PDA

Zobacz pełną wersję : honda nie kręci

tofiks
20-07-13, 13:01
Witam, mam taki problem, bo ostatnio dwa razy zdarzyło mi się coś takiego że wsiadam do auta, chcę go odpalić przekręcam kluczyki i niby wszystkie kontrolki mi się ładnie święcą, a jak chcę dalej przekręcić to w ogóle nie kręci, jest po prostu cisza, co to może być ?? Akumulator raczej nie, bo wszystko działa normalnie, radio szyby itp itd, ale jak tak odczekam z 20 min to mi wtedy odpala, zastanawiam się czy to nie jest rozrusznik na wykończeniu ?? Co Wy o tym sądzicie ?? Z góry dzięki za pomoc, dodam że jest to civic VI EJ9 1.4 90KM

piotreek23
20-07-13, 13:57
U mnie tak było jak akumulator padał :) nie zaszkodzi go naładować i skontrolować poziom elektrolitu.

tofiks
20-07-13, 14:03
no sam nie wiem, bo niby byłem w trasie i zatrzymałem się pod sklepem bo zakupy chciałem zrobić, i raczej tak w 10 min by mi się nie rozładował, a po za tym tak jak pisałem wcześniej cała elektryka śmigała ładnie

piotreek23
20-07-13, 15:10
Ja się zatrzymałem na 10 minut z włączonym radiem. I potem nie mogłem odpalić :) dokładnie te same objawy. A mi padał 12 letni wtedy oryginalny jeszcze panasonic :). Po prostu sugeruje zacząć od rzeczy najprostszej jak nie pomoże to pewnie rozrusznik do regeneracji (lub problem z masą czy cuś).

RRa
20-07-13, 22:42
no sam nie wiem, bo niby byłem w trasie i zatrzymałem się pod sklepem bo zakupy chciałem zrobić, i raczej tak w 10 min by mi się nie rozładował, a po za tym tak jak pisałem wcześniej cała elektryka śmigała ładnie
kup multimetr za 10zł i sprawdź wartość napięcia na aku.

Tiga
21-07-13, 11:12
Chyba skonczyly ci sie szczotki w rozruszniku, ew. bendiks sie zawiesza.

tofiks
21-07-13, 13:30
a ciężko wymienić te szczotki w rozruszniku ?? bo może bym sobie to sam zrobił :) znajomy coś mówił kiedyś że wymieniał

TomiNeo
21-07-13, 16:07
kontrolki jak przekręciłeś kluczyk do końca zgasły czy nie?
jeśli tak to słaby aku jak nie to wina rozrusznika.

tofiks
21-07-13, 16:44
kontrolki paliły się ładnie, ani trochę nie przygasły, więc to raczej nie aku

piotreek23
21-07-13, 20:58
Sprawdź multimetrem bo miałem dokładnie takie same objawy jak ty.

tofiks
22-07-13, 11:34
a to co lepiej wymienić ?? cały rozrusznik czy po prostu same szczotki rozrusznika ??

I czy może to być wina kończących się świec zapłonowych ??

luchuma
22-07-13, 11:37
uzywany rozrusznik z rozbiórki D serii to max 50zl

a na pych odpala?

tofiks
22-07-13, 11:42
raczej teraz mi normalnie odpala, tylko dwa razy mi się coś takiego zdarzyło że po prostu nie chciał kręcić, i przeważnie odczekałem około 20 min i normalnie zaczął palić, a tak to wszystkie kontrolki ładnie się paliły, i jak mi nie chciał kręcić to słyszałem tylko takie tyknięcie chyba bendiksa albo coś, ale po prostu od razu chciałbym to zrobić niż potem mieć nieprzyjemności :)

luchuma
22-07-13, 12:04
u mnie sie okazalo ze akumulator nie trzyma parametrow pomimo naladowania na 70%

tofiks
22-07-13, 12:29
a były podobne objawy ?? bo ja już sam nie wiem co robić, czy jechać z tym do mechanika żeby mi coś z tym rozrusznikiem zrobił czy po prostu kupić akumulator nowy, a ewentualnie jaki akumulator polecacie do EJ9 ??

luchuma
22-07-13, 12:36
co jakis czas rozrusznik nie krecil ;] a wszystko inne dzialalo

kupilem akumualtor YUASA parametry 380A rozruchowego napiecia i 45Ah pojemnosci

piotreek23
22-07-13, 12:52
co jakis czas rozrusznik nie krecil ;] a wszystko inne dzialalo

kupilem akumualtor YUASA parametry 380A rozruchowego napiecia i 45Ah pojemnosci

Potwierdzam dokładnie takie same objawy!! Też było cyk i koniec :)

tofiks
22-07-13, 13:02
może faktycznie to wina akumulatora, może sprawdzę tym multimetrem, i potem się zobaczy, w sumie i tak nawet myślałem o wymianie akumulatora bo już nawet z wyglądu jest dojechany, a nawet wolę nie wiedzieć ile w hani siedzi :)

czy ten akumulator będzie mi pasował do hani ?? I czy jest dobry ??
http://allegro.pl/yuasa-156-proffesional-45ah-380a-p-mokotow-gratis-i3352761050.html

TomiNeo
22-07-13, 22:15
słychać "cyk" z rozrusznika i nie kręci? W pierwszym poście napisane jest że kompletna cisza a teraz że słychać cyknięcie.

Jak słychać cyknięcie to zużyta miedziana szczotka w rozruszniku, tzn elektromagnes wysuwa bendiks i przy wysunięciu powinien docisnąć go do miedzianej szczotki która daje napięcie na silnik w rozruszniku. Jeśli ta miedziana szczotka jest zużyta to rozrusznik nie zakręci ale słychać wysuwanie bendiksa. W starym d13 jak tak miałem to podłożyłem milimetrową podkładkę pod tą szczotkę i wszystko było ok.

tofiks skąd jesteś, zdiagnozowanie i ewentualna naprawa to godzina roboty.

tofiks
23-07-13, 02:00
no zapomniałem o tym cyknięciu bo myślałem że to jest mało istotne :) ale mam mechanika który powinien mi to bez problemów zrobić :) i jak patrzyłem na te szczotki to nawet dość tanie są :)