Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lakier, Lakier, Lakier??

vengador
06-02-08, 21:03
Witam.

Z góry przepraszam moderatorów jak daje temat nie tam gdzie trzeba.

Nabyłem ostatnio D15Z6 czyli 3 drzwiowego civica. Chce położyć na niego nowy lakier. Poprzednio był na nim niebieski i .....

Jaki kolor proponowali byście na 3 drzwiowego civica z 98roku??
Czy warto malować tym niebieskim wpadającym w fiolet który jeździł na typeR??
Czy może kolor subarety?? Czy może jakiś inny który bedzie się dobrze kojarzył z historią HONDY??

Pomóżcie, jeśli macie jakieś foty to z chęcią obejrze.

Pozdrawiam

Co do starego lakieru to miałem
b-74p, ale on jest po pierwsze już matowy, a po drugie ten metalik strasznie ciemny był i miał drobniuteńkie ziarno.

Czy jest sens malować ksyralitem?? na pewno w składzie bym chciał mieć PE 40

woPo
06-02-08, 21:52
Jaki kolor proponowali byście na 3 drzwiowego civica z 98roku??

Taki jaki Tobie się podoba, Ty będziesz tym autem jeździł a nie my :)

Obejrzyj, napewno coś wybierzesz:

http://public.fotki.com/CRX/car_pics_by_chasis/ek_and_em/

havok
06-02-08, 22:08
Ja tu widzę dwa (no, 3) niebieskie:
1. Niebieski z EM1 (Electron Blue Pearl B-95P)
http://images115.fotki.com/v669/photos/2/29742/460039/Adjustments_1-vi.jpg?1061110728

2. z NSX (Monaco Blue Pearl B-501P)
http://images103.fotki.com/v407/photos/2/29742/1496554/003-vi.jpg?1073056843
3. Z S2000 (Laguna Blue Pearl B-545M)
http://www.superhonda.com/photopost/data/507/medium/My_S_04.jpg
http://lh3.google.com/enriquez.nick/RuTsy1lbLsI/AAAAAAAABVo/KCRf2TeUvtE/100_3519.JPG?imgmax=720

kpopis1
07-02-08, 00:09
Ja widzialbym cos bardziej oryginalnego ale dosc stonowanego, nie kameleon czy cos w tym stylu. Byl kiedys mercedes 123 coupe w czarnym emtaliku wpadajacym w brazowy. Nie pamietam kodu koloru ale prezentowal sie swietnie.

Moze warto zostawic podobny kolor do obecnego - nie trzeba bedzie malowac wnek i srodkow.

!markos
07-02-08, 02:36
Czy warto malować tym niebieskim wpadającym w fiolet który jeździł na typeR?afair nie bylo ek9 w niebieskim kolorze.

niebieski z s2000 bedzie ladny..

nie maluj na perly z nsx, bo to sa 2 warstwowe lakiery i jak drapniesz - to masz do malowania caly element

kpopis1
07-02-08, 08:45
Zawsze jak drapniesz to malowania jest tyle samo.

!markos
07-02-08, 11:26
jaaaaaasne, oczywiscie :hinczyk:

bo przeciez nie ma sposobu na zamalowanie ryski taka sama farba.. przy 2-warstwowej perle z nsx nie da sie tego zrobic, bo kazda warstwa to inny kolor.

kpopis1
07-02-08, 17:40
Nawet jesli polozysz bezbarwny na bezbarwny przy uzyciu rozcienczalnika do cieniowania to bedzie widac odciecie nowej powloki. Zawsze leci sie baza na przetarcie i potem calosc bezbarwnym.

Romi
07-02-08, 17:41
czarny mat takiego 6gen nie ma jeszcze:)

cwieta
07-02-08, 18:01
ja bym dał
http://public.fotki.com/CRX/car_pics_by_chasis/ek_and_em/hc-07jun03-13.html

kurgan
08-02-08, 12:16
ten sam, albo bardzo podobny odcien+jakas domieszka. kameleonowi mowie NIE

azi
14-02-08, 16:27
Czy może jakiś inny który bedzie się dobrze kojarzył z historią HONDY??

na bialo dziada :brawo3:

pszczoua
14-02-08, 17:47
jak byl polozyl czarna perle wpadajaca w sliwke ( maluje w takim accordy i civici )

Cairo
15-02-08, 09:23
Zdajesz sobie sprawę co znaczy zmiana koloru?
Jak chcesz to zrobić porządnie musisz rozebrać samochód do gołej blachy i zamatować każdy zakamar.
markos! troche przesadzasz z tymi problemami, jak przerysujesz to i tak i tak jest kupa trzeba malować cały element + najczęściej dwa sąsiednie.

MaTeUsZ_V212
15-02-08, 10:07
Zdajesz sobie sprawę co znaczy zmiana koloru?
Jak chcesz to zrobić porządnie musisz rozebrać samochód do gołej blachy i zamatować każdy zakamar.
Prosze nie piszcie o problemach z tym zwiazanymi bo takie problemy to nie problemy :bicie:
Kolega chce podpowiedzi jaki kolor ma wybrac a nie konsekwencji tego wyboru. Ja bym dał taki kolor jaki jest na nsx(patrz wyżej:-) do tego zmienił ziarno na najgrubsze i gitara :aloha:

!markos
15-02-08, 10:24
zmiana skladowych oryginalnego lakieru to proszenie sie o problemy...

