PDA

Zobacz pełną wersję : Biała maź na bagnecie - silnik 1.4 90KM 1998 rok.

fredie
02-02-08, 22:02
witam, dziś po wyciągnięciu bagnetu zauwazyłem na końcu bagnetu białą maź, po częsciowym włożeniu bagnetu rownież pojawia się ona na końcu bagentu, po kilkukrotnym włożeniu i wyciągnięciu bagnetu maż praktycznie znikneła, wygląda mi na to że poprostu znajdowała sie an końcu prowadnicy bagnetu w bloku silnika, silnik ma 190 tys km przebiegu, zawsze jeździlem na mobil 10w40, po ostatniej wymianie przejechałem jakis 1000 km, w warsztacie zalali mi mobil 10 w 40 FORMULA S, ostatnio się dowiedziałem od znajomego ze ten jest do kitu (jakaś podruba czy coś) i że dobry jest półsyntetyk mobil 10 w 40 SUPER S, nie bardzo mu wierzyłem, ale ta biała maź na bagnecie dała mi do myślenia, planuję szybką wymiane oleju , waham się miedzy MOTULEM a CASTROLEM, prosze napiszcie czy ktoś miał podobne przygody i jaki olej zalać, dodam ze z silnikiem nigdy nie miałem zadnego problemu, plynu z chłodnicy nie ubywa i chodzi jak zegarek.

MesserW
02-02-08, 23:55
Jeśli na korku od chłodnicy nie ma podobnego masełka ani też oleju ci nie PRZYBYWA to raczej po prostu kwestia jakiegoś przypadku. Obserwuj na razie i tyle.

qba1983
03-02-08, 01:16
ta biala maz wskazuje na to ze masz wode w oleju, powody moga byc rozne, od skraplajacej sie pary po walnieta uszczelke pod glowica.
tak jak kolega wyzej napisal obserwuj zuzycie oleju i plynu chlodzacego, jak ktorys z nich nabierze innego koloru lub zacznie wystepowac wlasnie biala maz np pod kolrekim wlewu oleju to moze to byc uszczelka. ale tak jak pisalem moze tez autko dluzej stalo i poprostu para sie skorplila

Xus
03-02-08, 05:41
wymien olej i pozniej obserwuj a przed zmiena wlej STP do plukania silnika dobry jest bo czysci silnik od srodka wyplukuje rozne smieci itp :)

abarth81
03-02-08, 11:12
Obserwuj czy nie ubywa plynu od chłodnicy w zbiorniczyku wyrównawczym,jesli tak to ta biala maz moze byc spowodawana przyczynami jakie opisał qba1983, co do zmiany oleju to polecam zalac to http://www.motul.krakow.pl/_pdf/Motul_Produkty_Osobowe_CareSystem.pdf produkt pewny i sprawdzony przezemnie osobiscie w hondzie i u kumpla w BMW...
co do oleju to juz twój wybór, ja polece MOTUL 10w40 synergie+...
p.s a ta maz mogla byc spowodowana marną jakościa oleju, co do castrola to tylko oryginał a nie ten rozlewany u nas w kraju.

fredie
03-02-08, 12:44
dzięki wielkie za porady, zdecydowalem sie an olej motul i środek do czyśczenia silnika przed wymianą, jeżeli ktoś posiada kontakt gdzie moge nabyć w/w rzeczy to proszę o podanie telefonu lub maila jeszcze raz dzieki i pozdrawiam

piroman
03-02-08, 13:15
Olej Motul i środek do czyszczenia silnika nabędziesz na pewno u TENCIA (http://www.civicklub.pl/fi/profile.php?mode=viewprofile&u=79) :aloha:

civicmag2
03-02-08, 13:23
spotkalem sie z podobna sytuacja w oplu i reno , w tych przypadkach wina byl olej, zlej jakosci powodujac skraplanie sie par, chlopaki dobrze ci napisali
ta biala maz wskazuje na to ze masz wode w oleju, powody moga byc rozne, od skraplajacej sie pary po walnieta uszczelke pod glowica.
tak jak kolega wyzej napisal obserwuj zuzycie oleju i plynu chlodzacego, jak ktorys z nich nabierze innego koloru lub zacznie wystepowac wlasnie biala maz np pod kolrekim wlewu oleju to moze to byc uszczelka. ale tak jak pisalem moze tez autko dluzej stalo i poprostu para sie skorplila. :aloha:

Ka3
04-02-08, 21:50
z tą uszczelką pod głowicą bywa różnie, ja w tym silniku - raz w polonezie 1.4 i teraz w hondzie - z wydmuchaną uszczelką jeździłem pół roku i jedyny objaw to było chwilowe grzanie sie silnika po czym zaraz temperatura wracała do normy, dlatego honda to honda, jak koń dobry to i po błocie pójdzie.

sajmon71
05-02-08, 03:58
najlepiej jedz do warsztatu i niech sprawdzi ci takim specjalnym urządzeniem czy masz wode w oleju wtedy bedziesz miał pewne... taki zabieg kosztuje niespełna 20plnów :)

kamil_szewczyk
05-02-08, 09:29
przedostająca sie woda do oleju powoduje taką tworzącą sie maź.nieszczelność układu chłodzenia.

sajmon71
05-02-08, 18:25
nieszczelność układu chłodzenia.

niekoniecznie....
wina byl olej, zlej jakosci powodujac skraplanie sie par, chlopaki dobrze ci napisali

skraplająca sie woda rowniez tworzy taką maz :)

SPUTNIK1957
05-02-08, 18:33
skraplająca sie woda rowniez tworzy taką maz
Ale nie w takim stopniu aby było to na bagnecie, maz ze skraplania to co najwyżej może sie wytworzyć w najwyszszych punktach silnika czyli pokrywa, korek wlewu, mysle że tam tej wody to musi byc sporo sprwadz jednak czy nieubywa Ci ze zbiorniczka płynu chłodzacego

sajmon71
05-02-08, 19:40
Ale nie w takim stopniu aby było to na bagnecie

wytłumasz mi jak na bagnecie z olejem moze byc biała maż ?

mi sie wydaje ze ewentualnie mogą byc na bagnecie kropelki wody , a nie z olejem biała maż..

a majonez jak wspomniałeś osadza sie
może sie wytworzyć w najwyszszych punktach silnika czyli pokrywa, korek wlewu

kamil_szewczyk
05-02-08, 19:53
zamknijcie ten temat bo jest juz nudny... :zamkniety temat: