Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lubryfikator fakt czy mit?

rybus17
22-07-13, 08:48
Witam,

Zanoszę się z zamiarem zagazowania mojej hondy Civic 1.4 is z 2005 roku, oczywiście będzie to instalacja sekwencyjna, teraz pytania do posiadaczy LPG w tym samochodzie jak i dla posiadaczy systemu lubryfikacji: warto zakładać ten dodatkowy system? Spotkałem się już z wieloma opiniami w internecie że jest niezbędny i naprawdę warto, ale po małym turne po polecanych gazownikach w Łodzi każdy z nich to odradzał... Już sam nie wiem co o tym myśleć a wiadomo nie chce instalować czegoś to zamiast pomagać ma się stać kolejnym elementem który może się popsuć. Poproszę też posiadaczy tego silnika o napisanie swoich doświadczeń z LPG w tym modelu.

Pozdrawiam

zenekqa89
22-07-13, 10:06
witam. Rejestrując sie na forum obowiązują Cię pewne zasady, które powinieneś poznać przed napisaniem pierwszego posta, który powinien i tak znajdować sie w innym dziale... popraw się bo raczej nikt Ci nie odpisze.

rybus17
22-07-13, 11:17
Jedyne reguły jakie znalazłem przy rejestracji to takie:
"Reguły forum

Rejestracja na tym forum jest darmowa! Nalegamy jednak, aby przestrzegać zasad znajdujących się poniżej. Jeżeli się z nimi zgadzasz odznacz 'Przeczytałem i zgadzam się z warunkami korzystania' i wciśnij przycisk Zakończ rejestrację. Jeżeli chcesz anulować rejestrację naciśnij tutaj, aby powrócić do głównej strony forum.

Nad poprawnością przestrzegania zasad będą czuwać moderatorzy Forum Stowarzyszenia Civic Klub Polska. Wszystkie wypowiedzi wyrażają punkt widzenia użytkownika, który je piszą, zatem ani właściciel Forum Stowarzyszenia Civic Klub Polska, ani Jelsoft Enterprises Ltd. nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za zawartość wiadomości.

Poprzez przyjecie tych zasad gwarantujesz, ze nie będziesz umieszczał żadnych wiadomości o treści obraźliwej, wulgarnej, seksualnej, głoszącej poparcie dla przemocy i dyskryminacji, lub innej, naruszającej prawo.

Administratorzy i moderatorzy serwisu Forum Stowarzyszenia Civic Klub Polska zastrzegają sobie prawo do usuwania, zmiany, przenoszenia lub zamykania dowolnej wiadomości lub wątku bez podania przyczyny."

i jestem przekonany że je spełniłem, do tego "Katalog LPG" wydaje mi się jak najbardziej odpowiednim katalogiem do umieszczenia mojego pytania odnośnie lubryfikatora, oczywiście przejrzałem wcześniejsze wypowiedzi odnośnie tego systemu, ale nic konkretnego nie było tam napisane więc stworzyłem nowy wątek i proszę o wypowiadanie się osób korzystających z tego systemu.

Saiti
22-07-13, 11:28
Wiesz, nie przywitałeś się w odpowiednim dziale/temacie, taki dziwny zwyczaj, że musisz napisać "Cześć wszystkim" w temacie, którego i tak nikt nie czyta :)

Muzyk-Grzes
22-07-13, 22:45
Abstrahując od tematu powitania itd. Moge jedynie potwierdzić "mit" o potrzebie lubryfikowania silnika 1,4 ,ale tez starszych i nowszych silników z VTEC, iVTEC oraz podobnych. Lubryfikacja w Hondzie to zbędny wydatek. Zapytajmy po pierwsze po co jest lubryfikacja? Obniża temperaturę zaworów ,ponieważ paliwo LPG wytwarza wyższą temp. spalania, ale chwileczkę czy jest to potrzebne skoro głowica jest aluminiowa i temperatura z silnika jest dostatecznie szybko "oddawana" do układu chłodzenia? Kiedyś ,ktoś na tym forum (a może na forum LPG - nie pamiętam) napisał że w starszych silnikach D serii (np: D16Z6) nie ma czujnika spalania stukowego (knock sensor) i po przestawieniu zapłonu dla gazu powstaje spalanie stukowe (które generuje wyższą temperaturę spalania oraz silnika) W twoim silniku jest już taki czujnik w kompie i nie ma się czego obawiać. Dobrze zrobiona instalacja (bez oszczędzania na częściach) to gwarancja niższego spalania i niezawodności oraz brak "dolegliwości" ze strony silnika.

reaktor
25-07-13, 01:50
prins twierdzi co innego że silniki hondy słabo sie nadją do gazu

http://www.auto-swiat.pl/1-zobacz-ktore-silniki-nie-toleruja-instalacji-lpg/4
http://www.fakt.pl/Zobacz-ktore-silniki-nie-toleruja-instalacji-LPG-Lista-Prinsa,artykuly,187658,1.html

http://pl.scribd.com/doc/90335868/PRINS-LPG-Schwarze-Liste

w oryginale pisza tylko od 2003 czyli chyba tylko k serii bez B D i H?
a w fakcie chyba bzdury

probestic
25-07-13, 08:22
Swego czasu była bardzo duża nagonka na lubryfikacje w silnikach Forda, ponoć wielu gazowników w ogóle nie podejmowało się montażu w Mondeo ;)

Po czym Ford wystosował jakieś pismo opisując, że jedynie do jednego silnika ( i to chyba w Focusie ) że tak to ujmę : "skłonni byliby polecić" lubryfikację.

Więcej hałasu w tym temacie, niż prawdziwych, suchych faktów :]

Muzyk-Grzes
25-07-13, 23:50
Reaktor to dobrze że znalazłeś tą listę ,ale z drugiej strony zapytam tak .Czy ktoś kto oferuje swoje wyroby w takich cenach przykładowo : http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/sklep/ws_gru_clob.php?grukod=282899&wit=SKLEP&Lisc=0&KhPro=&od=0&stan=&leaf=363879 napisze że lubryfikacja jest zbędna? Nie wiem czy po 2008r Honda nie poszła w ślady VW i robi silniki ,które mają wytrzymać do końca gwarancji i być może w silnikach R serii jest to potrzebne ,ale D i B seria nic takiego nie potrzebuje.

arekwu
27-07-13, 21:44
Może niech ktoś zrobi sondę lub ankietę kto jeździ z LPG z lubryfikatorem a kto nie, ile mu spala, jaka instalacja.
Ja mam lubryfikator ale wydaje mi się że wszystko by grało także bez niego.

pobo22
02-08-13, 07:48
lubryfikator = gaziarz naciągacz/gaziarz nieudolny. ja nie mam tego urządzenia i po mieście (1.4 90 km) na 28 litrach robię ~ 350 km, a w trasie (warszawa kielce) 381 z załadowanym samochodem. Gaz zakładałem w warsztacie z polecam/odradzam i jestem bardzo zadowolony.

GAWRON
02-08-13, 08:24
lubryfikator = gaziarz naciągacz/gaziarz nieudolny. ja nie mam tego urządzenia i po mieście (1.4 90 km) na 28 litrach robię ~ 350 km, a w trasie (warszawa kielce) 381 z załadowanym samochodem. Gaz zakładałem w warsztacie z polecam/odradzam i jestem bardzo zadowolony.
Mam to samo zdanie, to tylko naciągactwo lub brak wiedzy gaziarza.
Ja gaz mam od roku, BEZ LUBRYFIKACJI, zrobiłem 35000km, zero kłopotów, spalanie gazu 11l