PDA

Zobacz pełną wersję : b16 automat na manual

rAku*
31-01-08, 17:36
Witam

Chcialbym zapytac jak jest z przekladka automata na manual.
Co mi jest potrzebne i jaki moze byc koszt przelozenia.
Nie liczac skrzyni bo skrzynia jest.
Czy nowy komp tezjest potrzebny ??

pozdrawiam.

sadam
31-01-08, 18:37
Czy nowy komp tezjest potrzebny
kmp na pewno nie, tylko furia musialby wgrac mapy od manuala.o reszte moze romiego zapytaj, przerabial to u tieesto wiec pewnie wie co i jak.swoja droga dawno tu chyba niezagladales :afro:

rAku*
31-01-08, 18:47
No dlugo mnie nie bylo ale niedlugo cos nowego zaprezentuje :D

Dzieki za info.
Dobrze ze kompa nie trzeba zmieniac a o reszte zapytam :)

Jak ktos cos jeszcze wie to prosze pytac.

NoName
31-01-08, 18:58
Gdzieś miałem całą listę potrzebnych rzeczy ogólnie k*resko upierdliwy swap. Wiem bo chyba jako pierwszy przerabiałem temat.

Furious
31-01-08, 19:05
na komputerze od automata odpalisz, ale bedzie sie palil blad, trzeba go przerobic na manual

x-tygrysek-x
31-01-08, 23:02
a ja się dzięki wam dowiedziałem że do B serii były automatyczne skrzynie :angel2:

KOWAL ziom
31-01-08, 23:35
podpisuje się pod przedmówcą... :)

emg
01-02-08, 08:57
jeszcze kwestia czy obd1 czy obd2 kompa

NoName
01-02-08, 13:46
Dobra bo wiele osób pyta o swap, taka lista z pamięci:

- skrzynia manualna
- koło zamachowe + śruby od koła ( w manualu są dłuższe)
- sprzęgło, docisk
- komplet pedałów od manuala ( jak zaczniecie wymieniać pedały to zobaczycie co znaczy określenie "upierdliwy swap")
- pompa sprzęgła + zbiorniczek
- przewód hydrauliczny od pompy do skrzyni + przewód "giętki" na końcu
- PODUSZKA SKRZYNI do swapa z auto na manual. Automaty mają w innym miejscu mocowanie na podłużnicy więc albo kupicie odpowiednią poduszkę, albo trzeba ciąć i przespawać podłużnicę.
- "pręty-wodziki" do skrzyni+ shifter+ jakaś gała + tunel środkowy Uwaga po wyjęciu dźwigni automatycznej z tunelu środkowego zostają dwie wielkie dziury-lochy (dlaczego dwie to zobaczycie ;) ) i trzeba jakoś to zaspawać bo wali do środka gorąco od wydechu + woda + błoto
- w konsoli środkowej, w kostkach po dźwigni automatycznej trzeba zrobić zworki dla oszukania kompa bo mogą być problemy z wyjęciem kluczyka ;)
- komp do manuala
- Tajemniczy blue-box który znajduje się zamiast pedału sprzęgła w automatach amerykanie wyrzucają, u mnie jeździ.

i pewnie coś jeszcze. Jak sobie przypomnę to napiszę :piwo:

shantillas
03-06-08, 13:57
Odświeżam kotleta.

Czy ktoś wie czy potrzebne będą też półosie z manuala czy może te od automatu podejdą do skrzyni manualnej ??

Druga sprawa czy jak jednak będę potrzebował półosi z manuala to czy od d15B7 podejdą??

Patrzyłem po EPC i wygląda jakby półosie były takie same dla skrzyni manualnych i automatów. Ale chcę mieć 100% pewność.

sadam
03-06-08, 21:39
czy od d15B7 podejdą
podejda spokojnie :)

TENCIO
04-06-08, 11:33
jezeli mowimy o swapie z D na B serie, to nigdy w zyciu, czy to w automacie, czy w manualu polosie nie podejda.

wunat
04-06-08, 12:04
imo tu chodzi o Jego D15B2 AT na manual

bastek
30-06-08, 21:38
Właśnie przerabiam ten temat w d16z6 i sporo innych rzeczy nie pasuje!
- nie pasi poduszka skrzyni górna i ta co jest z przodu zaraz za chlodnica
- osłonka koła zamachowego, ta całkiem z dołu silnika obok miski olejowej
- trzeba robić nowe mocowanie dla cięgna bo po automacie zostaja dwie dupne lochy,NoName, wie o co chodzi ;)
- inne mocowanie linki gazu do pedału, automat mial zakończoną końcówke jakby "wałeczkiem" a pedał gazu z manuala jest na kulke ;)
- za [męski członek] nie umiem znaleźć kostki którą trzeba podłączyć do pedału sprzęgła, ktoś pomoże? :(

Qban
13-07-10, 00:26
No i właśnie się przekonałem że raczej swapa nie będę robił z auto na manual za dużo rzeźby, też znalazłem na amerykańskim forum dokładne "how to" jak by się komuś przydało to proszę:

http://www.honda-tech.com/showthread.php?t=1337459

Chociaż z drugiej strony mam komplet swap-u za 1200 yoyo silnik b16a2 z sir-a 96 przebieg 160k ze skrzynia lsd, sub frame, półosie przeguby, kompletne hamulce, tył przód, wiązka silnikowa, komp, stacyjka immo z kluczykami, tylko nie ma mi tego na wyspie kto zrobić ;[ Jak mi brakuje manuala!!!! :eek:

Pozdro