Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z licznikami i elektryką.

misiaaaq
31-07-13, 20:23
Hej,

Mam pewien problem.
niedawno spaliłem przez własną głupotę wiązkę w kabinie (idącą od pudła z bezpiecznikami do zegarów i radia).

no więc wszystko ładnie rozkręciłem i ściągnąłem wiązkę żeby obejrzeć.
Okazało się że potopiła się zbyt mocno więc poszukałem, poszperałem i zamówiłem u nas na forum.
Moja wersja to JHM-EG4 D15B2. ale wszyscy zapewniali mnie że wiązka jest taka sama.
Otóż okazuje się że nie jest.
Ma wtyczki takie same ale powtykane w nie kolory kabelków są różne.
Nie wiem od jakiego modelu dostałem wiązkę (na żadnej z wiązek nie widzę oznaczeń).

Po podłączeniu, hmmmm wszystko wydaje się że działa. Tylko że działa nie tak jak powinno

Mianowicie:
- Prędkościomierz robi teraz za Obrotomierz i na odwrót,
- nie działają mi kierunkowskazy (nie wiem czy ma to związek z tym ponieważ wiązka ta nie idzie do nich - ale bezpiecznik strzelił).

Wrzucam mały film z objawami: http://www.youtube.com/watch?v=VlN4VPboqX0

Miał ktoś kiedyś jakąś styczność z takim problemem?

Byłbym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Michał

kosnita
31-07-13, 21:50
A masz podpieta mase pod deska rozdzielcza ? Tam kolo kolumny kierowniczej? i masz jeszcze takie jeszcze jedno ustrojstwo podlaczone do masy na budzie zaraz pod ta dziura gdzie kable ida do kierunku i do drzwi ?

misiaaaq
01-08-13, 12:37
Dobra, kierunkowskazy działają.
Okazało się że aby działały trzeba podłączyć pod wiązkę "pudełko" od świateł awaryjnych.

czyli sprawa dotyczy teraz tylko liczników.
a konkretnie:

-obrotomierz wskazuje prędkość
-predkościomierz wskazuje obroty silnika
-lampki od kierunkowskazów są też odwrotnie (przy włączaniu lewego kierunku w samochodzie miga lewa strona ale wskaźniki na desce wskazują że włączony jest prawy migacz - i odwrotnie)

inne ikony są ok.

jakieś pomysły?

Może ktoś wrzucić zdjęcie albo schemat podpięcia kabli do kostek idących do pudła z bezpiecznikami?
byłbym zobowiązany.

misiaaaq
01-08-13, 15:21
Dobra,
poradziłem sobie

Po prostu pozamieniałem stronami kable w pinach zegarów i wszystko jest już na swoim miejscu.

Można temat zamknąć.

markotny
01-08-13, 16:43
Dobra, kierunkowskazy działają.
Okazało się że aby działały trzeba podłączyć pod wiązkę "pudełko" od świateł awaryjnych.

To pudełko to przekaźnik, który jest wspólny dla świateł awaryjnych i kierunków. Ja kiedyś jak instalowałem u siebie sterownik by centralny chodził na pilota to gość który mi to podłączał zrobił to na osobnym przekaźniku(chodziło o funkcję by w momencie zamykania lub otwierania mignęły awaryjki) i skutek był taki że jak wrzucałem migacz w lewo to zapalały się awaryjne. Po "spięciu" wszystkiego pod jeden OEMowy przekaźnik wszystko wróciło do normy :)