Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co to za rodzaj klimatyzacji

Lokatyy
08-08-13, 10:06
Czołem. Kolega kupił Honde Civic z wersją klimatyzacji jak na obrazku poniżej. Mozecie mi napisać co to za wynalazek i jak to rozgryźć.
Sprawa troche dziwna, klima działa jakby była automatyczna, ponieważ gdy ustawie pokrętło nawiewu w pozycji OFF, pokrętło na górze na 6 pozycji (tak pokrętło mija symbol podgrzewanej szyby) i staje na pustym polu, wtedy siła dmuchawy, jak również temperatura zmieniają sie w zależności od ustawienia środkowego pokrętła. Dam na czerwone, wtedy dmuchawa zwieksza obroty i grzeje ciepłym, dam na zimne chłodzi.
Sam użytkuje Honde Civic z klimatyzacją automatyczną i tam wygląda to troche inaczej.
Zapomniałem dopisać, zeby wyłączyc nadmuch potrzeba trzecie pokrętło ustawic na wiatraczku, nie mylic z OFF, bo to kolejne pole. Przy szybie ma charakterystyczną wypustkę jak przystało na czujnik naświetlenia

http://img.ec24h.pl/impresja/tmp/8/2/9/4/panel-sterowania-klima-honda-civic-vii-01-05.800x600-s.jpg

Jeronimo
08-08-13, 10:22
To jest ręczna klimatyzacja z sedana. Wciskasz AC i masz kline.

Wysłane z mojego ALCATEL_ONE_TOUCH_6030X_Orange za pomocą Tapatalk 4

To jest ręczna klimatyzacja z sedana. Wciskasz AC i masz klime. Nie powinno być różnicy w sile nawiewu przy regulacji temperatury.

Lokatyy
08-08-13, 10:26
On posiada 3D hatchback.
A jak sie ustosunkujesz do tego wpisu:

Sprawa troche dziwna, klima działa jakby była automatyczna, ponieważ gdy ustawie pokrętło nawiewu w pozycji OFF, pokrętło na górze na 6 pozycji (tak pokrętło mija symbol podgrzewanej szyby) i staje na pustym polu, wtedy siła dmuchawy, jak również temperatura zmieniają sie w zależności od ustawienia środkowego pokrętła. Dam na czerwone, wtedy dmuchawa zwieksza obroty i grzeje ciepłym, dam na zimne chłodzi.

Jeszcze mi przychodzi taki pomysł, ponieważ on ma nieoryginalne radyjko Blaupunkta i może ktoś zamienił pokrętła z sedana do hatchbacka.

Napisałes ze nie powinno być zmiany w sile nadmuchu, ale u niego ewidentnie nadmuch sie zmienia w zależności od pozycji środkowego pokrętła. wystarczy pierwsze pokrętło dac na puste 6 pole, a siłe nadmuchu ustawić na pozycje OFF.

owsikk
08-08-13, 22:49
http://imageshack.us/a/img401/654/imag0306m.jpg
Tutaj masz mój panel klimy z Type-R od klimy automatycznej.

Przez chwilę myślałem, że ktoś podmienił Twojemu koledze moduł z pokrętłami, zostawiając tarczki z opisem pozycji z klimy ręcznej elektronicznej, ale to nie bardzo pokrywa się z opisami na moich tarczkach :/

marioZ
09-08-13, 08:46
http://imageshack.us/a/img401/654/imag0306m.jpg
Tutaj masz mój panel klimy z Type-R od klimy automatycznej.

Przez chwilę myślałem, że ktoś podmienił Twojemu koledze moduł z pokrętłami, zostawiając tarczki z opisem pozycji z klimy ręcznej elektronicznej, ale to nie bardzo pokrywa się z opisami na moich tarczkach :/

Też taki panel ma w swoim 1.7 CTDI HB

maciex
09-08-13, 11:44
klima automat

owsikk
09-08-13, 18:59
Panowie marioZ i maciex, czy wy czytacie ze zrozumieniem? Odsyłam do pierwszego posta w tym wątku.

genior
09-08-13, 20:19
Jeronimo dobrze gada
to jest ręczna klima sedana/coupe
a że nie działa jak powinna to już inna sprawa

owsikk
09-08-13, 20:28
Nie wiem dlaczego tak się upieracie z tym coupe. W moim ep3 przed przekładką też taka była:
http://imageshack.us/a/img46/7983/nlwo.jpg

Dopiero później przerobiłem sobie na automatyczną jak na pierwszym zdjęciu które tutaj wrzuciłem.

genior
09-08-13, 22:16
hmm
to juz teraz wiem tylko tyle że to pokrętła od klimy, nie automatycznej :P

Lokatyy
10-08-13, 11:30
Nie rozumiem jaki był cel zakładania takich pokręteł, skoro wychodzi na to ze jest to klima automatyczna. Kolego owsikk możesz mi powiedzieć z własnego doświadczenia, czy Ty również miałeś 6 pozycji na pierwszym pokrętle?
Jeszcze mam pytanie do ludzi z klimatyzacją manualną, czy wy też macie charakterystyczną wypustkę na podszybiu do czujnika naświetlenia?

Jeszcze wczoraj przyglądałem sie tej wersji klimatyzacji i po ustawieniu na pustym polu pokrętła pierwszego, klimatyzacja w zależności od zadanej temperatury potrafi zmienic nadmuch z kratek na konczyny dolne na podszybie. Sama przestawia kierunek nadmuchu.

Klima automatyczna z pokętłami od sedana? :) Zgadzacie sie?