Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hałas z układu kierowniczego/zawieszenia

minidet
09-08-13, 17:25
Witam

Podczas dłuższej jazdy w wysokiej temperaturze; korek, trasa słychać z okolic układu kierowniczego/zawieszenia odgłos jakby guma tarła o metal lub coś się zacierało, ewidentnie gdzieś brakuje smarowania( jak pada lub jest wilgotno jest cisza) . Wystarczy zrobić ćwierć obrotu kierownicą w lewo lub w prawo- na postoju najlepiej to słychać,ale podczas dłuższej jazdy da się też usłyszeć. Pierwszy raz pojawiło mi się to na krótko rok temu latem. Jesienią, zimą, wiosną była cisza. Teraz znowu się pojawiło. Ciekawe jest to, że jak rano lub w południe odpalę zimny motor (nawet jak ciepło na zewnątrz)jest cisza. Wystarczy przejechać min 10km w cieple/upale i słychać ten denerwujący odgłos. Podczas dłuższej trasy dźwięk się pojawia również jak przód auta nurkuje np. podczas hamowania. Luzów w zawieszeniu brak - wszystko sztywne, gumy nie są sparciałe. Wstrzyknąłem pod sworznie, końcówki drążków i same drążki kilka kropel oleju żeby wykluczyć, ale to nie to.Warunkiem wystąpienie hałasu jest ciepło i sucho.....Magiel,górne mocowanie amortyzatora, przegub ?

probestic
09-08-13, 17:50
Ciężko coś "na odległość" doradzić.

A nie próbowałeś po rozgrzaniu podnieść lewa/prawa strona, poruszać na boki kołami, poszarpać się trochę ? Pokręcić też możesz :D
Fakt, że z tego co napisałeś - jednoznacznie niestety nie wynika nic :]

minidet
09-08-13, 19:05
Próbowałem na różne sposoby, najlepiej to słychać niestety ze środka zza kierownicy ;/ Czy na wejściu do magla od strony kierownicy/przegubu Cardana jest guma uszczelniająca ? Da się jakoś dobrać do tego bez demontażu całości przekładni ?

dudki26
09-08-13, 23:29
mam to samo i niewiem co to jest.Zaczyna skrzypieć po konkretnym nagrzaniu się auta podczas jazdy w te upały.
Też sprawdzone wszystko i nic.

York22
10-08-13, 22:59
Tia... razem z Dudkim26 sprawdzaliśmy u niego. Zawias jest wporzo. Jedyna rzecz jaka mi się wydaje przyczyną to maglownica. Złapałem za drążki kierownicze ręką kiedy ten dźwięk występował i czułem tam drgania. Myślę, że występuje to przez rozszerzalność cieplną materiału połączoną z luzem na listwie w maglu.

minidet - sprawdź maglownice czy masz luzy na listwie. Podnieś auto na podnośniku kolumnowym lub najedź na kanał (żeby zawias był w jednej wysokości), złap ręką za drążek kierowniczy jak najbliżej gumowej osłony i poszarp góra-dół... zobaczysz czy stuka.