Zobacz pełną wersję : Świst świergot w czasie jazdy z przodu jakieś sugestie?
Witam serdecznie mam pewien problem w mojej Hance polega on na tym iż w czasie jazdy gdy dodaje sie gazu słychać jakby świergot świst tak jakby była gdzieś dziura i powietrze przez nią przelatywało coś w ten deseń . W czasie zmiany biegu świst ustaje i znów daje znaki przy przyspieszeniu . Szczerze nie mam pomysłu co z tym zrobić a jest to strasznie denerwujące bo głośno jak w autobusie . Może jakieś pomysły ...z góry wielkie dzięki
xxxCHADZIAxxx
06-08-13, 09:43
Ustal miejsce gdzie to słychać dokładnie
może to osłona katalizatora?
Jeśli ustaje w czasie zmiany biegu, czyli kiedy sprzęgło jest wciśnięte a obroty opadają, to może być coś ze sprzęgłem, dociskiem, skrzynią...
Ja miałem taką sytuację w starym aucie, że było jakieś przebicie czy zakłócenia na radiu, i brzęczało mi z głośników XD
Czy objaw jest podobny do cykania zaworów? szczególnie słyszalny przy wysokim biegu a niskiej prędkości?
SebastianJ
07-08-13, 12:50
Mam to samo, bardzo cichy świergot - przy włączonym radiu nie słychać.
Nasila się wraz ze zwiększeniem obrotów.
Osłonę katalizatora zdjąłem, więc to chyba nie to. :)
Ee sprawdzcie czy w w tlumniku nie ma zadnej dziury kiedys u ojczulka w mondeo podczas dawania gazu bylo wlasnie tak okazalo sieze zrobila sie dziurka w koncowym tlumniku i byl taki swist a zdawalo sie jak by z przodu gdzies od turbiny byla nieszczelnosc ;/
Krzysztof1969
08-08-13, 16:17
Tylko że to słychac gdzies po lewej stronie. Ja też to mam lub miałem. Najprawdopodobniej sprawa obija się o kolektor ssący bądz przepustnice albo coś w tym rejonie ponieważ u mnie kolektor był zdejmowany aby wyczyścić kanały EGR i była też zdjęta przepustnica. W związku z tym nie wiem dokładnie. Cwiergotanie, cykanie ustało bądz jest ale dużo ciszej. Po zamontowaniu wszystkiego wogole tego nie było. Teraz nie przysłuchiwałem się.
Od tygodnia tez slysze taki swist o jakim mowisz i narazie jeszcze nic madrego nie wymyslilem. Jest to wlasnie taki gwizdo swist przy dodawaniu gazu. Mialem juz nie raz dziurawy uklad wydechowy w poprzednich autach i dzwiek nigdy nie byl nawet podobny, wiec obstawiam ze to nie to, ale tak czy siak bede jechal po kolei sprawdzajac
miałem identycznie jak Wy panowie, świst taki przy dodawaniu gazu narastający taki jak turbina:) u mnie zbiegło sie to z założeniem parówy więc byłem pewny że to jest to ale okazało się że to łożysko w rolce napinacza (te od pasków klinowych)
Ustaliłem to podnosząc maske i nasłuchując "wycia" przy zapalonym silniku z okolic rozrządu/napinacza.
Krzysztof1969
11-08-13, 21:49
A to ja mam chyba zupełnie coś innego bo to dzwięk takiego trzeszczenia, cykania podczas dodawania gazu, kiedy puszcze nie ma. Tak jak mówiłem powyżej dzwięk jest ale ciszej.
SebastianJ
15-08-13, 01:08
Wycie z okolic rozrządu - sprawdź czy taki krótki, gumowy przewód (około 10cm), kilkanaście centymetrów pod przepustnicą nie zrobił się miękki. U mnie zasysane przez niego powietrze trochę go spłaszczało i działał jak trąbka. :)
U mnie występuje świst przy gwałtownym dodawaniu gazu, biegi 1,2,3 najgłośniej. Nasila się, gdy wjadę w jakąś nierówność. Nie mogę zlokalizować dokładnie skąd on występuje. Na pewno z przodu auta, z okolic silnika. Na postoju tego nie słychać. Może coś w skrzyni tak świstać? Szpera?