Zobacz pełną wersję : lusterko rozklada sie w druga strone
mam taki problem ze lusterko rozklada sie w druga strone zeby je poprawnie ustawic musze przytrzymac reka przy kazdym rozkladaniu . Zmienialem kostki w lusterkach z prawego do lewego i jest to samo, rozebralem uszkodzen nie widze , bylem po bezpieczniki te w kostkach ale w sklepie nie mieli i musze przez neta zamowic
mial ktos podobny problem ? musze kupic cale nowe lusterko??
tak to wyglada
http://www.youtube.com/watch?v=ov8AhyqJzCg
Paluch_tcw
31-07-13, 23:38
wyłamana blokada prawodpodobnie ktoś na siłę rozlożył lusterko np zahaczając o nie. Blokada stawia opór i silniczki przestają działać - tu brak oporu i rozkłada za daleko.
Ponawiam prośbę.
Niedawno zakupiłem Hondę Civic VIII gen 2.2 iCTDI. Posiadam elektryczne lusterka i niestety kiedy w centrum handlowym wsiadłem do auta i przekręciłem kluczyk nagle lusterko przekręciło się jak na filmie z pierwszego posta. Również przypuszczam że została zerwana jakaś blokada. Niestety nie mogę znaleźć informacji na temat tej blokady, ani również sposobu na wyłączenie elektrycznego składania się lusterek. Nie jest to potrzebna mi opcja, czy można wyłączyć jakoś elektrycznie składanie się lusterek? Czy zerwaną blokadę można samemu wymienić czy trzeba wymienić całe lusterko? Za wszelką pomoc i informację z góry dziękuję.
Wyłączenie składania lusterek możesz zrobić na 2 sposoby; ręcznie (na chamca) ustawiasz lusterko tak jak ma być - nie wiem czy coś się nie urwie, ale jak już jest urwane to raczej mu nie zaszkodzi :) i potem nie wciskasz guzika w podłokietniku.
Druga opcja jest mniej hardkorowa ale bardziej złożona. Wciskasz guzik rozkładania i w momencie jak dojdzie na swoje miejsce odcinasz zasilanie, np. ścigając klemę a z akumulatora. Potem demontujesz lusterko i rozpinasz wtyczki przy kostce od domykania w środku lusterka. Lusterko przestanie się już otwierać i zamykać od przycisku. Drugie lusterko to sprawne będzie dalej działać po staremu.
Dzięki za odpowiedź ;) no z tym na "chamca" już próbowałem. Ustawiłem lusterko ręcznie tak jak piszesz, jednak kiedy wyłączę silnik i jeszcze raz włącze to lusterko samo odjeżdża. Zawsze przy odpalaniu muszę wspomagać się ręką i zatrzymywać lusterko dłonią. Jest to dość problematyczne dlatego myślę nad opcją totalnego wyłączenia elektronicznego rozkładnia/składania się lusterek ;)
Dzięki za odpowiedź ;) no z tym na "chamca" już próbowałem. Ustawiłem lusterko ręcznie tak jak piszesz, jednak kiedy wyłączę silnik i jeszcze raz włącze to lusterko samo odjeżdża. Zawsze przy odpalaniu muszę wspomagać się ręką i zatrzymywać lusterko dłonią. Jest to dość problematyczne dlatego myślę nad opcją totalnego wyłączenia elektronicznego rozkładnia/składania się lusterek ;) fabrycznie lusterka nie składają się automatycznie z wyłączeniem silnika - musisz mieć jakiś moduł dołożony, ewentualnie autoalarm tym steruje.
fabrycznie lusterka nie składają się automatycznie z wyłączeniem silnika - musisz mieć jakiś moduł dołożony, ewentualnie autoalarm tym steruje.
A jak reaguje to drugie zdrowe lusterko? Bo może tak być, że to normalne że po włączeniu silnika lusterko dostaje prąd i próbuje się rozłożyć, ale blokada mechaniczna je trzyma i kostka w lusterku odcina zasilanie. Jak nie ma blokady to kostka nie widzi wzrostu prądu i kręci lusterkiem do oporu. A jak to uszk. lusterko reaguje na sterowanie przyciskiem w drzwiach?
Ponawiam więc pytanie, jak się zachowuje zdrowe lusterko w czasie włączania i wyłączanie silnika i przy wciskaniu guzika w podłokietniku?
fabrycznie lusterka nie składają się automatycznie z wyłączeniem silnika - musisz mieć jakiś moduł dołożony, ewentualnie autoalarm tym steruje.
Mi również nie składają się. Mianowicie kiedy wyłączę silnik i uruchomię jeszcze raz to po prostu lusterko odjeżdża. Czyli w momencie kiedy znowu podaje prąd to silniczek lusterka się uruchamia i kręci się aż nie spotka zdecydowanego oporu czyli np mojej ręki. Lusterko prawe czyli to działające chodzi normalnie tak jak powinno. Czy możliwe jest np aby jakoś "zresetować" lusterka? Oczywiście kiedy wcisnę przycisk wyłączenia lusterek i lusterka się skłądają to tego problemu nie ma. Są złożone tak długo aż nie wcisnę przycisku żeby się rozłożyły. I wtedy kiedy się rozkładają to lewe kręci się do oporu a prawe działa normalnie, ustawia się jak powinno.
No i dziękuję za zainteresowanie tematem ;)
Lusterek nie da się zresetować. Jedyne co to można je wymienić, naprawić albo dodać jakąś "sztuczną" blokadę, albo po ustawieniu na miejsce odpiąć zasilanie, np. przez wypięcie złączek od kostki wewnątrz lusterka.