PDA

Zobacz pełną wersję : luzy na przednim kole

WojTEC
27-07-13, 18:33
witam, zauwazylem ostatnio ze jak jade bardzo powoli po nierownosciach to cos mi puka. Zaczalem patrzec co i jak i sprawa wyglada tak: jak stoje samochodem w miejscu i szybko ruszam kierownica prawo-lewo to slychac ten stuk. Podnioslem przod samochodu i okazalo sie ze jedno kolo ma maly luz na boki. No i nie wiem do konca czym to jest spowodowane. Obstawiam koncowke drazka, bo raczej na drazku nie wyczuwalem luzow. A morze to jakis sworzen? Nie wiem. Napiszcie co myslicie.

bednar_ek35
27-07-13, 20:09
Dobrze obstawiasz,dla pewnośći sprawdz jeszcze drążek po tej stronie co masz luz.

HEG8
27-07-13, 20:40
Albo magiel się z Tobą powoli żegna... ;) ale skoro mówisz, że przy jednym kole wyczuwasz luz to pewnie coś drobnego typu drążek bądź końcówka...

WojTEC
27-07-13, 20:50
mam nadzieje ze jeszcze nie ;p to bd musial jeszcze raz dokladniej sprawdzic ta koncowke i drazek tak jak piszecie.

Gąsior
02-08-13, 13:58
ewentualnie tuleja w wahaczu wywalona

Michał102
02-08-13, 15:31
Sprawdź czy nakrętka piasty Ci się nie poluzowała.
Mi się ostatnio poluzowała i na kole zrobił się luz. Dokręciłem i luz zniknął. Jednak przejechałem kilkadziesiąt kilometrów i znowu to samo... nakrętka się luzuje mimo zaklepania jej w odpowiednim miejscu... siła jest na tyle duża, że prostuje zaklepane miejsce i dalej sie odkręca. Sam nie wiem co mam z tym zrobić:(

WojTEC
02-08-13, 16:02
Sprawdź czy nakrętka piasty Ci się nie poluzowała.
Mi się ostatnio poluzowała i na kole zrobił się luz. Dokręciłem i luz zniknął. Jednak przejechałem kilkadziesiąt kilometrów i znowu to samo... nakrętka się luzuje mimo zaklepania jej w odpowiednim miejscu... siła jest na tyle duża, że prostuje zaklepane miejsce i dalej sie odkręca. Sam nie wiem co mam z tym zrobić no to rzeczywiście dziwnie że ona się sama odkręca... Tym bardziej że jest tam zakrzywiona i naprawdę ciężko chyba ma to przezwyciężyć... Ja już obadałem na 90 % że to końcówka drążka i zamówiłem firmy 555. Także jak wymienie to dam znać czy już po problemie.

lukwycz
02-08-13, 17:27
... nakrętka się luzuje mimo zaklepania jej w odpowiednim miejscu... siła jest na tyle duża, że prostuje zaklepane miejsce i dalej sie odkręca. Sam nie wiem co mam z tym zrobić:(

Może zamień nakrętki P/L to miejsce "zaklepania" się zmieni, chociaż najlepiej kupić nowe.