Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mocowania

RRa
24-07-13, 16:50
Witam!

Zabrałem się ostatnio za oględziny podwozia w mojej Hani. zaskoczył mnie stan progów w których jest tylko 1 mała dziurka ale mniejsza z tym.

sęk w tym iż przy głebszych oględzinach okazało się, że mocowania wahacza (te do którego przykręcamy duże cukierki) to próchno.. czy ktoś z Was już miał z tym problem? i czy da się to w ogóle zreanimować?

pozdro

kaczka208D
24-07-13, 19:37
Zrób fotki i wrzuć na forum, może nie jest aż tak źle :) A jeżeli rzeczywiście rozpadają się w rękach te mocowania to ja bym sobie odpuścił i budę na złom oddał. Nadkola, jakąś dziurkę w podłodze ba nawet progi można wstawiać, ale elementów mocowań zawiechy bym nie radził jak życie Ci miłe :(

A progi lepiej sprawdź młotkiem bo z zewnątrz może wyglądać cacy, a blachę z nich wciśniesz palcem do środka.

RRa
25-07-13, 22:29
progi i całe podwozie sprawdzane gumowcem :) ofc młotkiem

nie mam jak na razie wrzucić zdj.. wygląda to tak że "tuleja w która wkręcamy śrubę dużego cukierka" jest zdrowa. natomiast blacha wokół (tam gdzie są okrągłe wycięcia - w których zapewne powinny być gumowe koreczki) łamie się jak opłatek...

kaczka208D
26-07-13, 10:16
Chodzi Ci o to miejsce http://img155.imageshack.us/img155/7604/32014233.jpg ??? . Powiem tak to trzeba by widzieć na żywo najlepiej oklepać to młotem solidnie i zobaczyć co z tego zostanie :)

Te duże mocowania foto http://img805.imageshack.us/img805/3984/85973910.jpg masz zdrowe ?

RRa
26-07-13, 10:57
tak chodzi mi o to miejsce. a dokładnie o punkt "A". nie musiałem tego oklepywać bo łamało się jak opłatek w palcach.

duże mocowania są w bdb stanie.

kaczka208D
26-07-13, 11:08
Jak jest do czego spawać, to rób to. Skoro reszta jest w dobrym stanie to szkoda było by budę na złom oddawać z powodu takiego elementu, nawet chyba widziałem w jednym temacie u kogoś na forum jak też te elementy spawał, ale nie potrafię sobie przypomnieć kto to był, wiem, że był to civic 5gen HB czarny.
Masz zamiar to sam spawać czy oddajesz do blacharza ?

Seba27
26-07-13, 11:49
Jak jest do czego spawać, to rób to. Skoro reszta jest w dobrym stanie to szkoda było by budę na złom oddawać z powodu takiego elementu, nawet chyba widziałem w jednym temacie u kogoś na forum jak też te elementy spawał, ale nie potrafię sobie przypomnieć kto to był, wiem, że był to civic 5gen HB czarny.
Masz zamiar to sam spawać czy oddajesz do blacharza ?

Podzielam zdanie kolegi.
Kurcze znam takie samo auto z podobnym problemem ale w duzo bardziej zaawansowanym stadium. W samochod wpakowano kupe pieniedzy a na przegladzie powiedzieli ze nie ma opcji bo tam caly zawias wkrotce wpadnie do srodka. Polecalbym niestety ale rozwalic cale prochno i patrzec co zostanie. Wtedy woz albo przewoz. Trzeba to szybko ratowac jak jest z czego.
Poprzegladac wszystko dokladnie i jak reszta tez nie jest najlepsza to moze znalezienie budy sie bardziej oplaci? Jak to sie zostawi napewno nie bedzie lepiej. :(
Co jak co ale auto na bank bedziesz mial unieruchomione na pare dni i koszta tez cie nie omina.

RRa
26-07-13, 20:49
autko już stoi trochę czasu bo robiłem kompletny remont silnika, teraz zabierałem się za reperaturkę nadkola potem miało być całe malowane.. wszystko robię sam tylko nie wiem czy akurat to się uda. poszukam tematu o którym mówiliście. chyba, że znajdziecie to proszę o wrzucenie linka... z hanią jestem zżyty gdyż mam je 5 lat i już tyle ze mną przeszła nigdy mnie nie zawiodła - po prostu mi jej szkoda

pozdrawiam

Rutus
19-08-13, 14:12
i jak poczyniłeś jakieś kroki co do tego ? bo u Mnie jest ten sam problem i szukam informacji i zdjeć co i jak robić bo chce się sam za to zabrać :)