PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z podłączeniem elektrycznych szyb w 4g.

ziolo
03-02-08, 16:33
Witam.

Mam Civica 4 gen. i chce zapodac sobie w nim elektryczne szybki,. mam juz je.
Cala instalacja pod nie tez jest juz pociagnieta. Napewno wszystko jest sprawne.
Tylko mam duzy problem. Nie mam pojecia jak podlaczyc te szyby.

W lewych drzwiach sa dwa przelaczniki [jeden od lewej drugi od prawej szyby :) ] kazdy z nich ma po piec wejsc na kabelki, no i do tego 8 kabelkow. Nalezy pamietac o tym ze dwa ida do zasilania silnika od szyby...

W kazdym razie jakbym nie podlaczyl tych kabelkow to nic nie dziala.
Zapodaje zdjecia kabelkow i przelacznikow. Mam nadzieje ze ktos bedzie umial mi pomoc..

http://civicmaniac.republika.pl/kable.JPG Sorry za ten czarny 3-zylowy kabelek w tle:) AAA. i te dwa czerwone polaczone to plusy, a te cztery polaczone brazowe to prawdopodobnie minusy

http://civicmaniac.republika.pl/przelaczniki.JPG

skolopendra
04-02-08, 11:11
a może przełącznik jest spalony
sprobuj za sterować zwierając przewody ,powinno wtedy działać

ziolo
04-02-08, 14:16
może przełącznik jest spalony

Raczej nie. Bo jak podlacze do przelacznika kable to swieci sie w nim podswietlenie.

W tym momencie otrafilbym zrobic cos takiego ze nie uzywajac pociagnietych juz kabli (tylko pociagnac sobie sam plus i mase) ze przy pomocy tego przelacznika szyba dzialalaby w jedna strone:) ale niestety nie moge dojsc jak zrobic zeby dzialala i w druga:(

sprobuj za sterować zwierając przewody ,powinno wtedy działać

Chodzi Ci o to zebym sprobowal otworzyc lub zamknac szybe poprostu poprzez podlaczenie plusa i masy do silniczka?? juz tak robilem i jestem pewien ze silniczek nie jest spalony

PS. a moze ktos poprostu wie jak takie przelaczniki dzialaja to pociagnalbym sobie kable na nowo i zrobil tak zeby wszystko bylo w porzadku...

skolopendra
04-02-08, 16:05
Raczej nie. Bo jak podlacze do przelacznika kable to swieci sie w nim podswietlenie.

podświetlenie to nie styki przekaźnika ;)

więc albo nie dobrałeś właściwej kolejności podłączeń na przełącznik, albo jest spalony.
otwarcie czy zamknięcie szyby jest tylko kwestią zmiany biegunowości na przełączniku
:aloha:

ziolo
04-02-08, 17:53
więc albo nie dobrałeś właściwej kolejności podłączeń na przełącznik, albo jest spalony.

Spalony raczej nie jest bo sam wyciagalem to wszystko z innego civica i dzialalo elegancko. A kolejnosci kabli nie pamietam, bo jak wyciagalem przelaczniki z tamtego samochodu to pociagnelem za mocno i kable sie rozlaczyly zanim zobaczylem jak byly podlaczone :/

otwarcie czy zamknięcie szyby jest tylko kwestią zmiany biegunowości na przełączniku

No wlasnie wiem ze to tak jakos dziala.. Tylko nie moge dojsc jak to podlaczyc.

A nie napisalem jeszcze czegos takiego: Bo w przelaczniku jest 5 wejsc. z czego dwa na gorze sa zmostkowane, srodkowy dziala sobie sam, i dwa na dole tez sa zmostkowane..

skolopendra
04-02-08, 18:10
narysuj jego schemat to powiem jak podłączyć ;)
a poważnie, nawet nie znając kolejności podłączeń można zrobić to po, kolej w ciemno podłączają każdy przewód za zmianę z innym,unikając świadomie zwarcia, 20 mim roboty

ziolo
04-02-08, 18:26
Schemacik robiony na szybko i w paincie wiec za piekny nie jest :)

http://civicmaniac.republika.pl/schemat.JPG

[ Dodano: Wto 05 Lut, 2008 ]
No i juz mi sie udalo wszystko podlaczyc tak jak trzeba. Niestety narazie tylko lewą szybke bo nie mialem czasu.

Ale napotkałem inny problem. szybka chodzi, ale w pewnych momentach z oporem.

Czemu tak może byc??

skolopendra
06-02-08, 00:32
szybka chodzi, ale w pewnych momentach z oporem.

może wystarczy podregulować prowadnice szyby

ziolo
07-02-08, 15:07
Moze to bylo to. troszke podregulowalem i posmarowalem je plynem do mycia naczyn. Wszystko cyka jak trzeba. dzieki Ci bardzo SKOLOPENDRA