Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hamulce przednie

cybereq
07-08-13, 19:37
Witam

Hondziarze mam problem z prawym kołem , podczas jazdy wydaje dziwne dźwięki. Niby pisk niby ocieranie czegoś półmetalicznie rytmiczne ocieranie. Podniosłem koło i próbując zakręcić trzeba sporo siły bo nawet nie chce centymetra samo się obkręcić. Podejrzewam że to zacisk bo klocki praktycznie dotykają tarczy , ale w lewym kole to samo ale nic nie piszczy. Czy to faktycznie może być zacisk czy tłoczek może za bardzo wypycha. Jestem w tych tematach bardziej ''teoretykiem'' tak więc proszę o wyrozumiałość.

Brylant1
08-08-13, 00:14
Tloczek masz skorodowany i nie odbija po puszczeniu hamulca.

zakit
08-08-13, 11:38
Tloczek masz skorodowany i nie odbija po puszczeniu hamulca.

x2, natomiast klocki zawsze prawie dotykają tarczy - to akurat jest normalne ;p

Seba27
08-08-13, 14:16
zanim dobierzesz sie do tloczka - sprawdz prowadnice zacisku

cybereq
08-08-13, 15:49
Własnie macałem tarcze gorące że aż parzą . Da radę wyjąć tłoczek normalnie ''na samochodzie''?

Seba27
08-08-13, 15:55
Własnie macałem tarcze gorące że aż parzą . Da radę wyjąć tłoczek normalnie ''na samochodzie''?

najpeirw odkrec prowadnice zacisku i wyciagnij sam zacisk zostawiajac jarzmo przy piascie
Wyjac tloczek zawsze sie da - ale jak go wlozysz bez narzedzi to juz nie wiem

cybereq
08-08-13, 21:19
Przyjaciele , problem zażegnany , moje pierwsze w życiu rozebranie hamulców odniosło skutek :) Okazało się że klocek wewnętrzny był krzywo zjechany przez dolny zacisk a dokładnie ten trzpień trzymający. Nie odbił i klocek cały czas tarł tak że muszę wymienić je na nowe :) Dziękówa chłopaki.