Zobacz pełną wersję : Zapadające się sprzęgło
Witam, mam problem z moim genem otóz po pewnym czasie zauwazylem, że sprzęgło jakby na samym poczatku jest jakby luzne, problem zniknał(chociaz moze tak mi sie wydaje). Wczoraj wieczorem sprzeglo lapalo juz na samym dnie pedał sprzęgła wracał na swoje miejsce bardzo wolno i w 3/4 był całkowicie luzny. warto zaznaczyć, że wystarczyło dosłownie delikatne popuszczenie mocno wcisnietego sprzegla i auto juz ruszało. Zauazylem brak płynu w małym zbiorniczku tuż obok zbiorniczka na płyn hamulcowy, czy dolanie dota ( czytalem, że w obu tych zbiorniczkach znajduje sie ten sam płyn) i ew odpowietrzenie moze przyniesc rezultaty?
tak, zapewne niski poziom plynu jest przyczyna problemow.
odpowietrzanie to duża sztuka?
krystof1994
28-07-13, 12:48
Jeśli potrafisz odpowietrzyć hamulce to odpowietrzenie sprzęgła nie powinno stanowić problemu..
kaczka208D
28-07-13, 14:36
Tak, tylko niski poziom płynu nie wziął się znikąd. Gdzieś masz po prostu wyciek, dolejesz i za chwilę będziesz miał to samo.
Cieknie pompka sprzęgła albo wysprzęglik pewnie. Wczołgaj się pod pedały i sprawdź czy na tej gumowej uszczelce jest sucho, tak samo pod maską sprawdź pod gumową osłoną. Wrzucałem tutorial jak wymienić/naprawić pompkę sprzęgła, poszukaj na forum.
j/w
do wymiany pompka sprzegla lub wysprzeglik i koniec tematu
Zanurkowałem pod pedał sprzęgła. Czarna guma za pedałem jakby cała uwalona jakims syfem czarnym, dywanim w tej części też jakby uwalony wlasnie od tego.(mam jasne dywaniki wyrazniej widac) Jak bede mial mozliwosc to podesle zdjęcie.
Od drugiej strony, nie wiem co to jest taki "dynks" chodzi płynnie
http://images63.fotosik.pl/26/f751607733bc1d4cm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f751607733bc1d4c)
To jest właśnie ta guma, o której mówiłem. Skoro tam cieknie, to mail do Haparts, zamawiasz część o numerze 46926-SF1-003, wymieniasz i nigdy już nie wracasz do problemu. Przerabiałem tanie reperaturki i skończyło się tak, że musiałem robić raz jeszcze na oemowej. Koszt w granicach 170zł.