Zobacz pełną wersję : Wszystko padło Civic VI
Witam. Mam maga problem. Mianowicie posiadam Civica Vi EJ9, wczoraj wsiadłem do auta, przekręciłem kluczyk włączyło się radio a gdy chciałem uruchomić auto wszystko padło dosłownie wszystko, światła, kontrolki, klakson itp
Ktoś mie powie co mam zrobić ??
Piotrek-LDZ
25-07-13, 23:48
sprawdzić akumulator? Podłączyć inny? Bezpieczniki ?
na pewno nie akumulator. A jak bezpieczniki to jakie ?
A jak bezpieczniki to jakie ?
Chyba wszystkie. Dlaczego na pewno nei akumulator? Klema nie spadła? Może zwarcie na celach - sam tak miałem
AKUMULATOR tak niby trzyma napięcie ale pod oporem rozrusznika spada ono do 1-2 V , podmień na inny jak niepomoże wtedy można dyskutować dalej.
Ja bym również zaczął od sprawdzenia akumulatora i bezpieczników WSZYSTKICH. Jak wszystko okaże się sprawne to będzie można szukać dalej :)
x10 ... akumulator na początek :]
Choćby nie wiem jak był sprawny, nawet nowy - potrafi czasem zdechnąć, oczywiście bez wiedzy właściciela. Jak napisał Saiti - padnie cela i 'siemasz Wiktor' !
Naładuj, podłącz - albo jeszcze prościej - spróbuj się odpalić od kogoś z kabli. Jak odpalisz z kabli, a z aku nie .... chyba już proste, nie ? :)
Miałem tak kiedyś. Zatrzymałem się wyłączyłem silnik na 5 min i od razu przy próbie rozruchu wszystko się wyłączyło - okazało się że jeden z mechaników zapomniał dokręcić klemę. Jeśli nie przygasało tylko wszystko zgasło od razu to 100% coś w najbliższym otoczeniu akumulatora.
Dorikin1989
26-07-13, 13:24
Miałem ten sam objaw jak mi klema spadła więc zrób to co wszyscy polecają - sprawdź klemy, aku i najbliższe okolice ;)
Sprawdź jeszcze połączenie masowe - akumlator <-> buda i buda <> silnik.
Wyjąłem dwa ala bezpieczniki ale nie wiem co to jest. Na jednym jest napisane FC257EK a przy drugim rr def. Ktoś wie do czego to ??
Mówisz chyba o jakichś przekaźnikach.
Problem rozwiązany :) Dzięki za pomoc :)
Napisz co było problemem i jak go rozwiązałeś, być może pomoże to kiedyś innym użytkownikom :)
miałem pełno brudu pod śrubką do której szło uziemienie.
miałem to samo , jechałem i na sekunde wszystko zgasło , nigdy wiecej sie to nie zdarzylo :P