Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic 1.4 1997 - check engine, silniczek krokowy

piotrekk7
01-08-13, 20:21
Witam,
posiadam Civica 1,4 z 1997 roku (VI) 3d hatchback silnik d14a3 .

Pierwszy problem dotyczy kontrolki check engine.
Ogólnie z tego co powiem po włączeniu zapłonu powinna ona świecić a po zapaleniu silnika gasnąć.
U mnie w ogóle nie świeci. Czy może być to przepalona żarówka kontrolki ? jeśli tak to jak to sprawdzić małym kosztem.

Zauważyłem także spadające obroty na luzie na benzynie i na gazie. Obroty czasem spadaja na benzynie do 100-200, a na LPG też i na lpg gaśnie czasem i musze podtrzymywać gazem. Słysząłem że może zacinać się silniczek krokowy. To prawda ?

Kolejna sprawa to taka że mam kontrolkę od ABS, która nigdy nie świeci, ale ABS nie działa, nigdy nie czułem aby odbijało. Jak to sprawdzić ?

esel
01-08-13, 22:39
Zauważyłem także spadające obroty na luzie na benzynie i na gazie. Obroty czasem spadaja na benzynie do 100-200, a na LPG też i na lpg gaśnie czasem i musze podtrzymywać gazem. Słysząłem że może zacinać się silniczek krokowy. To prawda ?
To może być krokowiec. Warto zacząć od przeczyszczenia go. Najłatwiej odkręcić całą przepustnicę, którą przy okazji też można wyczyścić.
U mnie jednak niewiele to pomogło, problem mam podobny. Obszerny opis znajdziesz w temacie: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?183576

IksDe
02-08-13, 19:52
2 wezyki, 2 srubki kostka i wyciagasz krokowca, moczysz w benzynie ekstrakcyjnej polecam pedzelkiem jakims jeszcze go tam przyswirowac, przedmuchac po namoczeniu etc. Wykrec caly licznik w hondach jest to stosunkowo bardzo proste, sprawdz ktore sa przepalone, nie ma wielkiej filozofii przy tym.

piotrekk7
03-08-13, 10:06
Ok, z deską robie poradziłem faktycznie były przepalone, natomiast zastanawia mnie teraz kontrolka check engine, swieci ona caly czas, spialem dwa piny od samodiagnostyki i ona gasnie, tak jakby 0 mrugniec, wieć 0 - Elektroniczne urzadzenie sterujace lub jego obwód co to oznacza ?

SPRAWA Abs tez sie wyjasnila, byl odlaczony komputer od niego i dosyc dziwnie on dziala, po uruchumieniu zaplonu jesli raz sie wlaczy potem juz nie dziala, trzeba wylaczyc i wlaczyc silnik i potem raz zadziala, czy to wina komputera abs ?

IksDe
03-08-13, 15:49
Jesli byl odlaczony to mozna w nim szukac przyczyny, o ile dobrze rozumiem to jakis przewod/wtyczka gdzie walnieta.

Marecki
04-08-13, 01:01
Witam,
posiadam Civica 1,4 z 1997 roku (VI) 3d hatchback
Nie chcę się czepiać ale to dział 5d...