Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana środkowej poduszki silnika

aribike
26-07-13, 14:12
Kupiłem poduszkę i chciałbym ją sam wymienić. Może ktoś już to robił i podzieli się doświadczeniami ? Na szybkiego patrzyłem, że chyba wszystkie 4 śruby do odkręcenia to 14 ? Bardzo ciężki jest do nich dostęp.. Po drugie nawet jak już odkręcę, jest bardzo mało miejsca, żeby w ogóle poduszkę wyjąć. Jakieś rady ? :)

FaziRBK
26-07-13, 16:44
Odkręć na skrzyni łapę z kanału, a wtedy będzie Ci zdecydowanie łatwiej wykręcić poduszkę. A najlepiej wykręcić łapę i unieść do góry silnik od strony kolektora ssącego wtedy będziesz miał więcej miejsca na odkręcenie starej i montaż nowej poduszki.

aribike
27-07-13, 01:53
Też o tej łapie myślałem, no okey, dzięki za radę, zastosuję się :)

aribike
04-08-13, 20:59
Zabrałem się za wymianę poduszki, ale tak popatrzyłem, posprawdzałem i jednak jest ona sprawna, wszystkie 5 jest sprawnych bo 2 dolne wymieniałem. Niestety zakupiłem więc poduchę niepotrzebnie, ale byłem pewny że ona jest walnięta, bo silnik skacze mi jak szalony przy ruszaniu. Nie wiem już sam jaka może być tego przyczyna. Sprzęgło ? Ale jak przyspieszę dynamicznie, dam więcej gazu, to już nie skacze, tylko przy normalnym ruszaniu. A jak kolega wsiadł i na zaciągniętym ręcznym ruszał powoli z samego sprzęgła to silnik latał po komorze jak szalony. Jaka może być jeszcze tego przyczyna ?

FaziRBK
04-08-13, 21:02
Sprzęgło, a raczej jego tarcza ma już wyrobione sprężynki. Sam to przerabiałem w eg4 mojej kobiety, wymieniłem kompletne sprzęgło wraz z łożyskiem oporowym na exedy.

aribike
06-08-13, 10:47
Hmm.. Czyli jednak. No to się przemęczę, bo trzyma dobrze i nie ślizga to nie ma sensu wymieniać przez samo skakanie. A robiłeś sam czy mechanik ? Ile taka przyjemność kosztuje ? :)

FaziRBK
06-08-13, 13:01
Sam robiłem bo zajmuję się mechaniką. Koszt sprzęgła exedy to ok 370zł za kompletny zestaw tutaj na forum. A koszt roboty to z reguły za wymianę sprzęgła ok 100-150zł zależy od mechanika. Jak masz zdolności manuale to jesteś też to sobie zrobić w stanie sam.