PDA

Zobacz pełną wersję : bezpieczniki co jest grane ??



Thomas
24-08-05, 23:21
siemka widze ze wszyscy maja ostatnio problemy z bezpiecznikami wiec mam i ja ;) a mianowicie cos sie stalo i stracilo mi sie podświetlenie konsoli, rejestracji i znikły mi światła postojowe od prawej strony zaczaiłem ze chyba bezpiecznik wymieniłem jeden niepamietam teraz juz który ale jakiś spalony 10A i znowu sie spalił z tym że teraz straciłem jeszcze postojowe lewe i zostało tylko postojowe tylnie w końcu wyciągłem ten bezpiecznik i zapaliłem światła i o dziwo mam teraz wszystko :) (bez bezpiecznika)
niewiem czy to ważne ale od dwóch dni dziwnie pachniało paloną gumą w aucie a od dwóch dni mam właśnie zamontowane radio w którym zresztą też przepalił mi sie dzisiaj bezpiecznik.
a co do świateł konsoli i podś.rejestracji to straciło sie po wjechaniu w dziure niewiem czy to też ma coś wspólnego
sam juz teraz niewiem o co chodzi przecież niebede wymieniał co chwile bezpieczników ;)
chociarz teraz wszystko jest OK mimo iż jednego z nich niema,
pomóżcie fachmany :lol:
jeśli ktoś ma tłumaczenie opisu bezpieczników to też byłbym wdzięczny

emg
25-08-05, 00:06
siemka widze ze wszyscy maja ostatnio problemy z bezpiecznikami
nie wszyscy chyba jednak



niebede wymieniał co chwile bezpieczników (...) pomóżcie fachmany
ale co, mamy za Ciebie wymieniać, czy jak?


źle podłączone radio i się sypią bezpieczniki

Thomas
25-08-05, 12:33
źle podłączone radio i się sypią bezpieczniki
radio niemoze byc podlaczone inaczej niz jest i wg mnie jest OK wydaje mi sie ze to coś innego :roll:

ppm702
25-08-05, 22:29
ale może być źle poizolowane albo przecięty przewód - to oznacza, że źle. Prześledź przewody zasilające radio

Thomas
25-08-05, 22:49
przewody sprawdzałem jak montowałem radio i są OK izolacja też pierwsza klasa , chyba ze przewody z drugiej części kostki tylko gdzie one idą??
a tak wogole to jesli ktos wie to niech mi powie czemu bez tego bezpiecznika wszystko jest ok??

ppm702
25-08-05, 23:32
kolego żeby coś Ci doradzić trzeba byłoby zsmierzyć instalację. A co do drugiej części przewodów to bardzo prawdopodobne, bo wewnętrzne blachy w cifie są o nieobrobionych krawędziach i lubią ciąć przewody :?

Thomas
26-08-05, 11:18
to pozostało mi chyba rozebrać całą deske rozdzielczą :( żeby posprawdzać co jest grane, ale narazie zobacze co sie będzie dalej działo ;)
pozdro & thanx

kenny
27-08-05, 00:06
Miałem to samo. Winne były źle zaizolowane przewody zasilające radio.

Thomas
28-08-05, 12:39
poizolowalem jeszcze raz te wszystkie kabelki i narazie jest OK ale zobaczymy, mam jeszcze pytanko radio wg mnie jest dobrze podłączone z tym że po wyjęciu kluczyków ze stacyjki załącza sie immobilajzer i po ponownym uruchomieniu radia musze od początku ustawiać stacje, ktoś ma jakiś sprytny pomysł jak to obejść?? podejrzewam że musiałbym podpiąc radio bezpośrednio pod aku ale wtedy niebedzie już gasło po wyjsciu z auta, wolałbym żeby było tak jak jest że po wyciągnięciu kluczyka sie wyłącza ale żeby pamiętał stacje bo niezabardzo jest mi na ręke co chwile ich szukać zwłaszcza że wyświetlacz mam caput

ppm702
28-08-05, 12:44
do radia idą dwa przewody na biegun "+" (żółty i czerwony). Jeden z nich podłączasz bezpośrednio do akumulatora (opisany jako batt 12V albo +12V)- z reguły żółty, a drugi pod przewód zasilający "po stacyjce" opisany jako "ignition" albo "ign" - z reguły czerwony. Ot i cała filozofia. Miernik albo próbnik w dłoń i powodzenia w szukaniu :D

Thomas
28-08-05, 23:31
no wszystko fajnie pieknie tylko gdzie szukać tych kabelków?? przy bezpiecznikach?? czy jak

ppm702
28-08-05, 23:38
mówiłem o kabelkach wychodzących z radia. z kolei fabryczna wiązka jest we wnęce na radio i tam musisz znaleźć przewody do głośników (o ile wykorzystujesz fabryczne) i zasilające. Kolrami fabrycznej wiązki się nie przejmuj, bo japońce dają inne niż reszta świata ;) A zasilanie ( + i -) do radia poprowadź z akumulatora dając na + przewodzie bezpiecznik (5 do 10A) w odległości max 30cm od klemy mierząc po przewodzie. Z fabrycznej kostki podłącz tylko + po stacyjce.

Żeby go znaleźć podłączas próbnik albo miernik pod masę (-), włączasz stacyjkę i szukasz przewodu, na którym jest napięcie. Następnie wyłączasz stacyjkę i patrzysz, czy napięcie znika. Rób to przy wyłączonych światłach, bo w fabrycznej wiązce jest też kabel podający zasilanie po włączeniu świateł do podświetlenia radia... Żebyś się nie pomylił ;) Powodzenia!

Thomas
29-08-05, 14:57
przetestuje to :) dzieki