MaTeUsZ_V212
15-02-08, 10:52
Dlaczego tak uważasz? Dobry lakiernik wszytko zrobi. Nie powiem bo nie jest łatwo uzyskac np. taki sam kolor elementu jaki byl poprzedni w razie porysowania bo to zalezy od wielu czynników dajmy na to odleglosc pistoletu od malowanego elementu. Ze swojego przykladu moge podac ze u mnie 4 warstwy z dalszej odległosci wyszły tak samo jak dwie warstwy probnego lakieru tyle ze z bliska tryskane. Wiec bardzo łatwo sie machnac ale przeciez nie kazdy ma tak wprawione oko jak lakiernik zeby widac kazde najmniejsze niedociągniecie.

!markos
15-02-08, 11:11
Dlaczego tak uważasz?to chyba dosc oczywiste - nie domieszasz potem identycznego w malej ilosci do ewentualnych poprawek, bo nie bedzie wiadomo ile czego bylo dolewane.

ty sobie dolewaj co ci tam pasuje. pogadamy jak bedzie cos do poprawki.

MaTeUsZ_V212
15-02-08, 11:21
Jak nie bedzie wiadomo? Widzałeś kiedykolwiek jak miesza sie lakier? Zebyś wiedział ile jest skladników zielonego lakieru wodnego z np. Octawii- o ile dobrze pamietam 7 i jakby tak sobie je na oko dolewali to napewno by nie wyszło to co mialo byc. Chyba naturalna rzecza jest ze jak chce sie wymieszac jakis kolor zeby pomalowac nim cale auto to sie bierze od sprzedawcy proporcje skladników (jesli to nie jest gotowy lakier z palety) i w razie kolejnego malowania on robi taka sama...Nie ma takiej mozliwosci zeby nie udało sie uzuskac takiego samego koloru chyba ze ten poprzedni byl juz bardzo stary i wyblakły albo machnie sie gosciu co go miesza(bardzo mało prawdopodobne) Na czym jak na czym ale o lakierowaniu nawet podstawowej wiedzy nie masz.

!markos
15-02-08, 11:37
no. nie mam. bo nie wybieralem miesiac koloru, nie jezdzilem po 10 mieszalniach, nie dowiadywalem sie jak sprawa wyglada, nie mialem lakierowanego samochodu i w ogole kompletnie nic o tym nie wiem.

ty za to jestes bardzo doswiadczony i doslownie codziennie dorabiasz male ilosci lakierow o nieoryginalnych recepturach na poprawki.

aha - i nie mialem tez bladego pojecia, ze lakiery skladaja sie z kilku skladnikow. myslalem, ze otwierasz puszke i w srodku jest taki jak potrzebujesz :lol:

z mojej strony eot.

MaTeUsZ_V212
15-02-08, 11:46
Doswiadczony nie jestem ale mam podstawową wiedze.

no. nie mam. bo nie wybieralem miesiac koloru, nie jezdzilem po 10 mieszalniach, nie dowiadywalem sie jak sprawa wyglada, nie mialem lakierowanego samochodu i w ogole kompletnie nic o tym nie wiem. :hinczyk: by sie wszystko zgadzało :d
Sorry za ot nie moglem sie powstrzymac. Koniec pisania o skladnikach itp z mojej strony :afro:

!markos
15-02-08, 11:48
w sumie to nie musiales nic komentowac.. powszechnie wiadomo, ze w necie to sie swietnie znam, a jak przychodzi co do czego, to nie wiem z ktorej strony trzyma sie wkretak :lol:

Pati
15-02-08, 11:49
jak dzieci...

MaTeUsZ_V212
15-02-08, 12:27
w sumie to nie musiales nic komentowac.. powszechnie wiadomo, ze w necie to sie swietnie znam, a jak przychodzi co do czego, to nie wiem z ktorej strony trzyma sie wkretak :lol:
Ciesze sie ze chociaz z tym zgadzamy :d :d :d

vengador
16-02-08, 23:07
Witam.

Po w sumie tylko dwóch odpowiedziach które mi podeslano.
Nie wybiore żadnego koloru hondy.
Kolor z nsx czyli fiolet to dla mnie przesada, jak dla lalusia z domu mody. Elektron jest fajny ale ma za drobne ziarno i wpada w szarość delikatnie, a s2000 hm... nie przemówił do mnie.
Co jak co, ale jedyny rozsądny to fuji blue pearl, ale wybrałem inny.

......... hehe pewnie sie zdziwicie ale jako podstawe wzialem lakier chryslera viper gts blue pearl PBE.....
są w nim 3 niebieskie, perła 40, biały i srebro. Srebro zmieniam na najgrubsze ziarno i mnoże ilość x2 co da *****isty efekt w słońcu. No i chyba bede kładł nie na szary podkład, ale na czarny bo da to łądną głębie lakieru.

A jak to wyjdzie na samochodzie to się okaże. Zrobiłem próbny natrysk i jest nieźle.

Dziekuje za pomoc.

Michal8811
25-02-08, 18:34
Mam zamiar lakierowac honde 94r coupe i nie wiem gdzie moge znalesc dobrego lakiernika w łodźi pomocy :( Przepraszam jesli nie zaczynam temat od nowa ale nie moge znalesc

lizak
23-09-08, 15:41
a może ktos z Was sie orientuje jaki jest koszt zamiany lakieru całego auta?

bulikcbr
23-09-08, 16:01
A oglądałes Ford imperial blue?

!markos
23-09-08, 16:34
a ogarnales, ze ten watek jest z lutego? :D

zmiana koloru calego auta = 2500+pln zaleznie od lokalizacji i uzytych materialow