Zobacz pełną wersję : Zerwany gwint w bloku
arecki18is
08-08-13, 21:18
Witam ostatnio zrobiłem minime ale moja radość nie trwała długo. Po odpaleniu auta wszystko było dobrze chodziło na wolnych obrotach aż tu nagle dziwny dzwięk, cylinder Nr 4 przy zaworze V-tec przedmuch, gwint w bloku puścił. Temat znalazłem ale po fakcie Kolega Piątek pisał że przy mini me na bloku W3 szpilka przy zaworze ma być dłuższa teraz pytanie jak to ogarnąć czy szykować się na drugi blok?
Możesz blok ratować w ten sposób
http://www.youtube.com/watch?v=aSFFgfj5mmM
arecki18is
09-08-13, 13:55
A próbował ktoś tego? Nie wydaję mi się żeby to wytrzymało.
Kolego, najlepiej wstawić tulejkę gwintowaną helicoil.
przecież tam oryginalnie są chyba takie właśnie gwinty.
Kolego, najlepiej wstawić tulejkę gwintowaną helicoil.
CRX1 pokazał właśnie taki sposób. Helicoil to też gwint naprawczy, tak jak ten z YATO :)
A próbował ktoś tego? Nie wydaję mi się żeby to wytrzymało.
próbował. działa bardzo dobrze. Nie polecam dla jednej śruby kupować całego zestawu. W wielu warsztatach mają takie i zrobią "za piwko"
ja jak jeszcze miałem skuter to też kilka gwintów mi poszło w karterach ;p Ja zawsze rozwiercałem otwór wiertarką i gwintowałem na większą śrubę. Jeśli masz miejsce możesz tak zrobić. Tych wszystkich klejów naprawczych czy coś nie polecam...
arecki18is
09-08-13, 16:18
A jakie wymiary mają szpilki bo w manualu nie znalazłem
D16Y7
D16Z6
B16 lub B18
No tak - ale gwintu zerwanego masz pewnie malutko - więc nie ma co świrować i dać po prostu dłuższą śrubę. Gdzieś czytałem o minime w3/b2 - i pisało że właśnie trzeba mieć tę jedną szpilkę bo org łapie na 2-3zwoje gwintu... . Jeżeli tyle zerwałeś to nie ma co płakać.
arecki18is
10-08-13, 05:14
1,5 cm to nie trzy zwoje :(
A ile ma w ogóle cały gwint ? - sądzę że sporo więcej - przecież blok jest z alu.
To druciarstwo,albo naprawi gwint,albo będzie bawił się w drugi blok.Na pewno taniej jest naprawić i gwint trzyma lepiej niż org.
arecki18is
11-08-13, 04:40
Będę naprawiał tylko nie mam jeszcze dłuższej śruby.
Jak będziesz naprawiał za pomocą tej wkładki gwintowanej, to szukaj takich ze skokiem gwintu 1.25. Taki mają szpilki od głowicy.
arecki18is
13-08-13, 21:42
A więc kupiłem z haparts szpilkę do D16Z6 jest dłuższa o 2cm od tych D16y7 gwint naprawiony dwiema tulejkami helicoli, złożone auto chodzi nawet odważyłem się zrobić 20km do pracy zaraz po złożeniu dzięki wszystkim za rady zobaczymy co będzie dalej.
zobaczymy co będzie dalej.
Dalej będziesz śmigał.I nie trzeba było wymieniać bloku.Jeżeli zrobione jest prawidłowo,to spokojnie będziesz już cieszył się jazdą.