PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne problemy z kalibracja, pozniej szarpanie

MichalEK3
29-07-13, 14:35
Witam
Mam jakieś dziwne problemy od wczoraj z Moją Hondą a mianowicie popatrzyłem wczoraj w kompa mapa jaka rozjechana, postanowiłem że zrobię sobie wszystko od nowa czyli kalibracje i mape na nowo. na samym początku kalibracja nie chciała się zrobic czasy wtrysku gazu zaczęły dziwnie rosną auto szarpało i tak jakby brakowało gazu, dziś podkreciłem ciśnienie i wszystko poszło bez problemu do momentu ustawienia mapy najpierw pb zebrałem później lpg i na LPG sa dziwne problemu ma jakąs dziure w gazie jak z wolnych sie naciśnie póżniej idzie juz równo az do odcinki (7200rpm) ale dzieje sie też inna sytuacja przy gwałtownym wcisnięciu gazu jak sie jedzie np przy 3000rpm auto zmienia sie w kangura na chwile i dośc mocno szarpie mam dwa osc jeden jak doś dlugo jezdzięłm i probowałem ustawic to wszystko i jeden ktory glownie przedstawia te szarpania i pozniej na wolnych obrotach dodawanie gazu

ps. tutaj dwa osc z jazdy i na postoju butowanie:)
http://www68.zippyshare.com/v/30435525/file.html
http://www60.zippyshare.com/v/80135493/file.html

pozdrawiam i prosze o pomoc :))

ma1ster
29-07-13, 16:17
Co to są za wtryskiwacze?

Ja bym powiększył dysze jeśli jest taka możliwość, bo jednak czasy za bardzo są mnożone, i napełnianie za długo trwa.

Mapę mnożenia masz pokrzyżowaną, przy wysokich obrotach jest za ubogo, przy niskich zapewne za bogato, co widać w niektórych momentach na lambda 1... to trzeba ustawić... możesz jeszcze podnieść ciśnienie do 1,2 bar, jeśli nie wyjdziesz z czasami wtrysku przy max obciążeniu, bo już widzę że tam jest komunikat "wtryskiwacze gazowe całkowicie otwarte"...

Natomiast problem dokładnie odwrotny jest przy małym obciążeniu, nie potrzebnie jest za bogato, stąd za pewne nie jedzie samochód po max otwarciu przepustnicy od dołu...
znowu jak będziesz coś ustawiał z dołem, to pamiętaj, że taki valtec 30 nie zrobi mniej jak 2,5 ms... o tym trzeba pamiętać...

MichalEK3
29-07-13, 16:39
Wtryski to czerwone hanki a dysze w kolektorze sa 3 milimetrowe przy ac-r01 wydaje mi sie ze to trochę za dużo na ten silnik gazu leci, a ze spalaniem to ponizej 10 nie ma opcji zejsc kolo 10,5 ,11 wychodzi a czasaem to i wyzej :))

MichalEK3
29-07-13, 22:42
załadowałem zwężki na 2.5 mm skalibrowałem ustawilem korekte na wolnychobortach na jakies -14 zeby ładnie sie zbierał z dołu i mówie nie bd ustawiał mapyt tylko sie przejadę i chodzi bez żadnych problemów :D