PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie koszty wymiany łańcuszka rozrządu 2.2 c-dti ???

remikengland
29-07-13, 11:40
Witam wszystkich

Mam do wymiany łancuszek wraz z napinaczami troszkę jest juz głosny i chcę sie zorientować w kosztach naprawy.
Oraz jak ktos posiada jakies stronki z czesciami.dziekuje za pomoc

szczepar
29-07-13, 12:03
To będziesz chyba pierwszym kto wymienia ten element :)

buri
29-07-13, 12:42
Witam wszystkich

Mam do wymiany łancuszek wraz z napinaczami troszkę jest juz głosny i chcę sie zorientować w kosztach naprawy.
Oraz jak ktos posiada jakies stronki z czesciami.dziekuje za pomoc

z tego co widze w katalogu to sa 2 lancuchy do wymiany - dlugi (118 ogniw i krotki 58)
pierwszy ok 400pln drugi ok. 200 (http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/uni/ws_tecdoc_2tab.php?wit=SKLEP&call=daj_tdGrupyS&notitle=1&wsk=O&typ=29604) - tyle w zamiennikach reszta pozostaje dopytac w aso albo haparts.

a ile masz najechane ze ci tak hałasuje?

hondapg
29-07-13, 13:17
Chcialem jeszcze dodac ze wmienia sie takze plastilowe slizgi i napinacz jest to kosztowna naprawa. Nie tyle co czesci ale robocizna jest najdrozsza. Tak sie to robi w VW i Mercedesie. Samochody te byly uzywane w firmach byly w wieku od 3 do 3.5 roku i mialy po okolo 300 tys. na liczniku. W kilku przypadkach byly tez uszkodzone kola zebate rozrzadu.

h16v
29-07-13, 14:42
a ile masz najechane ze ci tak hałasuje?
A po jakim czasie to TRZEBA koniecznie wymienić??

szczepar
29-07-13, 15:43
I tu jest problem bo w serwisówce nic nie jest napisane na ten temat - tzn ja nie znalazłem.
Do 200kkm masz wypisane wszystko co i jak kiedy robić i nie znalazłem nic na temat łańcucha rozrządu.
Jestem ciekaw czy ktokolwiek znalazł oficjalną informację kiedy jest maksymalny termin wymiany łańcucha.

Wiem że trzeba patrzyć czy nie jest rozciągnięty. (podczas sprawdzania/ustawiania zaworów)
Ale aby sprawdzić tak na 100 % podlega wymianie to należy rozbebeszyć kawałek silnika

I tu jest pewien problem bo w 1.8

J:\L00\HTML\40\SMG6E40A14674300000KALT00.HTML
Zmierzyć długość popychacza napinacza między korpusem napinacza a dolną częścią spłaszczonej powierzchni popychacza napinacza. Jeśli długość przekracza wartość dopuszczalną, wymienić łańcuch rozrządu.
Długość popychacza napinacza Wartość dopuszczalna: 12.5 mm

Jest dokładnie napisane ile ma wynosić to w wersji 2.2 nie ma nic.

Dla 2.2 bedzie to :

J:\L00\HTML\50\SMG6E50A14674300000KALT00.HTML

Plus były już na forum przypadek kiedy to mechanik sugerował wymianę łańcucha - a okazało się że padło sprzęgło klimatyzacji. :p

buri
29-07-13, 17:19
A po jakim czasie to TRZEBA koniecznie wymienić??

teoria mowi ze lancuch ma zywotnosc 400kkm, czyli jest obliczony na zycie silnika praktycznie ale byl temat na forum accorda odnosnie wadliwej serii tych lancuchow i nawet byla na to przedluzona gwarancja do 180kkm i ilestam lat - tak czy siak ja sie nie lapie:)
ale dotyczylo to glownie accordow i to z wczesnej produkcji - bodajze 2004-2005. ja trzymam sie zasady ze dopoki nie halasuje to nie ma co wymieniac
jak bedzie do wymiany to bedzie slychac bo jest to bardzo charakterystyczne szuranie - slychac je na filmach podlinkowanych do tematu na forum accorda, o tu:
http://www.accordklubpolska.pl/viewtopic.php?p=111438#111438
u mnie nic podobnego nie slychac