PDA

Zobacz pełną wersję : Świst świergot w czasie jazdy z przodu jakieś sugestie?

Meo_pl
06-08-13, 09:37
Witam serdecznie mam pewien problem w mojej Hance polega on na tym iż w czasie jazdy gdy dodaje sie gazu słychać jakby świergot świst tak jakby była gdzieś dziura i powietrze przez nią przelatywało coś w ten deseń . W czasie zmiany biegu świst ustaje i znów daje znaki przy przyspieszeniu . Szczerze nie mam pomysłu co z tym zrobić a jest to strasznie denerwujące bo głośno jak w autobusie . Może jakieś pomysły ...z góry wielkie dzięki

xxxCHADZIAxxx
06-08-13, 09:43
Ustal miejsce gdzie to słychać dokładnie

genior
06-08-13, 21:15
może to osłona katalizatora?

Jasiu
06-08-13, 21:21
Jeśli ustaje w czasie zmiany biegu, czyli kiedy sprzęgło jest wciśnięte a obroty opadają, to może być coś ze sprzęgłem, dociskiem, skrzynią...
Ja miałem taką sytuację w starym aucie, że było jakieś przebicie czy zakłócenia na radiu, i brzęczało mi z głośników XD

Troll
07-08-13, 11:08
Czy objaw jest podobny do cykania zaworów? szczególnie słyszalny przy wysokim biegu a niskiej prędkości?

SebastianJ
07-08-13, 12:50
Mam to samo, bardzo cichy świergot - przy włączonym radiu nie słychać.
Nasila się wraz ze zwiększeniem obrotów.

Osłonę katalizatora zdjąłem, więc to chyba nie to. :)

kurak91
08-08-13, 11:56
Ee sprawdzcie czy w w tlumniku nie ma zadnej dziury kiedys u ojczulka w mondeo podczas dawania gazu bylo wlasnie tak okazalo sieze zrobila sie dziurka w koncowym tlumniku i byl taki swist a zdawalo sie jak by z przodu gdzies od turbiny byla nieszczelnosc ;/

Krzysztof1969
08-08-13, 16:17
Tylko że to słychac gdzies po lewej stronie. Ja też to mam lub miałem. Najprawdopodobniej sprawa obija się o kolektor ssący bądz przepustnice albo coś w tym rejonie ponieważ u mnie kolektor był zdejmowany aby wyczyścić kanały EGR i była też zdjęta przepustnica. W związku z tym nie wiem dokładnie. Cwiergotanie, cykanie ustało bądz jest ale dużo ciszej. Po zamontowaniu wszystkiego wogole tego nie było. Teraz nie przysłuchiwałem się.

iljash
09-08-13, 19:31
Od tygodnia tez slysze taki swist o jakim mowisz i narazie jeszcze nic madrego nie wymyslilem. Jest to wlasnie taki gwizdo swist przy dodawaniu gazu. Mialem juz nie raz dziurawy uklad wydechowy w poprzednich autach i dzwiek nigdy nie byl nawet podobny, wiec obstawiam ze to nie to, ale tak czy siak bede jechal po kolei sprawdzajac

rafal86
09-08-13, 19:41
miałem identycznie jak Wy panowie, świst taki przy dodawaniu gazu narastający taki jak turbina:) u mnie zbiegło sie to z założeniem parówy więc byłem pewny że to jest to ale okazało się że to łożysko w rolce napinacza (te od pasków klinowych)
Ustaliłem to podnosząc maske i nasłuchując "wycia" przy zapalonym silniku z okolic rozrządu/napinacza.

Krzysztof1969
11-08-13, 21:49
A to ja mam chyba zupełnie coś innego bo to dzwięk takiego trzeszczenia, cykania podczas dodawania gazu, kiedy puszcze nie ma. Tak jak mówiłem powyżej dzwięk jest ale ciszej.

SebastianJ
15-08-13, 01:08
Wycie z okolic rozrządu - sprawdź czy taki krótki, gumowy przewód (około 10cm), kilkanaście centymetrów pod przepustnicą nie zrobił się miękki. U mnie zasysane przez niego powietrze trochę go spłaszczało i działał jak trąbka. :)

Karpiczek
15-08-13, 01:34
U mnie występuje świst przy gwałtownym dodawaniu gazu, biegi 1,2,3 najgłośniej. Nasila się, gdy wjadę w jakąś nierówność. Nie mogę zlokalizować dokładnie skąd on występuje. Na pewno z przodu auta, z okolic silnika. Na postoju tego nie słychać. Może coś w skrzyni tak świstać? Szpera?