Zobacz pełną wersję : Kontrolka ABS i rozładowany AKU
Witam! Mam pewien problem - co jakiś czas jak jeździłem zapalała mi się podczas jazdy kontrolka ABS i w tym momencie wyłączało się radio i przestawał działać licznik (obroty i prędkość spadała do zera) Po kilku dniach padł akumulator. Ktoś wie, co może być przyczyną ? Akumulator mam w miarę nowy bo tego roczny więc raczej "wiek akumulatora" nie ma tu nic do tego.
piotreek23
19-07-13, 18:00
Sprawdź napięcie ładowania na klemach akumulatora przy działającym silniku powinno przy wyłączonych adapterach,światłach etc..być koło 14.4V. A na obciążonym czym się da łącznie z podgrzewaniem szyby u mnie schodzi do 13.8V (na jałowych obrotach). Jeśli to jest OK to akumulator do reklamacji. U mnie roczny bezobsługowy wyparował :D bo się okazało że ma korki ukryte pod listwą i mimo jego bezobsługowości trzeba bylo dolać wody.
Sprawdź napięcie ładowania na klemach akumulatora przy działającym silniku powinno przy wyłączonych adapterach,światłach etc..być koło 14.4V. A na obciążonym czym się da łącznie z podgrzewaniem szyby u mnie schodzi do 13.8V (na jałowych obrotach). Jeśli to jest OK to akumulator do reklamacji. U mnie roczny bezobsługowy wyparował :D bo się okazało że ma korki ukryte pod listwą i mimo jego bezobsługowości trzeba bylo dolać wody.
Dokładnie tak...
Sprawdź parametry ładowania akumulatora... jeśli są ok, to zapewne gdzieś nie ma masy, lub przejścia na plusie...
Problem rozwiązany - winny był alternator.
Pozdrawiam