Zobacz pełną wersję : honda nie kręci
Witam, mam taki problem, bo ostatnio dwa razy zdarzyło mi się coś takiego że wsiadam do auta, chcę go odpalić przekręcam kluczyki i niby wszystkie kontrolki mi się ładnie święcą, a jak chcę dalej przekręcić to w ogóle nie kręci, jest po prostu cisza, co to może być ?? Akumulator raczej nie, bo wszystko działa normalnie, radio szyby itp itd, ale jak tak odczekam z 20 min to mi wtedy odpala, zastanawiam się czy to nie jest rozrusznik na wykończeniu ?? Co Wy o tym sądzicie ?? Z góry dzięki za pomoc, dodam że jest to civic VI EJ9 1.4 90KM
piotreek23
20-07-13, 13:57
U mnie tak było jak akumulator padał :) nie zaszkodzi go naładować i skontrolować poziom elektrolitu.
no sam nie wiem, bo niby byłem w trasie i zatrzymałem się pod sklepem bo zakupy chciałem zrobić, i raczej tak w 10 min by mi się nie rozładował, a po za tym tak jak pisałem wcześniej cała elektryka śmigała ładnie
piotreek23
20-07-13, 15:10
Ja się zatrzymałem na 10 minut z włączonym radiem. I potem nie mogłem odpalić :) dokładnie te same objawy. A mi padał 12 letni wtedy oryginalny jeszcze panasonic :). Po prostu sugeruje zacząć od rzeczy najprostszej jak nie pomoże to pewnie rozrusznik do regeneracji (lub problem z masą czy cuś).
no sam nie wiem, bo niby byłem w trasie i zatrzymałem się pod sklepem bo zakupy chciałem zrobić, i raczej tak w 10 min by mi się nie rozładował, a po za tym tak jak pisałem wcześniej cała elektryka śmigała ładnie
kup multimetr za 10zł i sprawdź wartość napięcia na aku.
Chyba skonczyly ci sie szczotki w rozruszniku, ew. bendiks sie zawiesza.
a ciężko wymienić te szczotki w rozruszniku ?? bo może bym sobie to sam zrobił :) znajomy coś mówił kiedyś że wymieniał
kontrolki jak przekręciłeś kluczyk do końca zgasły czy nie?
jeśli tak to słaby aku jak nie to wina rozrusznika.
kontrolki paliły się ładnie, ani trochę nie przygasły, więc to raczej nie aku
piotreek23
21-07-13, 20:58
Sprawdź multimetrem bo miałem dokładnie takie same objawy jak ty.
a to co lepiej wymienić ?? cały rozrusznik czy po prostu same szczotki rozrusznika ??
I czy może to być wina kończących się świec zapłonowych ??
uzywany rozrusznik z rozbiórki D serii to max 50zl
a na pych odpala?
raczej teraz mi normalnie odpala, tylko dwa razy mi się coś takiego zdarzyło że po prostu nie chciał kręcić, i przeważnie odczekałem około 20 min i normalnie zaczął palić, a tak to wszystkie kontrolki ładnie się paliły, i jak mi nie chciał kręcić to słyszałem tylko takie tyknięcie chyba bendiksa albo coś, ale po prostu od razu chciałbym to zrobić niż potem mieć nieprzyjemności :)
u mnie sie okazalo ze akumulator nie trzyma parametrow pomimo naladowania na 70%
a były podobne objawy ?? bo ja już sam nie wiem co robić, czy jechać z tym do mechanika żeby mi coś z tym rozrusznikiem zrobił czy po prostu kupić akumulator nowy, a ewentualnie jaki akumulator polecacie do EJ9 ??
co jakis czas rozrusznik nie krecil ;] a wszystko inne dzialalo
kupilem akumualtor YUASA parametry 380A rozruchowego napiecia i 45Ah pojemnosci
piotreek23
22-07-13, 12:52
co jakis czas rozrusznik nie krecil ;] a wszystko inne dzialalo
kupilem akumualtor YUASA parametry 380A rozruchowego napiecia i 45Ah pojemnosci
Potwierdzam dokładnie takie same objawy!! Też było cyk i koniec :)
może faktycznie to wina akumulatora, może sprawdzę tym multimetrem, i potem się zobaczy, w sumie i tak nawet myślałem o wymianie akumulatora bo już nawet z wyglądu jest dojechany, a nawet wolę nie wiedzieć ile w hani siedzi :)
czy ten akumulator będzie mi pasował do hani ?? I czy jest dobry ??
http://allegro.pl/yuasa-156-proffesional-45ah-380a-p-mokotow-gratis-i3352761050.html
słychać "cyk" z rozrusznika i nie kręci? W pierwszym poście napisane jest że kompletna cisza a teraz że słychać cyknięcie.
Jak słychać cyknięcie to zużyta miedziana szczotka w rozruszniku, tzn elektromagnes wysuwa bendiks i przy wysunięciu powinien docisnąć go do miedzianej szczotki która daje napięcie na silnik w rozruszniku. Jeśli ta miedziana szczotka jest zużyta to rozrusznik nie zakręci ale słychać wysuwanie bendiksa. W starym d13 jak tak miałem to podłożyłem milimetrową podkładkę pod tą szczotkę i wszystko było ok.
tofiks skąd jesteś, zdiagnozowanie i ewentualna naprawa to godzina roboty.
no zapomniałem o tym cyknięciu bo myślałem że to jest mało istotne :) ale mam mechanika który powinien mi to bez problemów zrobić :) i jak patrzyłem na te szczotki to nawet dość tanie są :)