PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd numer 8

emka83
19-07-13, 16:36
Jak w temacie - podczas diagnostyki wyskakuje mi błąd numer 8 (Czujnik GMP lub jego obwód).
I teraz pytania! Jak poważna to usterka? Czy wymaga wymiany całego aparatu, czy też można to naprawić samodzielnie (w przypadku opcji 2 jak bardzo jest to skomplikowane?) no i czy może mieć wpływ na zwiększone zużycie paliwa?
Na różnych forach, różnie piszą więc radzę się Was Koledzy :)

Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu!

emka83
26-07-13, 09:15
poważnie nikt nie potrafi udzielić odpowiedzi na moje pytanie? To musi być jakiś bardzo rzadki błąd... :)

zakit
26-07-13, 15:02
no dość rzadki błąd.

szybciej wyjdzie dostac caly aparat.

tak teorytycznie moze to zwiekszyć spalanie

Inside4
26-07-13, 15:05
Pamietaj zeby zerknac jak wyglada w srodku.

emka83
26-07-13, 16:27
nie będę ukrywał, że właśnie ze względu na spalanie coś mnie tknęło żeby zrobić samodiagnostykę. Ostatnio hanka zaczęła mi ostro chłeptać paliwo. Co do samego wyglądu wewnętrznego aparatu - jest olej. Uszczelniacz (ten zewnętrzny) jest ok. Podejrzewam, że olej leje się przez ten wewnętrzny.
Dobrze myślę, że olej może powodować nieprawidłową pracę GMP? A to z kolei wywala błąd #8?

piroman
26-07-13, 16:35
jak najbardziej jeśli w środku aparatu masz zapaćkane olejem to może przez to wywalać błąd

emka83
29-07-13, 09:20
W takim razie, najlepiej zacząć od rozebrania i wyczyszczenia całego aparatu i wymiany wewnętrznego uszczelniacza?
I jeszcze jedno pytanie - czy błąd czujnika GMP może spowodować zwiększenie spalania oraz "zamułkę" hanki?

Pzdr