Zobacz pełną wersję : Pedał sprzęgła "odbija" - jakieś pomysły dlaczego?
WItam serdecznie, mam taki oto problem - coś dziwnego dzieje się z pedałem sprzęgła w mojej Hani. Otóż, gdy dociskam pedał i zmieniam bieg jest raczej ok, później duuuuży luz, gdzieś w 3/4 zakresu sprzęgło łapie, puszczam pedał, a on tak bardzo nieprzyjemnie odbija, jakby wcześniej miał opór i nagle został spuszczony, normalnie aż wali i hałasuje. Nie wiem, czy ten opis jest zrozumiały, ale ciężko mi to inaczej zobrazować. Generalnie pedał sobie "odskakuje" ... Jakieś pomysły?
prawdopodobnie jest sprzęgło na wykończeniu a konkretnie docisk, może pomóc przesmarowanie ale to raczej bez sensu
Miałem identyczny objaw !!!
Koniecznie zobacz ile masz płynu hamulcowego w zbiorniczku !- nie dopuść do zapowietrzenia jak się płyn skończy bo stracisz sprzęgło i nawet do warsztatu nie dojedziesz !!!
U mnie takie odbijanie oznaczało - wyciek płynu przez pompę hamulcową (lało mi sie do środka po pedale) nie zauważyłem tego a chwilę póżniej bez płynu nie dało się zmienić biegu !!!
pompa to nie taki duży wydatek - zamiennik JC koło 80-100 zł
Płyn miałem zmieniany 3 tysiące temu, stan jest ok i nic mi się nie leje, więc to chyba nie to :/ Obawiam się, że rację może mieć Cairo...
descanting
31-01-08, 00:27
OffTopic : 1.6 iSR w budzie 5D - przepraszam bo wiem ze cos takiego bylo ale co to za silnik jest 1.6 dohc 125 KM ?
Zanim dobierzesz się do sprzęgła spróbuj odpowietrzyć może to być to.
Dziś rano, jak jechałem do pracy, to nie było tego efektu, ani na zimnym, ani na ciepłym silniku. I nawet sprzęgło łapało niżej. Czary, czy jednak coś jest na rzeczy? ??
OffTopic : 1.6 iSR w budzie 5D - przepraszam bo wiem ze cos takiego bylo ale co to za silnik jest 1.6 dohc 125 KM ?
Wysil sie choc raz i przeczytaj podwieszone tematy w tym dziale.
Wyreguluj skok jałowy pedału sprzęgła
Mialem cos podobnego u siebie. Okazalo sie ze uszelka w cylinderku pompki hydraulicznej poszla. Sprawdz plyn w zbiorniczku, jezeli nie masz wycieku na instalacji to mozesz sie spodziewac trachnietego uszczelnienia na tloczku pompy.
Mialem cos podobnego u siebie. Okazalo sie ze uszelka w cylinderku pompki hydraulicznej poszla. Sprawdz plyn w zbiorniczku, jezeli nie masz wycieku na instalacji to mozesz sie spodziewac trachnietego uszczelnienia na tloczku pompy.
W związku z tym należy wymienić uszczelniacz?A jak się do tego zabrać no i oczywiście ile taki zagieg kosztuje.
W związku z tym należy wymienić uszczelniacz?A jak się do tego zabrać no i oczywiście ile taki zagieg kosztuje.
Generalnie pompke mozna rozebra i wyjac tloczek wraz z uszczelkami. Nie wiem czy mozna kupic same gumowe uszczelki. Wiem, ze koszta cylinderka kompletnego to kwota ok 120PLN. W manualu na stronie 12-8; 12-9 znajdziesz instrukcje dotyczace tej pompki. Ja niestety nie mialem przyjemnosci sam naprawiac tego, przytrafilo mi sie to w austrii i niestety musialem korzystac z uslug tamtejszych mechanikow w ASO :( koszt 134€ + robocizna.
danieljachec
08-02-08, 14:03
witam,
jestem przed kupnem pompki od sprzęgła bo też mi cieknie.
Nie chce się bawić w gumki i uszczelki.
W ASO mi powiedzieli że lepszy zamiennik kosztuje ok 250plnów,
i że warto kupić ten droższy bo ponoć na tamte narzekają.
Ja widziałem inne zamienniki za 120pln, jak jest w rzeczywistości?
warto dołożyć więciej czy sie nie bawić i kupić tą za 120?
pozdrawiam
Jakiegoś dramatu jakościowego być nie powinno. Ja mam pompkę z JC około 100zł i co prawda pół roku ale nic sie nie dzieje :-) Myślę,że prędzej samochód sie rozpadnie niż ta pompka zawiedzie :-)
Radiowiec, w twoim przypadku obstawiam zapowietrzenie ukladu hydraulicznego, skoro 3 tys km bylo zmieniane jest to prawdopodobne...
Swoja droga posluchaj rad kolegow wyzej i wymacaj pompke sprzegla itp. czy nie ma wyciekow bo mozesz sie zdziwic nie tylko przy wysprzeglaniu
Martin_urs
22-09-08, 07:43
Witam, jak poprawnie odpowietrzyć sprzęgło? Dzisiaj też miałem nie miłą sytuacje - chciałem jechać rano do pracy a tu sprzęgło w podłodze zostało. Patrze, w zbiorniczku Sahara :/ Nigdy nie było takiego objawu i do wczoraj sprzęgło działało bez zarzutu. Czy ktoś z was ma może zdjęcie w którym miejscu odpowietrzyć układ? Płyn już mam - DOT4 i myślę, ze jak opiszecie co i jak poradzę sobie sam.
odpowietrznik jest przy wysprzęgliku patrz niżej, po lewej stronie kolektora wydechowego a odpowietrzasz tak samo jak hamulce
Martin_urs
22-09-08, 09:27
"a odpowietrzasz tak samo jak hamulce" Czyli odkręcam zaworek i pompuje do tego czasu, aż przestaną lecieć woda i bąbelki a zacznie wyciekać sam płyn? tak? Jeszcze 1: ile tam wchodzi płynu, bo kupiłem 0,5L i nie wiem czy nie będzie za mało... (ps. sorry ze pisze w temacie 6gen, dopiero teraz zauważyłem)