PDA

Zobacz pełną wersję : Szyba przednia

wachus1
26-07-13, 17:27
Witam

Czy szyba przednie w Civic VI są wszystkie takie same i można je stosować zamiennie ?

I one są klejone czy tylko na uszczelkę ? :)

Wlodek
26-07-13, 19:37
W MA/MB/MC powinny być takie same, jesli kupujesz szybe na własną rękę to bym niekombinował z tymi od EJ, EG itd.

wachus1
26-07-13, 19:42
a jest jakiś sposób by odkleić szybę od silikonu ?
Plastiki, wycieraczki mam pościągane i teraz się zastanawiam jak się do niej dobrać ;)

jawasaki
26-07-13, 22:10
Są specjalne nożyki - choć osobiście polecam metalową linkę (można nawet kupić taką w sklepie motoryzacyjnym). Problem w wszystkim w tym że łatwo coś uszkodzić np: lakier.

Dextero
26-07-13, 23:26
Kolega mi opowiadał, że siedząc na fotelu, zaparł się o niego i nogami wykopał :)

mafia35
26-07-13, 23:36
Szyba jest klejona.
Jako, że jestem miesiąc po wymianie szyby czołowej powiem Wam jak to robią w zakładzie. Zdejmuja wycieraczki, podszybie i boczne listwy zgarniajace. Górna uszczelka idzie out - wraz z szyba jest nowa. Na metalowy haczyk zaciągaja linkę. Haczyk od środka auta przeciskaja pod szyba przez klej tak aby wyszedł na zewnątrz. Jeden koleś siedzi w środku a drugi na zewnątrz i przeciągają linkę po całym obwodzie. Trwa to 2 minuty. Po tym biorą szybę na przyssawki i zdejmuja szybę. Następnie resztki kleju na karoserii zdzieraja specjalnym nożykiem. Jeśli przypadkiem odejdzie trochę podkładu uzupełniają. Jak wyschnie nanosza środek aby odtluscic powierzchnię przed klejeniem. Na nowa szybę nakładają z pistoletu (fajny sprzęt) klej do szyb i przyssawkami kładą nowa szybę na samochód. Później ułożenie, taśma klejąca na rogi. 1,5 godziny po położeniu można odkleic taśmy i jechać do domu. Koszt szyby z zielonym pasem wraz z wymianą to luzem 350zł.

Wysyłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 2

wachus1
27-07-13, 21:37
ok obkroiłem szybe na górze i na bokach i teraz zastanawia mnie jak obkroić spód bez ściągania dechy...Ktoś jakiś ma pomysł ?

Duzo jest roboty by deskę poluzować od podszybia ?

Karolniki
27-07-13, 22:08
Kolega mi opowiadał, że siedząc na fotelu, zaparł się o niego i nogami wykopał :)
Na dobrym kleju Ci tak szyba nie odpadnie no chyba ze kupiłes auto z wklejoną szybą na silikonie to moze Ci sama wypaść tak jak wypadła mojemu kumplowi :)

wachus1
27-07-13, 22:33
jeśli była klejona klejem do szyb to nawet nie wchodzi w grę jej "wykopanie" podginałem tą swoją z myślą ze ten spód mi puści i nawet nie ma mowy... :)

mafia35
27-07-13, 22:37
ok obkroiłem szybe na górze i na bokach i teraz zastanawia mnie jak obkroić spód bez ściągania dechy...Ktoś jakiś ma pomysł ?

Duzo jest roboty by deskę poluzować od podszybia ?
Nic nie luzujesz! Jedziesz linka wzdłuż deski.

wachus1
27-07-13, 22:40
nom ale weź zajedź tam linką...już jest problem by dojść do zaokrąglenia szyby :)
Ja tam sam działałem, nie wiem może w dwie osoby będzie łatwiej ale ogólniej cieżki jest dostęp od od spodu by zejść z tą linką na sam dół przez tą deskę

mafia35
28-07-13, 09:13
Musisz zgarnąć jakiegoś kumpla. Wtedy to minuta i po robocie. Sam nie dasz rady bo Ci rąk zabraknie.

wachus1
28-07-13, 13:31
ok szyba wyciągnięta

Ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy ta szyba będzie pasować do mojego Civica 5D hatchback 95r ? :)

http://allegro.pl/szyba-przednia-honda-civic-92-95-i3427355579.html

MichałCK
28-07-13, 16:03
Nie wiem jak chcesz ale ja bym nie pakował używanej szyby bo kto wie ile już przeżyła i kiedy pęknie, a koszt nowej z montażem nie jest tak wcale astronomicznie drogi ;) ale jak tam kto woli.
Co do pasowania to raczej nie będzie pasować przecież to V gen a nie VI gen. Pozdro

Karolniki
28-07-13, 16:31
Dokładnie i jak chcesz mieć dobrą szybe i nie mieć problemów to włóż Pilkingtona ewentualnie Nord Glass .