Zobacz pełną wersję : Biała maź na bagnecie - silnik 1.4 90KM 1998 rok.
witam, dziś po wyciągnięciu bagnetu zauwazyłem na końcu bagnetu białą maź, po częsciowym włożeniu bagnetu rownież pojawia się ona na końcu bagentu, po kilkukrotnym włożeniu i wyciągnięciu bagnetu maż praktycznie znikneła, wygląda mi na to że poprostu znajdowała sie an końcu prowadnicy bagnetu w bloku silnika, silnik ma 190 tys km przebiegu, zawsze jeździlem na mobil 10w40, po ostatniej wymianie przejechałem jakis 1000 km, w warsztacie zalali mi mobil 10 w 40 FORMULA S, ostatnio się dowiedziałem od znajomego ze ten jest do kitu (jakaś podruba czy coś) i że dobry jest półsyntetyk mobil 10 w 40 SUPER S, nie bardzo mu wierzyłem, ale ta biała maź na bagnecie dała mi do myślenia, planuję szybką wymiane oleju , waham się miedzy MOTULEM a CASTROLEM, prosze napiszcie czy ktoś miał podobne przygody i jaki olej zalać, dodam ze z silnikiem nigdy nie miałem zadnego problemu, plynu z chłodnicy nie ubywa i chodzi jak zegarek.
Jeśli na korku od chłodnicy nie ma podobnego masełka ani też oleju ci nie PRZYBYWA to raczej po prostu kwestia jakiegoś przypadku. Obserwuj na razie i tyle.
ta biala maz wskazuje na to ze masz wode w oleju, powody moga byc rozne, od skraplajacej sie pary po walnieta uszczelke pod glowica.
tak jak kolega wyzej napisal obserwuj zuzycie oleju i plynu chlodzacego, jak ktorys z nich nabierze innego koloru lub zacznie wystepowac wlasnie biala maz np pod kolrekim wlewu oleju to moze to byc uszczelka. ale tak jak pisalem moze tez autko dluzej stalo i poprostu para sie skorplila
wymien olej i pozniej obserwuj a przed zmiena wlej STP do plukania silnika dobry jest bo czysci silnik od srodka wyplukuje rozne smieci itp :)
Obserwuj czy nie ubywa plynu od chłodnicy w zbiorniczyku wyrównawczym,jesli tak to ta biala maz moze byc spowodawana przyczynami jakie opisał qba1983, co do zmiany oleju to polecam zalac to http://www.motul.krakow.pl/_pdf/Motul_Produkty_Osobowe_CareSystem.pdf produkt pewny i sprawdzony przezemnie osobiscie w hondzie i u kumpla w BMW...
co do oleju to juz twój wybór, ja polece MOTUL 10w40 synergie+...
p.s a ta maz mogla byc spowodowana marną jakościa oleju, co do castrola to tylko oryginał a nie ten rozlewany u nas w kraju.
dzięki wielkie za porady, zdecydowalem sie an olej motul i środek do czyśczenia silnika przed wymianą, jeżeli ktoś posiada kontakt gdzie moge nabyć w/w rzeczy to proszę o podanie telefonu lub maila jeszcze raz dzieki i pozdrawiam
Olej Motul i środek do czyszczenia silnika nabędziesz na pewno u TENCIA (http://www.civicklub.pl/fi/profile.php?mode=viewprofile&u=79) :aloha:
spotkalem sie z podobna sytuacja w oplu i reno , w tych przypadkach wina byl olej, zlej jakosci powodujac skraplanie sie par, chlopaki dobrze ci napisali
ta biala maz wskazuje na to ze masz wode w oleju, powody moga byc rozne, od skraplajacej sie pary po walnieta uszczelke pod glowica.
tak jak kolega wyzej napisal obserwuj zuzycie oleju i plynu chlodzacego, jak ktorys z nich nabierze innego koloru lub zacznie wystepowac wlasnie biala maz np pod kolrekim wlewu oleju to moze to byc uszczelka. ale tak jak pisalem moze tez autko dluzej stalo i poprostu para sie skorplila. :aloha:
z tą uszczelką pod głowicą bywa różnie, ja w tym silniku - raz w polonezie 1.4 i teraz w hondzie - z wydmuchaną uszczelką jeździłem pół roku i jedyny objaw to było chwilowe grzanie sie silnika po czym zaraz temperatura wracała do normy, dlatego honda to honda, jak koń dobry to i po błocie pójdzie.
najlepiej jedz do warsztatu i niech sprawdzi ci takim specjalnym urządzeniem czy masz wode w oleju wtedy bedziesz miał pewne... taki zabieg kosztuje niespełna 20plnów :)
kamil_szewczyk
05-02-08, 09:29
przedostająca sie woda do oleju powoduje taką tworzącą sie maź.nieszczelność układu chłodzenia.
nieszczelność układu chłodzenia.
niekoniecznie....
wina byl olej, zlej jakosci powodujac skraplanie sie par, chlopaki dobrze ci napisali
skraplająca sie woda rowniez tworzy taką maz :)
SPUTNIK1957
05-02-08, 18:33
skraplająca sie woda rowniez tworzy taką maz
Ale nie w takim stopniu aby było to na bagnecie, maz ze skraplania to co najwyżej może sie wytworzyć w najwyszszych punktach silnika czyli pokrywa, korek wlewu, mysle że tam tej wody to musi byc sporo sprwadz jednak czy nieubywa Ci ze zbiorniczka płynu chłodzacego
Ale nie w takim stopniu aby było to na bagnecie
wytłumasz mi jak na bagnecie z olejem moze byc biała maż ?
mi sie wydaje ze ewentualnie mogą byc na bagnecie kropelki wody , a nie z olejem biała maż..
a majonez jak wspomniałeś osadza sie
może sie wytworzyć w najwyszszych punktach silnika czyli pokrywa, korek wlewu
kamil_szewczyk
05-02-08, 19:53
zamknijcie ten temat bo jest juz nudny... :zamkniety temat: