Zobacz pełną wersję : Czujnik temp oleju w misce zamiast podstawki pod filtr ??? Mozliwy montaż ?
davinci1991
30-07-13, 15:02
witam
mam zegar , czujnik i mysle nad montarzem czujnika w misce oleju zamiest wkrecania go w podstawke ktorej jeszcze nie kupiłem gdyz chcem zaoszczedzic 100zł na podstawce ;)
planuje przyspawac nakretke z takim samym gwintem co ma czujnik do miski i wkrecic do niej czujnik, czy to było by dobre miejsce dla niego ???
prosze o pomoc ;)
musisz sobie odpowiedzieć na pytanie ;] czy chcesz mierzyć temperaturę oleju tłoczonego do magistrali ( podkładka ) czy
mierzyć temperaturę oleju który właśnie wrócił z niej (miska olejowa) w kilku przypadkach temperatura bedzie się różniła ale mysle zę jest do do przełknięcia
druga sprawa to jaki masz silnik i jaką miskę olejową, są 2 opcje stalowa, gdzie taki problemik to nie problemik, oraz aluminiowo-jakas tam i tu bedziesz miał problem ze wspawaniem tej nakrętki
trzecia sprawa to to ze ten czujnik musisz wspawać w dolnej części miski bardzo blisko spodu co nie pozostanie bez znaczenia na zaniżenie temperatury w zimie
davinci1991
30-07-13, 15:19
d15 wiec miska stalowa ;) czytałem cos o trójniku wkrecajacym w miejsce czujnika cisnienie oleju w bloki i o otworach w głowicy na imbus 5 - foto http://img825.imageshack.us/img825/7039/27072011028.jpg (głowa dohc) foto kolegi z forum ktory wkrecił tam czujnik temp oleju i w d16z6 głowie tez jest taka srobka na imbus tylko jedna i mysle ze tam bym wkrecił czujnik ;)
ja mam w misce i jest ok
https://lh3.googleusercontent.com/-9vcfCylDgGw/T4g9hcahkkI/AAAAAAAAGpA/Jszy0c4DATA/s912/DSC00120.jpg
Jeśli wszystko robisz sam to może i warto w miskę, ale i tak bym się zastanawiał czy nie lepiej kupic jednak ta podkładkę i mieć też wejście na ciśnienie przyszłościowo. Dodatkowo nie demontujesz miski nie spawasz, czyli oszczędzasz czas i masz czujnik w praktycznie najlepszym miejscu. Podkładkę można wyrwać za 50-60zł.