Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Luz na półosiach - niebezpieczny?

patrykk
22-07-13, 11:27
W moim civicu słychać pojedyncze stuknięcie przy każdym dodaniu i ujęciu gazu.

Byłem z tym u mechanika i powiedział, że to luz na obu półosiach - ale żebym się nie przejmował, bo na pewno nic sie z tym nie stanie i mogę tak jeździć.
Fakt faktem, mam już ten problem gdzieś od roku (conajmniej), ale teraz wybieram się samochodem do Francji więc wolałbym mieć jakąś nadzieję stamtąd też wrócić.

Czy to jest popularny problem? Czy taki luz może skończyć się urwaniem osi w czasie jazdy?
Jeśli to niebezpieczne, to ile kosztują części?

bednar_ek35
22-07-13, 11:48
Prawdopodobnie masz masz luzy na przegubach wew.
To dość popularna przypadłość w hankach.
Jezdzić oczuwiście że sie da i teoretycznie nic nie powinno sie stać,aczkolwiek różnie bywa.

Sheiva
22-07-13, 11:54
... luz, o którym mówił mechanik, to zapewne luz wzdłużny - złapał półoś i ruszać lewo-prawo, a ona stukała. Jest to naturalny objaw i tak ma być.
Twoim problemem jest albo jak wspomniał bednar, któryś przegub wewnętrzny - wtedy oczywiście jeździć tak, możesz, ale w końcu powie papa, to nie będziesz miał napędu i nie wrócisz o własnych siłach - albo zużyta/pęknięta poduszka silnika - tutaj nic nie powinno się stać przy normalnej jeździe, przy pałowaniu niektóre biegi mogą źle wchodzić.

rafal86
22-07-13, 17:55
miałem identyczny objaw z tym ze u mnie pukało przy dodaniu i odjęciu gazu tylko na niskich obrotach, również przy zmianie biegu takiej powolnej,delikatnej.
Okazało się ze to dwie poduszki silnika i skrzyni

bednar_ek35
22-07-13, 19:43
Może też być tak że masz wywaloną tylną poduszke(tą pod kol.ssącym przykręcaną do sanek) i będzie ona wydawała dzwięk jak byś gumowym młotkiem walił w podwozie przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu szczególnie jedynce i dwójce.

Arturvf500
26-07-13, 14:29
... luz, o którym mówił mechanik, to zapewne luz wzdłużny - złapał półoś i ruszać lewo-prawo, a ona stukała. Jest to naturalny objaw i tak ma być.
w zadnym wypadku tak nie moze byc; to objaw peknietego zabezpieczenia na polosi

birchie
26-07-13, 14:35
w zadnym wypadku tak nie moze byc; to objaw peknietego zabezpieczenia na polosi

Bzdura! Tak musi być, bo inaczej nie mógłbys skręcać!

Bobas
26-07-13, 15:34
A czasem to nie od amorkow taki dzwiek? Mialem tak kiedys i po wymianie amortyzatorow ustalo.

Sent from Windows Phone

mirasek
26-07-13, 15:41
Kompensacja długości półosi przy skręcie odbywa się na przegubach wewnętrznych. Natomiast patyk półosi powinien siedzieć sztywno w przegubie zewnętrznym, czasem wyczuwalny jest minimalny luz ze względu na cieńsze zabezpieczenia w tanich zamiennikach przegubów lub zużycie samego przegubu.

Wlodek
26-07-13, 19:22
dokładnie tam są zabezpieczenia i półoś niepowinna mieć luzu wzdłużnego - jeśli ma to zapewne ktoś niezałożył zabezpieczenia albo przeguby są wywalone.

patrykk
29-07-13, 11:24
Cóż, u mnie można swobodnie ruszać zarówno lewą, jak i prawą półosią "w poprzek" samochodu (lewa-prawa) o jakieś 2-3cm.
W dodatku zauważyłem, że jeśli podniosę samochód i kręcę kołami, to przez jakieś 2cm obrotu koło kręci się samo, a dopiero po tym momencie zaczyna się poruszać też półoś, z głośnym stuknięciem - i tak jest za każdym razem.

To też zły objaw?

WojTEC
29-07-13, 18:17
u mnie również półosie mają luz i nic mi się nie dzieje, nawet kiedyś pytałem się tu na forum i tak ma być. Jak mi wypadło zabezpieczenie to nie wchodził mi któryś bieg.