Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z odblokowaniem D14Z1

Endriu130
23-07-13, 08:23
Witam wszystkich

Kilka dni temu stałem się posiadaczem Hondy Civic 99 rok. Mój silnik to D14Z1, auto pochodzi z Niemiec. Generalnie jest spoko, ale mam problem z jego odblokowaniem. Nie odkręcałem przepustnicy, bo moje zdolności mechaniczne pozostawiają wiele do życzenia. Wyjmowałem filtr powietrza i po otworzeniu na maxa przepustnicy zwężki nie ma. No to zgodnie z tym co przeczytałem w necie na forach przyszedł czas na reset kompa. Wyjąłem bezpiecznik, po ok. 10 min włożyłem, uruchomiłem silnik i tak stal na wolnych obrotach do załączenia wentylatora. Jak się załączył to wyłączyłem i na jazdę. Nic to nie dało, nadal jest zamulony. Dla porównania mam dostęp do Civica z silnikiem D14A4, który ma seryjnie 90 KM, różnica jest ewidentna i odczuwalna. Nie wiem co ja źle robię. Może mi ktoś pomóc? Może jest jakaś inna procedura resetowania komputera?? Może jest ktoś kto będzie w stanie mi fizycznie pomóc. Mieszkam w okolicach Zamościa.

Dzięki za odpowiedzi.

Sheiva
23-07-13, 11:44
Skoro nadal muli, a zwężki nie ma, to nie tutaj leży przyczyna. Ewidentnie coś innego jest na rzeczy, zakładając, że ów A4 jest w pełni seryjny. Coś Twój samochód blokuje, jak chociażby zatkany katalizator. Nikt Ci na forum nie powie co może być, bo powodów może być kilka. Samą procedurą uczenia nie dodasz mu koni ;) A bezpiecznik wystarczy wyciągnąć na kilkanaście sekund - tak na przyszłość, byś nie musiał tyle czekać.

tofiks
23-07-13, 11:49
może wyczyść przepustnicę, silniczek krokowy czasami jest to powód zamulenia :) ew wymień świece na nowe :)