PDA

Zobacz pełną wersję : Dźwięk podczas przyspieszania ZAGADKA - youtube

calmo
27-07-13, 23:57
Witam wszystkich, mam do Was pytanie, a mianowicie czy ktoś z Was spotkał się z takim dźwiękiem w swoim aucie ?

Dźwięk pojawia się w 3 sek filmu i od 6 do 9 sek.

http://www.youtube.com/watch?v=GANVV0kZA0s&feature=youtu.be

Najczęściej ma to miejsce kiedy kabina auta jest nagrzana od słońca i przyspieszam. Wydaje mi się że to "coś" wpada w rezonans, aha jeszcze jedno, wydaje mi się że kiedy auto jest mocniej obciążone(np. 5 osób) szybciej słychać ten dźwięk.

może macie jakieś pomysły lub doświadczenia...

qbax
28-07-13, 00:11
Podaj więcej szczegółów - skąd pochodzi dźwięk - z środka, czy spod maski, tylko jak przyspieszasz - jakie obroty silnika masz, co ostatnio wymieniałeś albo naprawiałeś, klima włączona ?

Paluch_tcw
28-07-13, 00:21
zmieniałeś ostatnio filtr powietrza ?

calmo
28-07-13, 00:32
Dźwięk pochodzi (tak mi się wydaje)
- ze środka z lewej strony kokpitu tak jakby z okolic słupka ?
- tylko przy dodawaniu gazu i zaczyna się najczęściej od 2,5 tyś obr. czasami nawet do odcinki.
- jak napisałem wyżej dzieje się to w upalne dni także zawsze klime mam wtedy włączoną, kiedy nagrywałem filmik wyłączyłem klime na chwilę ale to nie pomogło. Nie sprawdzałem jak auto będzie się zachowywać w upalne dni bez włączonej klimy.
- przy aucie ostatnio nic nie robiłem z większych i poważniejszych rzeczy.
- filtr powietrza wymieniałem w styczniu

Paluch_tcw
28-07-13, 00:38
jak z okolic słupka to może uszczelka przy drzwiach luzna lub naderwana ?

zombie6
28-07-13, 07:41
Miałem tak czasem w VII genie, ale tylko czasem, bo to zależy właśnie od temperatury, pewnie wiatru itp. - nigdy nie znalazłem co to było.

4gotten
28-07-13, 12:05
może coś z głośnika? Nie miałeś żadnych kłopotów z radiem?

calmo
28-07-13, 12:57
sprawdzę wszystkie Wasze propozycje następnym razem ...
ja mam wrażenie że jest to obudowa jakiegoś przekaźnika albo urządzenia przez które przepływa prąd z pedału "gazu" do przepustnicy. Nie wiem tylko czy jest tam tak duże natężenie prądu żeby mogło coś wpadać w rezonans

- nie mam problemów z radiem, wszystko działa poprawnie

stashek
28-07-13, 14:27
Myślałem ze trąbisz ;) Wg mnie plastiki deski

szczepar
28-07-13, 17:07
sprawdz plasiki w komorze silnika.
zwróc uwagę na następujące :
- plastikowa listwa biegnąca wzdłuż krawędzi od reflektora do miejsca mocowania amortyzatora , brak spinek w tej listwie daje znać w postaci rezonansów przy większych prędkościach (pęd powietrza)
- plastikowa listwa pod zamkiem klapy - podobnie brak spinek potrafi powodować buczenie

I coś wymagające kanału
Osłony termiczne (cienkie aluminiowe blachy) nad wydechem z uwzględnieniem szczególnym tej biegnącej pod pasażerami z prawej strony.
Optyczne sprawdzenie nie wystarczy - trzeba wziąć i ręką poruszyć i zobaczyć czy nie oberwało się na mocowaniu.

Czemu podaję te elementy - bo wiem że mi buczą :)

h16v
29-07-13, 21:39
Może nie miałem takiego dokładnie buczenia ale u mnie dziki hałas pojawił się po wymianie filtru powietrza więc to było łatwe do zdiagnozowania. Podłożenie gąbki w puszce z filtrem pomogło a hałas był naprawdę nieprzeciętny dokładnie przy przyspieszaniu i też w okolicach tych obrotów. Pisze w tym wątku bo może się komuś przyda. najwyraźniej jednak nie dotyczy to Twojego przypadku.

calmo
30-07-13, 16:04
Po dzisiejszym dniu wiem ze to nie przez upaly - pochumrne niebo, 20 stopni na termometrze i dzwiek sie wydobyl.
Wydaje mi sie ze zeczywiscie to moze byc z komory silnika, poniewaz przy otwartym oknie jakbym go glosniej slyszal... Ale to jeszcze sprawdze.
Sprawdzalem tez filtr powietrza, wydaje sie mocno siedziec na swoim miejscu.
Bede obserwowal i probowal no i moze w czwartek mi cos w serwisie powiedza.

calmo
01-09-13, 17:23
Zagadka rozwiązana... taki dźwięk pochodzi z reduktora LPG kiedy pracuje pod obciążeniem. Wpada w wibracje ktore poprzez przednia podłużnice niosa sie po aucie. Reduktor jaki mam zamontowany to Magic III, za kilka dni jade na wymiane takze problem będzie rozwiazany.
Dzięki za wszystkie propozycje z Waszej strony.