Zobacz pełną wersję : Ucieka płyn z chłodnicy ale tak dziwnie
Witam
Ucieka mi płyn z chłodnicy, przez noc uciekło ok. 1l.
Objawy:
- silnik włączony: nie zauważyłem wycieku
- silnik wyłączony: widac jak z chłodnicy po kropelce ucieka płyn, zaraz robi sie plama
Płyn zaczyna uciekać zaraz po wyłączeniu silnika.
Co to moze być?
Prosze o pomoc
skolopendra
02-02-08, 12:19
Co to moze być?
a w którym miejscu dokładnie jest ten wyciek
Kapie z chłodnicy, od dołu z takich jakby mocowań. Mam wrażenie jakby czasami dwie kropelki leciały z dwóch róznych miejsc.
skolopendra
02-02-08, 12:26
obawiam się ze bez wymiany sie nie obejdzie
zlokalizuj doklaniej miejsce , bedzie latwiej cos powiedziec , moze to z weza
areq, a moze opaska na dolnym wężu sie poluzowała,najlepiej jak bys na kanał zajechał i od spodu obczaił,albo po prostu chłodnica powiedziała papa
sprawdz chłodnice i je podłaczenia i tyle
co w tym dziwnego?
maniak2007
02-02-08, 18:48
Sprawdź chłodnice.weź ją wyciągnij z samochodu,zatkaj wszystkie trzpienie w chłodnicy ale zostaw jeden nie zatkany bo trzeba podłączyć sprężarkę,następnie musisz ja zanurzyć we wodzie i tłoczyć do niej powietrze pod ciśnieniem bodajże 0.5Atm.tam gdzie zobaczysz pęcherzyki powietrza to tam jest chłodnica nieszczelna.w ten sposób można sprawdzić czy chłodnica nie jest dziurawa. :speszony:
Chyba właśnie coś z chłodnicą, podłożyłem ręke i kapało jakby z miejsca gdzie jest przykręcony wentylator(na dole po prawej stronie patrząc od przodu). Patrząc na chłodnice nie zauważyłem na niej wycieku, jest sucha. Musze podjechać na kanał. Można to czymś uszczelnić, zakleić? Spróbuje dziś zlokalizować nieszczelność, ew. jutro jade do mechanika.
Dodam jeszcze że jak otworze maske to czuć taki przypalony płyn i jak stoi zaraz po wyłączeniu silnika to czasami coś syczy z okolic chłodnicy.
Czy powodem takiej usterki może być najechanie przodem na krawężnik? Troche zgrzytnęło, auto mam od niedawna i nie wiedziałem ze aż takie niskie ;) Zauważyłem że chłodnica jest nisko mocowana i obawiam się że mogło ją to uszkodzić.
Jeśli stwierdzisz wyciek z chlodnicy to nie baw się w łatanie, sklejanie itp... jedynie nowa chlodnica Cie uratuje.
areq, tylko nie wlewaj zadnych uszczelniaczy bo ten syf ciezko potem wypłukać z układu
Byłem u mechanika i musze chłodnice wymienić. Jaką możecie mi polecić? Jakie koszty? Gdzie sie opłaca kupić w okolicach Rzeszowa?
skolopendra
04-02-08, 16:32
okolicach Rzeszowa?
kup na na allegro, lub w dziale giełda moze ktoś mieć do sprzedania
Nie kupuj chińskich najtańszych podróbek niewiadomego pochodzenia bo są nic nie warte… mogą tylko problemów narobić… a nawet mogą nie pasować mimo że będą podpisane jako „oryginalny zamiennik” numerem OE. Jeśli nie chcesz wydać kupy kasy to szukaj czegoś ze średniej pułki np. nissens.
Prezesunio
13-02-08, 19:57
jakie chłodnice polecacie??
koyo czy nissens.
Bardzo prosze o opinie