczeniu ale ciężko coś sensownego znaleźć, posiadam silnik D16Y2 (zawór VTEC bez czujnika ciśnienia oleju)
Z racji tego że nie mogłem znaleźć odpowiedniego tematu odnośnie tego interesującego tematu pozwoliłem założyć nowy wątek.
Pomyślałem że zabiorę się za przeczyszczenie zaworu, a przed tym wolę zadać tutaj kilka pytań ;)
Czy ktoś z Was praktykował czyszczenie/konserwacje zaworu i tej siateczki przy uszczelce?
Jest sens wykonywać zabieg przeczyszczania zaworu w benzynie ekstrakcyjnej podobnie jak czyści się np silniczek krokowy?
Z tego co widziałem na necie fotki zaworu; w jego środku jest zawór podciśnieniowy oraz siateczka filtrująca olej która może być już trochę zapchana po tylu latach w jakiś skrzepach z oleju ;p
Więc z tego co się domyślam zadbanie o to w jakim stanie zawór znajduje się w środku ma jakieś znaczenie czy VTEC zadziała czy też nie.
U siebie w D16Y2 nie czuje zbytnio kicka przy przekraczaniu ok 4800RPM po za tym że silnik żwawo mknie ku czerwonemu polu (wiadomo w D serii nie czuć Kicka jak w B serii )
proszę Was o opinię jak sprawa ma się z waszymi zaworkami.
Pozdro! :)