Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z centralnym zamkiem/alarmem.

higen
30-07-13, 16:04
Cześć,

Zdaje się, że po upadku pilocik od alarmu/centralnego zamka przestał działać. Na allegro są zestawy uniwersalne żeby wymienić sterownik z od razu przypisanym pilocikiem tylko pytanie brzmi: Czy kupić mam sterownik centralnego zamka czy alarmu, bo to alarm steruje centralnym. Gdzie w ogóle szukać problemu od czego zacząć?

Moja Hania to 97' rocznik 5D Hatchback 1.4 iS.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

IksDe
30-07-13, 19:52
Zacznij od zdjecia obudowy pilocika i sprawdzenia czy bateria niewypadla czy cos ;D

higen
31-07-13, 11:55
Zacznij od zdjecia obudowy pilocika i sprawdzenia czy bateria niewypadla czy cos ;D

Nie no dzięki wielkie, ale takie sprawy mam już za sobą. Z moich oględzin wynika, że pilocik jest raczej nie do odratowania. Owszem dobry elektryk wszystko może zrobić, bo i cały pilocik od podstaw, ale w tym przypadku chyba już z pilotem sprawa przegrana. Zatem pytam, gdzie się do czego dobrać i co wymienić żeby mieć nowy sprawny pilot współgrający z resztą. W tym modelu centralny jest połączony z alarmem, czy odwrotnie i gdzie tego pudełka szukać. Wcześniej rozkręcałem boczki z przodu i po lewej stronie znalazłem jakiś sterownik, ale nie wiem czy to o to chodzi.

Jeszcze raz uprzejmie proszę o pomoc.

CRX1
31-07-13, 12:01
Podjedż do sklepu ,lub hurtowni ,gdzie sprzedają alarmy .Pokaż im pilota i dobiorą Ci do Twojego.Nie ma potrzeby wymieniać sterowników.

higen
31-07-13, 15:21
Właśnie rzecz w tym, że byłem w kilku takich miejscach i ta sama śpiewak, że sterownik jest na kod zmienny i niby nie mogą dorobić. Na moje oko raczej nie chce im się robić, bo skoro ktoś kiedyś zakodował to choćby nie wiem co na tym świecie to da się to zrobić jeszcze raz. Być może więcej z tym zachodu, albo trzeba by klucz wyliczać. W każdym razie wynika, że trzeba by wymienić coś razem z pilotem. Tylko pytanie czy alarm czy centralny zamek, a może jeszcze co innego.

CRX1
31-07-13, 18:06
Też mam z kroczącym i jakoś nie miałem problemu z dobraniem nowego,nie dlatego że padł,tylko zmieniłem na ciekawszy model .Musiałem tylko zaprogramować pilota,cała zabawa trwała 3-4 min.Byłem w hurtowni i mają piloty nowe pod różne modele alarmów.Powiedziałem jaki mam model i pokazał mi które obsłużą moją centralkę.

IksDe
31-07-13, 18:36
Powinno sie dac zaprogramowac nowy pilot, bynajmniej przy tych alarmach co montowalem, ale sa tez i takie ze musielismy z zakladu wysylac cala centralke do firmy zeby wgrali nowego pilota.

higen
03-08-13, 21:45
Ok dzieki bede kombinowal zatem dalej u elektrykow itp. Obiecuje ze jak zalatwie sprawe to dam feedback, moze sie komus przydac.

jawasaki
04-08-13, 09:48
Nawet nie napisałeś co to za centralny - jak org. to dał bym sobie spokój bo jest na podczerwień, nowe zestawy radiowe są tanie - swój kupiłem za 39zł (tylko sterownik centralnego zamka z pilotami). I do tego mam jeszcze teraz otwieranie bagażnika z pilota... . Jeżeli masz jakiś radiowy już zamontowany - to zwykle nie koduje się pilota - tylko centralny z nowym pilotem - w swoim mam taki guzik , że wystarczy w nowym pilocie coś nacisnąć i w tym samym czasie guzik w obudowie centralki i wsio zakodowane. Możesz mieć problem jak to jakiś zabytek i nie ma takiej funkcji - jest tylko wtedy szansa kupić pilot który koduje się od drugiego pilota - ale warunek jest jeden że musisz mieć sprawny ten pilot... - moja rada jest taka , podeślij na forum zdj. pilota/centralki - będziemy mogli wtedy coś poradzić - może da się go jakoś odpalić chociaż by sczytać kod do nowego pilota.