PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana rozrządu - D14A2, a może zmiana warsztatu?

sebekkk1
18-07-13, 19:57
Mam pytanie do ludzi bardziej obeznanych... Chciałem mieć cały OEMowy rozrząd, więc części zakupiłem u jednego ze znanych "hondowskich" sprzedawców. (pompa aisin, rolka nsk, pasek gates). Pojechałem dzisiaj do mechanika na wymianę rozrządu i odmówił mi założenia paska Gates'a. W to miejsce kupił i założył mi jakiś pasek "Sun".

Do tego nie założył mi pompy wody, bo stwierdził że jest nie do tego silnika - Aisin WPH-002.
Według tego co jest na np. tej stronie to powinno pasować http://www.motocombi.pl/product/id/107,pompa-wody-aisin-wph-002-10-0514-19200po01004-

Pomijając wywody jakie to złe jest kupowanie części przez internet, a najlepsze zakupy w intercarsie - to co powiecie na temat tego paska?? Przed kupnem Gatesa czytałem wiele opinii, ale pomimo tego że bywały przypadku pękania - to na forum raczej dobre opinie miał...

Igor26
18-07-13, 20:29
No hej odnośnie tego co napisałeś. To na dzień dobry zmień mechaniora, bo jedyne co dobrze zrobił to zmienił Ci pasek z gates na sun który jest na drugim miejscu za mitsuboshi. Pompa wodna pasowała do Twojego silnika jak zresztą do kilku innych d-serii. Ta dla niego najlepsze jest kupowanie w intercarsie bo jak bys brał u niego te części to byś pewnie ze 100 albo 200 więcej zapłacił no a poza tym on ma z tego bonus. Pozdro

mirasek
18-07-13, 21:52
A gdzie znajdę ten mityczny ranking pasków rozrządu do civica, że coś jest lepsze do czegoś i sensownie to uzasadnione? Igor, masz bogate doświadczenie z co najmniej trzema producentami pasków, których tu opisujesz? Jeśli tak to chętnie posłucham opinii, serio. Zakładałem wielokrotnie mitsu, sun, gates, contiego i wszystko jeździ, nic nie wybuchło.

Mechanik patafian, w 5d akurat Gates szedł na pierwszy montaż, mogę zrobić fotkę używanych pasków Honda-Gates prima sort to pokażesz temu niedoukowi :) Sun też działa i nie jest zły ale po co te kombinacje? Czyżby biedaczek nie przyciął na flaszkę na częściach? :)

Pompa wph002 pasuje do d14a2

MutaFukas
20-07-13, 19:39
a ile ci powiedzial za robocizne?!

Wlodek
20-07-13, 19:40
Zgadzam się z innymi użytkownikami - zmień mechanika ten twój to naciągacz

rafalluto
20-07-13, 20:49
Zmieniałem teraz rozrząd w tym modelu co Ty. Części identyczne, za robociznę 150pln gość wziął ... nie obyło się bez przygód bo połamał koło pasowe, śruba zapieczona była fest. Stary pasek Gates wizualnie był lekko przykurzony :) Ogólnie jestem zadowolony

kruczekvu
21-07-13, 09:55
Nie wiem co to za mechanik ale ja bym dał sobie z nim spokój

sebekkk1
21-07-13, 12:00
Miało być 100zł za robociznę + oczywiście musiał dokupić uszczelkę pokrywy zaworów, pasek do klimy i alternatora chyba? + dodatkowo ten niepotrzebny pasek Sun'a - co łącznie wyszło mnie 550zł + został mi pasek gatesa i niezałożona pompa wody...

Marcin2000
21-07-13, 20:51
to zaoszczędziłeś... ;(

bednar_ek35
22-07-13, 21:34
Dobry gagatek,no cóż przynajmniej masz nauczke na przyszłość,choć najlepiej jak najmniej takich histori.
100zł za wymiane rozrządu to uczciwa cena ale chyba widocznie ten pan sobie pomyślał że jak sie uda to naciągnie Cie jeszcze na pare stówek.

Wlodek
23-07-13, 23:43
100zł to cena naprawde jak z bajki u mnie w mieście biorą za rozrządy w benzyniakach 300-400pln a w dieslach 100 więcej i to sama robocizna tyle kosztuje :D Więc ja biorę 150 i trochę roboty mam :D

bednar_ek35
24-07-13, 00:24
W civicu wymienić rozrząd to właśnie jest bajka:)
Dlatego napisałem że 100zł to uczciwa cena.

Sam wymieniłem kilka u znajomych i brałem właśnie po 100zł.

kruczekvu
04-08-13, 12:47
Co do kosztów to jakie miasto to ceny różne
Nie ma reguły
Jedni wezmą po stówce a inni raz więcej